Balıkesir

Prof. Dr. Nergis Günsenin, 13. yüzyıla ait "Marmara Adası Çamaltı Burnu 1 Batığı" ile ilgili önemli bilgiler sundu.

Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde ekibi ile birlikte söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. Nergis Günsenin, 13. yüzyıla ait "Marmara Adası Çamaltı Burnu 1 Batığı" ile ilgili önemli bilgiler sundu. Yapılan araştırmalarla Bizans’a ait olduğu düşünülen batıkların son durumu da gün yüzüne çıktı.

Prof. Dr. Nergis Günsenin, 13. yüzyıla ait "Marmara Adası Çamaltı Burnu 1 Batığı" ile ilgili önemli bilgiler sundu.

Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde ekibi ile birlikte söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. Nergis Günsenin, 13. yüzyıla ait "Marmara Adası Çamaltı Burnu 1 Batığı" ile ilgili önemli bilgiler sundu. Yapılan araştırmalarla Bizans’a ait olduğu düşünülen batıkların son durumu da gün yüzüne çıktı.
Marmara Denizi’nde bulunan batıklar ile ilgili arkeolojik kazı ve araştırmaları yürüten Prof. Dr. Nergis Günsenin ve ekibi Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde söyleşi gerçekleştirdi. Prof. Dr. Günsenin, son devir Bizans amforalarını taşıdığı bilinen 13. yüzyıla ait "Marmara Adası Çamaltı Burnu 1 Batığı" isimli batıktan 800 civarında amfora, 37 adet çapa ve çeşitli seramik malzemeler çıkarıldığını kaydederek, araştırmaların ise hala devam ettiğini belirtti.
Prof. Dr. Nergis Günsenin yaptığı açıklamada, "Marmara Adası etrafında bulunmuş olan milattan sonra 13. yüzyıla ait bir batık ile ilgili çalışmalarımızı öğrencilerimiz ile beraber sürdürüyoruz. Bu batıktan 800 civarında amfora, 37 adet çapa çıktı. Bu çapaların bir kısmının o dönemde geri dönüşüm için kullanılmak istendiğini, bu yüzden taşındığını biliyoruz. Tabi ki geminin ahşabı, geminin mutfak kısmında kullanıldığını düşündüğümüz seramik malzemeler ve benzeri çeşitli malzemeler de batıktan çıkarıldı. Bütün bu eserler Bandırma Arkeoloji Müzesi’nin deposunda saklanıyor. 20 yıllık bir zaman zarfında biz bu amforaların peşine düştük. Önce amforaların yapıldığı atölyeleri bulduk. Sonra bu amforaları taşıyan gemilerin nerelerde batmış olabileceği üzerine bir su altı araştırmasına yöneldik ve Marmara Adası ile çevresinde 16 tane arkeolojik sit alanı bulduk. Bu sit alanlarının 13 tanesi batık, 2 tanesi amfora yapım yeri ve 1 tanesi de höyük. Bu höyüğü de çok önemli görüyoruz" dedi.
Günsenin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bulunmuş batıklar içerisinde bizi en çok ilgilendiren ve bilim dünyasına katkı verecek olan 13. yüzyıla ait olandır. Çünkü 13. yüzyılda bu gemiler son devir Bizans amforalarını taşıyordu. Daha sonra tahta fıçılara geçilmiş. 13. yüzyıl birçok yönden batık kronolojisinde batık yapım tekniğinin boş bir sayfası, yani bilmediğimiz bir sayfasıydı. O yüzden 13. yüzyıl batığını kazmaya karar verdim. 1998-2004 yılları arasında batığımızın kazısı yapıldı ve bugün hala araştırmalarımız sürüyor. Çünkü bir arkeolojik kazı buz dağını andırır. Buzun üstündeki kısım bizim sahadaki çalışmalarımızdır. Fakat daha sonra biz bilim insanları yaptığımız kazının yıllar boyunca araştırmasını yürütürüz. Araştırmalarımız hala devam ediyor."

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere nnchaber.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi
Foto Galeri

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.