Bursa

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme: İftar ve Sahurda Doğru Beslenme İpuçları - Haberler

Oruç tutmanın vücudun bir yıl boyunca ihmal ettiği sağlığı geri kazanması için fırsat olabileceğini dile getiren Çekirge Devlet Hastanesi’nde görevl Uzman Diyetisyen Duygu Ceyhan Irmak, oruç ile elde edilen olumlu kazanımları iftar sırasında kaybedilmemesi için çeşitli önerilerde bulundu.

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme: İftar ve Sahurda Doğru Beslenme İpuçları - Haberler

BURSA (İHA) - Oruç tutmanın vücudun bir yıl boyunca ihmal ettiği sağlığı geri kazanması için fırsat olabileceğini dile getiren Çekirge Devlet Hastanesi’nde görevl Uzman Diyetisyen Duygu Ceyhan Irmak, oruç ile elde edilen olumlu kazanımları iftar sırasında kaybedilmemesi için çeşitli önerilerde bulundu.
Bir aylık oruç döneminde bireyin normal beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçiminde bazı değişiklikler oluştuğuna dikkat çeken Diyetisyen Irmak, “Yiyecek, içecek seçiminde değişikler, yeme zamanındaki değişim, uyku düzeni gibi birçok faktör etkilenir. Oruç tutulan süre günde iki öğün beslenmeye denk gelir. Öğün sayısı azalması ve açlık sürecinin yaklaşık 13 saat sürmesi ile birlikte besin alımı ve sıvı alımı azalmasına bağlı olarak metabolizma hızında yavaşlama görülebilir” dedi.
Oruç tutmanın vücudun bir yıl boyunca ihmal ettiği sağlığı geri kazanması için fırsat olabileceğine değinen Irmak, “Kan şekeri düzeyinde ve kan insülin düzeyinde düşmenin yanı sıra insülin direnci azalır. Metabolizma yağ yakımına girer önce kandaki yağlar sonra başta karaciğerde birikmiş yağları enerji olarak kullanmaya başlar. Kan trigliserit ve LDL seviyeleri düşer. Karaciğer yağlanması azalır. Enflamasyon baskılanır. Bağışıklık sistemi güçlenir. Sağlıklı kilo verilebilir. Gün içinde alkol ve sigara alınmaması nedeniyle önemli kazanımlar elde edilir” şeklinde konuştu.
Besinleri yavaş tüketin
Oruç ile elde edilen olumlu kazanımları iftar sırasında kaybedilmemesi için dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Irmak, “Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini dengeli bir şekilde almamız gerekiyor. İftarda bir an önce doyma isteği ile boş mideye bir anda yüklenilirse sindirim zorluklarına ve kan şekeri yükselmesine yol açabilir. Mide ekşimesi, mide yanması, bulantı, kabızlık gibi sağlık sorunları yaşamamak için yavaş yavaş azar azar besinler tüketilmelidir. Orucu en çok ihtiyacımız olan su ile açmalıyız. Su içmek gün içinde kaybetmiş olduğumuz suyu yerine koyar koyulaşmış kanı sulandırmış oluruz. Yemek öncesinde su içmek aynı zamanda aşırı yemenin de önüne geçer” diye konuştu.
Sahurda hafif öğünleri tercih edin
Sahura mutlaka kalkılması gerektiğinin altını çizen Irmak, “Sahurda tek su içilip yatılmamalıdır. Bu durumda öğünler arasındaki süre daha çok uzadığından açlık süresi artmaktadır. Buna bağlı olarak daha erken kan şekeri düşüşleri yaşanması ve günün verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Sahur ağır yemeklerden oluşmamalıdır çünkü metabolizma hızı düştüğü için besinlerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze veya zeytinyağlı yemeklerden oluşan hazmı kolay öğünler tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

İhsaniye Mahallesi'nde Binlerce Vatandaş Birlikte Oruç Açtı
Yaşam

İhsaniye Mahallesi'nde Binlerce Vatandaş Birlikte Oruç Açtı

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Nilüfer’de iftar sofraları kuruldu. Nilüfer Belediyesi’nin İhsaniye Mahallesi’nde düzenlediği mahalle iftarında 2 bine yakın vatandaş birlikte oruç açarak, ramazan ayının birlikteliğini yaşadı.

Kalp Hastaları Ramazan'da Oruç Tutabilir mi? 6 Önemli Soru ve Cevap
Yaşam

Kalp Hastaları Ramazan'da Oruç Tutabilir mi? 6 Önemli Soru ve Cevap

Ramazan ayında kalp hastalarının oruç tutmasıyla ilgili birçok soru akla geliyor. Bu yazıda kalp hastalarının oruç tutmasıyla ilgili 6 önemli soruyu ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ulaankhuu Batgerel'in yanıtlarını bulabilirsiniz.

Oruç İbadetinin Ruhuna Uygun İftar Sofrası! Şatafat Yerine Muhtaçlara Empati
Yaşam

Oruç İbadetinin Ruhuna Uygun İftar Sofrası! Şatafat Yerine Muhtaçlara Empati

Oruç sadece aç kalmak değil, fakirlerin halini anlamak ve sabır eğitimidir. Prof. Dr. Reşat Öngören'e göre, şatafatlı sofralar yerine muhtaçların sofrasını düşünmek ibadetin ruhuna uygundur. Gazze'deki açlık ve zekat/fitre yardımları da ele alınıyor.

Balıkesir ve Çanakkale Sınırındaki Komşuların İftar Saat Farkı
Yaşam

Balıkesir ve Çanakkale Sınırındaki Komşuların İftar Saat Farkı

Balıkesir’in Edremit ilçesi ile Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sınırında bulunan Mıhlı Çayı’nın iki yakasındaki komşular 3 dakika arayla oruçlarını açıyor.

Bucak'ta Ramazan Coşkusu! Gönül Sofrasında oruçlarını açtılar
Bölgesel

Bucak'ta Ramazan Coşkusu! Gönül Sofrasında oruçlarını açtılar

Bucak'ta Ramazan ayı coşkuyla başladı. Bucak Belediyesi tarafından kurulan gönül sofrasında vatandaşlar ilk oruçlarını hep birlikte açtı. Ramazan ayı boyunca Bucak'ta çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Diyabet ve oruç: Hangi hastalar oruç tutabilir?
Sağlık

Diyabet ve oruç: Hangi hastalar oruç tutabilir?

Diyabetin kan şekeri dengesinin bozulduğu bir hastalık olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, “Diyabetik bireylerde pankreastan salgılanan insülinde yetersizlik olduğu için kan şekeri dengesi kurulamaz.