Uzmanlar, kireçlenme hastalığı sonucunda oluşan diz problemlerinde yapılan robotik cerrahi ameliyatlarının neticesinde hastalar daha kısa sürede rehabilitasyon süreci yaşadıklarını ve protez ömrünün daha çok uzadığını belirtti. Denizli Özel Tekden Hastanesi Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, “Robotik cerrahiden sonra hata payı çok daha aza indiği için başarı oranı daha da yükselmiştir. Diz protez ameliyatlarında yüzde 97'lik bir başarı oranı vardır” dedi.
Kireçlenme hastalığı eklemin yüzeyinin tamamen bozulup, eklemin kıvrılamaz, açılamaz veya çok ağrılı hale geldiği bir hastalıktır. Kireçlenme hastalığı ile ilgili konuşan Denizli Özel Tekden Hastanesi'nden Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, toplumda ilerleyen yaş, fazla kilo ve bedenin aşırı kullanımı nedeniyle kireçlenme hastalığının çok sık görüldüğünü dile getirdi. Kireçlenmenin en sık görüldüğü uzuvlardan bir tanesinin dizler olduğunu, diz kireçlenmesinin son aşamasında kıkırdak yüzeylerin tamamen aşındığını ve eklemde hareket kaybı geliştiğini, özellikle ev içinde hatta yatakta bile ağrıların başladığı belirtti. Kireçlenmenin son aşamalarında ise artık ağrıların dayanılmaz noktaya geldiği, ve çözüm olarak yaklaşık 50 yıldır yapılan ameliyat olan diz protezi ameliyatı yapıldığını belirtti. Diz protezi ameliyatlarında eklemin bozulmuş kısmı olan kıkırdaklarının çıkarılıp yapay bir protez konulduğunu açıkladı. Ameliyatlar esnasında bozulan kemiklerin proteze göre kesilerek hazırlandığını ve yerine konulan metal protezin bir ömrü olduğunu açıklayan Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, “Bu ameliyatlar esnasında kemik proteze göre kesilerek hazırlanır ve yerine metal protez konulur. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bu ameliyatlarda hata payını sıfıra indirmek için diz protezi ameliyatlarında robot kullanıyoruz.” dedi.
Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlardan sonra hastalarda rehabilitasyon sürecinin daha kısa olduğunu ve kişiye özel hatasız yerleşimli protez olduğunu dile getiren Denizli Özel Tekden Hastanesi'nden Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, “Ameliyatlarda robot kullandığımız zaman kemikte hata yapma şansımız çok az oluyor. Kemiği proteze muntazam bir şekilde ayarlamış oluyoruz. Ayrıca bu ameliyatları yaparken kemik kesisini yapabilmek için yumuşak dokuyla bağları gevşetmemiz gerekiyor. Robotun en güzel yönlerinden bir tanesi çok az yumuşak dokuyu gevşeterek rahatlıkla protez uygulayabiliyoruz. Hem kemik kesisinin hatasız olması hem de yumuşak dokunun çok az kesilmesi nedeniyle hastaların rehabilitasyon süreci çok daha kısa oluyor. İşe dönüşü, ayağa kalkması çok daha hızlı oluyor. Kişiye özel kusursuz yerleştirilmiş protez nedeniyle ortalama protez ömrünün daha fazla uzadığını düşünüyoruz. Bu nedenle robotik diz protezi ameliyatlarını klasik yönteme göre daha fazla tercih ediyoruz. Hastanemizde de robotik diz protez ameliyatları başarılı ile uygulanıyor” diye konuştu.
Ortopedik ameliyatlar arasında başarı oranı en yüksek ameliyatlardan bir tanesinin diz protezi ameliyatı olduğunu ve robotik cerrahiden sonra hata payının daha aza indiğini belirten Op. Dr. Tatar, “Diz protezi ameliyatının riskli noktaları var. Özellikle enfeksiyon kapma gibi bir riski var. Kireçlenmenin son aşamasında eğer bir hasta kalıcı bir tedavi istiyorsa hem uzun zamandır uygulanması hem de sonuçlarının başarılı olması nedeniyle diz protez ameliyatlarında çok fazla çekinilecek bir durum yok. Ufak tefek her ameliyatın olduğu kadar bu ameliyatın da riskleri var ama başarı oranı en yüksek ameliyatlarından bir tanesi diz protez ameliyatıdır. Hele ki robotik cerrahiden sonra hata payı çok daha aza indiği için başarı oranı daha da yükselmiştir. Diz protez ameliyatlarda yüzde 97'lik bir başarı oranı vardır” dedi.
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)