Yeni düzenlemeyle birçok meslekte belgesiz çalışma sona eriyor. Uygulama için 12 aylık geçiş süresi tanındı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile 40 meslek için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildi.
Düzenleme, belirlenen alanlarda çalışanların belge sahibi olmasını şart koşuyor.
Tebliğe göre, ilgili mesleklerde belgesi bulunmayan ya da muafiyet kapsamına girmeyen kişiler, düzenlemenin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra çalıştırılamayacak.
Bu süre içinde çalışanların gerekli belgeleri temin etmesi gerekiyor.
Düzenleme kapsamında bazı gruplar zorunluluktan muaf tutuldu. 3308 sayılı kanuna göre ustalık belgesi bulunanlar, meslek liseleri ile üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olanlar bu kapsama dahil edildi.
Ayrıca, 2022 yılı öncesinde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı mesleki kursları tamamlayan kişiler de belge zorunluluğundan istisna tutulacak.
Yeni uygulama ile mesleklerde standartların yükseltilmesi ve nitelikli iş gücünün artırılması hedefleniyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte denetimlerin de sıkılaştırılması bekleniyor.
İşte belge zorunluluğu olan o meslekler:


kaynak: Yeni Çağ Gazetesi
Burdur’un en yüksek noktası olan Kestel Dağı, 6 Aralık 2025 itibarıyla etkili olan yağışların ardından beyaz örtüyle kaplandı. Bucak ilçesi sınırlarındaki zirvede kış manzarası gece yarısı itibarıyla kendini gösterdi.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)