Burdur

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, MAKÜ BEST Konferansında Gençlerle Buluştu

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrencileri, Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın katılımıyla gerçekleşen konferansta ruh sağlığı, gelecek planlaması ve gençlik üzerine değerli bilgiler edindi. Detaylar haberimizde!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, MAKÜ BEST Konferansında Gençlerle Buluştu

MAKÜ BEST adlı konferanslar serisinde hekim, psikiyatrist ve nöropsikolog Prof. Dr. Nevzat Tarhan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrencileri ile zoom uygulaması üzerinden buluştu.

Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ali Murat Alpaslan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansta Prof. Dr. Nevzat Tarhan bilgilerini gençlerle paylaştı.

Gençlere sık sık öğütler veren Tarhan geçmiş ve bugünün nesillerindeki farklılıkları değerlendirdi.

Günümüz gençlerinin bilime ve fikre önem verdiklerini aktaran Tarhan; “Gençler Anadolu irfanının suyunu içmiş Asım’ın nesli dediğimiz nesli temsil eden neslimizde ilmi gördükçe umutlanıyorum. Geçenlerde gençlerimizle bilim ve fikir festivali yaptık. Liseli gençlerin bilim için koşturmalarını ve ışıltılarını gördükçe karamsar olmamalıyız dedim. Gençlerimiz sosyal medyadan, gönüllü emperyalizmden kendilerini korurlarsa önleri açıktır. Gençler kendilerine hedef koyup hedefe yönelik ilerlesinler. Böyle davranan gençler kazanacak.” Dedi.

Günümüz gençlerinin Z kuşağı denilen gençlerin pandemi, deprem, savaş gibi pek çok kaos gördükleri ve gençlerin gelecek kaygısında nasıl bir yol izlemeleri gerektiği yönünde sorulan soruyu cevaplayan Tarhan; “x, y ve z kuşağını tanımlarken, x kuşağı radyo kuşağı, y kuşağı televizyon kuşağı, z kuşağı sosyal medya kuşağı ve bundan sonra gelecek kuşaklar da yapay zeka metaverse kuşağı olacaklar. Gelecek kuşağı müthiş fırsatlar ekliyor. İnsan doğar doğmaz acı ile tanışıyor. Dünyaya gelen herkes ağlıyor. Çünkü anne karnı konforlu bir yer. Topluma faydalı olan koruyucu önlemler vardır. Biz koruyucu ruh sağlığını ilk başlarda önemsemedik. Benim ilk yazdığım kitap da bu yönde idi. İnsanlara faydalı olamaya çalışıyorum. İnsanlara faydalı oldukça güven oluşuyor. Hayat stratejisinin ortasına iyi doğru insan olmayı koymamız lazım. Yaratılışta iyilik ve kötülük var. Biz buna karar vereceğiz. İyi mi olacağız kötü mü? İnsan kötü durumlarda ben bu durumu nasıl fırsata çeviririm diye düşünecek. Ama çevresine faydası olan insanlar daha çok kazanıyor. Ben merkezli insanlar kötü durumlarda daha çok etkileniyor ve kendilerine kapanıyorlar. Gençler sakın karamsar olmasınlar. İyi düşüncenin insan beynine ve vücuduna ne yaptığını görsünler. Kötü düşüncenin de beyine ve vücuda ne yaptığını görsünler. İnanışlarımıza dikkat edelim bizi iyiye veya kötüye götürebilir. Karamsar olan kimse geleceğini yönetemez. İnsan çocuğu psikolojik olarak prematüre doğuyor. Hayvanlar hemen doğar doğmaz işlerini yapabiliyor. Yem yiyor, yürüyor, koşuyor, yüzüyor ama insanlar zaman içerisinde öğreniyor. İnsan beyni yeni hücre üretebiliyor. Düşünen insanın keşif yapan insanın beyninde yeni kıl hücreler üretiliyor. Gençlere en büyük tavsiyem uğrunda emek verilecek çalışılacak projeler üretsinler.” Şeklinde konuştu.

Gençlere en az iki dil bilmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Tarhan; “Her genç iki dil öğrenmeli ve muhakkak ki yazılım becerisi de kazanmalı. Dünyada hızlı bir dijitalleşme var. Buna ayak uydurmamız gerekiyor. Yakın zamanda dijital platform her şeyi yönetecek. Yazılım muhakkak öğrenilmeli. Gençler kendinizi modernleştirin. Modernleştirirken de kendi kültürünüzü ve değerlerinizi koruyarak modernleşin. Yerel olmadan evrensel olunmaz. Bilim değişim istiyor, yenilik istiyor.” Dedi.

Kişinin ruh sağlığını da koruması gerektiğinin altını çizen Tarhan; “Arkadaş ilişkileri çok önemli. Küresel olarak bağımlılık ve intihar vakaları artıyor. Kişinin ruh sağlığını koruması çok önemli. Psikolojik esneklik kazandırılmalı. Zordan korkmayın, zora talip olun ve her olayın fırsat boyutunu düşünerek hareket edin” ifadelerini kullandı.

Program öğrencilerden gelen soruların cevaplanması ile sona erdi.

Program sonunda Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ali Murat Alpaslan, MAKÜ olarak hediye takdim etmek yerine Prof. Dr. Nevzat Tarhan adına Burdur’un farklı noktalarında yaşı kadar 72 adet fidan dikimi gerçekleştirdiklerini ve Nevzat Tarhan’ın da Burdur’da dikili fidanlarının olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, MAKÜ BEST Konferansında Gençlerle BuluştuProf. Dr. Nevzat Tarhan, MAKÜ BEST Konferansında Gençlerle BuluştuProf. Dr. Nevzat Tarhan, MAKÜ BEST Konferansında Gençlerle Buluştu

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    KIZDIM
  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 1
    GÜLDÜM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    ŞAŞIRDIM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

MAKÜ’de 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi’nin İkincisi Gerçekleştirildi
Bölgesel

MAKÜ’de 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi’nin İkincisi Gerçekleştirildi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi tarafından 2. Uluslararası 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi düzenlendi.

Yükseköğretimde Kaliteye Önem! MAKÜ'ye 5 Yıllık Akreditasyon Belgesi!
Bölgesel

Yükseköğretimde Kaliteye Önem! MAKÜ'ye 5 Yıllık Akreditasyon Belgesi!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), YÖKAK Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı'nda 5 yıllık akreditasyon belgesini aldı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, belgeyi YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın elinden teslim aldı.

MAKÜ'den Heyecan Verici Proje Yarışması! Toplamda 150 Bin TL Ödül!
Bölgesel

MAKÜ'den Heyecan Verici Proje Yarışması! Toplamda 150 Bin TL Ödül!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), tüm üniversite öğrencilerine yönelik heyecan verici bir proje yarışması düzenliyor. "Evrensel Bilgiden Toplumsal Katkıya" sloganıyla yola çıkan yarışmada, toplamda 150 bin TL ödül dağıtılacak.

MAKÜ Anaokulu Öğrencileri Rektör Dalgar'ı Ziyaret Etti, Koltuğu Devraldı!
Bölgesel

MAKÜ Anaokulu Öğrencileri Rektör Dalgar'ı Ziyaret Etti, Koltuğu Devraldı!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla MAKÜ Anaokulu öğrencilerini makamında ağırladı.

MAKÜ'de üretken yapay zeka eğitimi
Etkinlik

MAKÜ'de üretken yapay zeka eğitimi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dijital Dönüşüm Koordinatörlüğü tarafından 'Mesleki Yapay Zeka Dersi' için düzenlenen "Eğiticilerin Eğitimi Sertifika Programı'nda yapay zeka ve üretken yapay zeka hakkında bilgiler verildi.

Başkan Türkmen MAKÜ'de! Tesislerin modern altyapısını çok beğendiler
Bölgesel

Başkan Türkmen MAKÜ'de! Tesislerin modern altyapısını çok beğendiler

Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ni ziyaret etti