Antalya

Rekor düşüş rekor artış

Haziran ayı endekslerinde aylık ve yıllık değişimler dikkate alındığında, domates, sebze ve meyvede miktarlarda azalış, fiyatlarda ise artış görüldü.

Rekor düşüş rekor artış

Antalya Ticaret Borsası Haziran ayı hal endeksini açıkladı. Domates miktar endeksi yıllık yüzde 56.88 azalırken, fiyat endeksi yüzde 124.91 arttı. Sebze miktar endeksi yıllık yüzde 43.56 azalırken, fiyat endeksi ise yüzde 101.49 arttı. Meyve miktar endeksi yıllık yüzde 58.92 azaldı, fiyat endeksi ise yüzde 118.28 arttı.

Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri, 2023 Haziran ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi. Haziran ayı endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylık) domateste yüzde -51.10, sebzede yüzde -54.85 ve meyvede ise yüzde -49.69 azaldı. Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre (yıllık) domateste yüzde -56.88 ve sebzede yüzde -43.56, meyvede ise yüzde -58.92 azaldı.

Domates ve sebzede 8 yılın rekoru

Haziran ayında endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda domates, sebze ve meyve için son 8 yılın rekor azalışları oldu. Yıllık fiyat endekslerindeki değişimler ise domates ve sebze için 8 yılın ortalama üzerinde, meyve için ise 8 yılın rekoru oldu. Haziran ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim, yüzde 124.91 olarak tabloya yansıdı. Miktardaki yüzde -56.88’lik azalış, fiyattaki bu yüksek artışın temel nedenlerinden biri oldu.

Sebze fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 101.49 olurken, sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde -43.56 azalması, bu ortalama üstü fiyat artışında önemli rol oynadı. Meyve fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 118.28 ile rekor düzeyde artışla gerçekleşirken meyvenin yıllık işlem miktarında yüzde 58.92’lik azalış bu duruma neden oldu.

Haziran ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 5 yılın miktarda rekor azalış düzeyinde ve fiyatta ise ortalama üzerinde gerçekleşti. Bir önceki aya göre (aylık) domates işlem miktar endeksi, Haziran ayında yüzde -51.10’luk azalış göstererek işlem fiyat endeksinin aylık yüzde -1.09 düşmesinde etkili oldu.

Miktarda azalış

Bir önceki aya göre (aylık) sebze işlem miktar endeksi, Haziran ayında yüzde -54.85 azalırken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 10.73 arttı. Son 5 yılın Haziran ayları dikkate alındığında sebze miktar endeksi aylık rekor azalış gösterirken, fiyat endeksi artışı rekor düzeyde oldu. Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Haziran ayında yüzde -49.69, işlem fiyat endeksi ise yüzde -2.98 azaldı. Son 5 yılın Haziran ayları dikkate alındığında aylık değişimler, meyve miktar ve fiyat endekslerinde rekor düşük azalışlar gösterdi.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 2
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Domates Fiyatı Rekor Yıktı! Fiyatlar tepeye gidiyor
İş Dünyası

Domates Fiyatı Rekor Yıktı! Fiyatlar tepeye gidiyor

Antalya Ticaret Borsası'nın Nisan ayı hal endeksine göre Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyve fiyatlarında artış devam ediyor. Detaylar haberimizde...

Antalya'da domates ihracatı yarıya düştü!
İş Dünyası

Antalya'da domates ihracatı yarıya düştü!

Antalya'da domates ihracatı Rusya-Ukrayna savaşı ve artan girdi maliyetleri nedeniyle yarıya düştü. İhracatçı Bülent Özdemir, Ukrayna'ya yapılan ihracatın yüzde 70 azaldığını ve Doğu Avrupa ülkeleriyle yeni pazarlar kurmaya çalıştıklarını açıkladı.

Türkiye’nin ilk ve tek Domates İhtisas Fuarı Kumluca’da büyük ilgi gördü
Bölgesel

Türkiye’nin ilk ve tek Domates İhtisas Fuarı Kumluca’da büyük ilgi gördü

Başkan Köleoğlu, Katılımcılara Plaket Sunumu Gerçekleştirdi Türkiye’nin ilk ve tek Domates İhtisas Fuarının Kumluca’da gerçekleşmesine büyük katkı sağlayan Başkan Köleoğlu, Kumluca EXPO Sağlıklı Gıdanın Başkenti Kumluca 

Emine Bederle Domates Temalı  Yemek Yarışması  yoğun ilgi
Bölgesel

Emine Bederle Domates Temalı Yemek Yarışması yoğun ilgi

Kumluca Expo Sağlıklı Gıdanın Başkenti Kumluca Domates İhtisas Fuarının ikinci gününde, Kumluca Toptancı Halinde gerçekleşen deneyimli aşçı Emine Beder, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretmeni Birgül Çitil Şimşek ve Başkan Köleoğlu’nun eşi Nurgül Köleoğlu’nun jüri üyeli

Antalya'da Domates İhtisas Fuarı açıldı
Yaşam

Antalya'da Domates İhtisas Fuarı açıldı

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bu yıl 9.'su düzenlenen Domates İhtisas Fuarı törenle açıldı.

Yozgat'ta Bu yöntemle 4 mevsim domates bereketi Dönüm başına neredeyse 30 ton ürün
Yaşam

Yozgat'ta Bu yöntemle 4 mevsim domates bereketi Dönüm başına neredeyse 30 ton ürün

Jeotermal enerji kaynakları kullanılarak kurulan serada yılın 8 ayı organik domates üretimi yapılıyor. 30 dönümden 800 ton ürün elde edilen serada çalışan 46 kişiyle Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleştiriliyor. Faydalı ve sağlıklı domateslerin öne çıktığı üretimde, jeotermal enerjiyle sürdürülebilir tarımın başarısı göze çarpıyor.