Burdur

Salda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında Salda Gölü çevresine getirilen kızıl geyik sayısı 12'ye yükseldi.

Salda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldı

DKMP 6. Bölge Müdürlüğü tarafından Salda Gölü çevresine 6 kızıl geyik daha bırakıldı. DKMP 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel, "Amacımız nesli tükenen hayvanların tekrar o bölgede neslinin çoğalması" dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından "Nesli Tehlike Altında Olan Türlerin Tekrar Eski Yaşam Alanlarına Geri Kazandırılması Projesi" Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Burdur’da yürütülen çalışmalar ile devam ediyor. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Burdur’da bulunan Salda Gölü çevresine getirilen kızıl geyikler doğaya salınıyor.

Daha önce Bursa’dan getirilen 6 kızıl geyiğin salındığı Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü çevresine dün gece de Eskişehir'in Mihalıççık ilçesindeki Çatacık Geyik Üretme İstasyonu'ndan getirilen 6 dişi kızıl geyik salındı. 3’ü erkek 9’u dişi olmak üzere toplamda 12 kızıl geyiğin bırakıldığı bölgeye 20 kızıl geyik bırakılması hedefleniyor.

Yapılan bu proje hakkında açıklama yapan DKMP 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel, "Doğa Koruma ve Milli Parkla Genel Müdürlüğü olarak yaban hayvanlarının korunması ile ilgili çalışmalar yürüttüğümüz gibi aynı zamanda Türkiye’nin muhtelif yerlerinde bulunan üretme istasyonlarımızda yaban hayvanları üretiyoruz ve daha önce yaşadığı bölgelere, doğaya yerleştirme çalışmaları yapıyoruz. Bugün de bu çerçevede Burdur DKMP 6. Bölge sınırları içerisinde Salda Gölü Tabiat parkının hemen üst tarafında bulunuyoruz. Bu alana kızıl geyikler bıraktık az önce. Bunları sabah yakalamıştık. Hiç beklemeden sandıklara yerleştirdik, yol çıkardık. Geldiğinde de yine hiç beklemeden doğaya bırakmayı tercih ediyoruz. Böylece hiç zayiat olmadan doğaya yerleştirme çalışmasını yapmış oluyoruz" şeklinde konuştu.

"Amacımız nesli tükenen hayvanların tekrar o bölgede çoğalması"

DKMP olarak belirli bölgelerde nesli tükenen hayvanların tekrar çoğalması için çalışmalar yaptıklarını dile getiren 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel, “Bu bölge daha önce kızıl geyiklerin yaşadığı bir bölgeydi. Ama maalesef uzun yıllar önce bu bölgede nesli tükenmişti. Biz tekrar bir çalışma yaparak daha önce 2 kez Bursa’dan toplam 6 tane kızıl geyik getirmiştik. Bugün de Eskişehir’den 6 kızıl geyik daha getirdik. Toplam bu bölgede 3’ü erkek, 6’sı dişi olmak üzere toplam 12 kızıl geyiği doğaya yerleştirdik. Önümüzdeki günlerde Bursa’dan tekrar bir parti daha getireceğiz ve burada ciddi bir popülasyon oluşturacağız. Amacımız buradaki bu popülasyonun çoğalması, üremesi ve bu bölgede kızıl geyiklerin tekrar koşturmaya başlaması. DKMP Burdur 6. Bölge Müdürlüğü olarak bu sene hem kızıl geyik yerleştirme çalışması yaptık, hem alageyik yerleştirmesi yaptık, hem de yaban keçisi yerleştirmesi yaptık. Buradaki amacımız nesli tükenen hayvanların tekrar o bölgelerde neslinin çoğalması ve yaban hayatının ülkemizde tekrar zenginleşmesi” dedi.

Bölgeye getirildikleri sandıkların kapaklarının açılmasıyla birlikte ürkek bir şekilde dışarıya çıkan kızıl geyikler seke seke ormanlık alana koşarak yeni yaşam bölgelerine doğru gözden kayboldu.

Salda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldıSalda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldıSalda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldıSalda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldıSalda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldıSalda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldıSalda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldıSalda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldıSalda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldıSalda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldıSalda'ya güzellikleriyle güzellik katacaklar! 6 Kızıl Geyik daha bırakıldı

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Kızıl Geyik, tarlada beslenirken görüntülendi! Salda Gölü kenarına bırakılmıştı
Bölgesel

Kızıl Geyik, tarlada beslenirken görüntülendi! Salda Gölü kenarına bırakılmıştı

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından Salda Gölü yakınlarına bırakılan 12 kızıl geyikten bir tanesi köylüler tarafından yonca ve pancar tarlasında beslenirken görüntülendi.

Özgür Özel Burdur'da! Tanıtım Toplantısı ve Salda Gölü Sözü
Bölgesel

Özgür Özel Burdur'da! Tanıtım Toplantısı ve Salda Gölü Sözü

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Burdur'da düzenlenen proje ve aday tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıda Burdur'da yapılacak projeler tanıtıldı ve Burdur Gölü ve Salda Gölü ile ilgili konuşmalar yaptı.

Salda Gölü'ne Kuşbakışı Bakmak Artık Mümkün!
Bölgesel

Salda Gölü'ne Kuşbakışı Bakmak Artık Mümkün!

Dünyaca ünlü Salda Gölü'nde bu yazdan itibaren sıcak hava balonu turları başlıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün çalışmaları sonucunda Salda Gölü manzarası sıcak hava balonlarıyla izlenebilecek.

Kuraklık Göller Yöresini Vuruyor! Burdur'un Gölleri Susuz Kalıyor
Bölgesel

Kuraklık Göller Yöresini Vuruyor! Burdur'un Gölleri Susuz Kalıyor

Burdur Gölü, son 30 yılda kapasitesinin %30'unu kaybetmiş durumda. Bu durum, gölün seviyesinin önemli ölçüde düşmesine ve birçok olumsuz sonuca yol açıyor. Detaylar, video ve fotoğraflar haberimizde...

Burdur Valiliğinden Salda Gölü iddialarına yanıt
Bölgesel

Burdur Valiliğinden Salda Gölü iddialarına yanıt

Burdur Valiliği, Salda Gölü çevresinde yeni yol açıldığına dair çıkan iddiaları yalanlayarak, mevcut yolun iyileştirildiğini ve paylaşımlı bisiklet yolu olarak halkın kullanımına sunulduğunu belirtti. Detaylar haberimizde

Burdur Salda Gölü için önemli girişim
Bölgesel

Burdur Salda Gölü için önemli girişim

Burdur Valisi Türker Öksüz, Türkiye'nin ve dünyanın önemli doğal miraslarından biri olan Salda Gölü'nün tanıtımına yönelik Filli Boya ile iş birliği başlattı. Salda Gölü'nün eşsiz turkuaz rengi, Filli Boya'nın renk paletine 'Salda Gölü Turkuazı' olarak eklenerek turizme katkıda bulunması hedefleniyor.