Burdur

Sandık başına en çok hangi aylarda gidildi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihinin 14 Mayıs olduğunu duyurdu. YSK verilerine göre bugüne kadar en çok genel seçim, ekim ve kasım aylarında yapılırken bu ayları haziran izledi.

Sandık başına en çok hangi aylarda gidildi?

Türkiye seçim sürecine girdi. Siyaset ısındı, her gün karşılıklı açıklamalar geliyor. Kuşkusuz bir numaralı gündem maddesi 6’lı masanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına hangi adayı çıkaracağı. Soru hala cevabını bulmuş değil. 6’lı masa, 10. toplantısını 6 Ocak 2023 tarihinde yaptı. Bu toplantı sonrası 30 Ocak 2023’te yol haritasının açıklanacağı duyuruldu. Adaylık konusunda isimler muhtelif.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Ocak Çarşamba günü yapılan AK Parti grup toplantısında seçim tarihinin 14 Mayıs olduğunu duyurdu.Çok partili hayata geçilen 1950 yılından bu yana Türkiye, iki kez Mayıs ayında seçime gitti. Bu seçimlerin biri ilki, 14 Mayıs 1950 tarihinde diğeri de 2 Mayıs 1954 tarihinde düzenlendi. İki seçim de Demokrat Parti’nin zaferi ile sonuçlandı.

İKİ AY ÖNCEDEN İLAN EDİLMELİ

Eğer 2023 seçimleri Mayıs ayında düzenlenecekse ayın 7’si, 14’ü, 21’i veya 28’ine denk gelen Pazar günlerinden birinde olacak. Seçimler normal takviminde düzenlenseydi 25 Haziran Pazar’a denk gelmesi beklenirdi. Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 3. maddesinin 3. fıkrasına göre seçimden en az iki ay önce seçime gidileceğinin ilan edilmesi gerekiyor.
Geçmiş genel seçimler takvimine bakıldığında Türkiye’de en fazla ekim ve kasım aylarında (5) genel seçim yapıldığı görülüyor. Ekim ve kasım aylarını, 4 seçimle haziran ayı, 2 seçimle mayıs ve 1’er seçimle temmuz, nisan ve aralık ayları izliyor.

6 SEÇİM ÜST ÜSTE EN FAZLA OYU ALAN PARTİ AK PARTİ

AK Parti girdiği tüm genel seçimlerde en fazla oy alan parti olmayı başararak üst üste bu başarıyı elde etmede rekora sahip. 3 Kasım 2002’den 24 Haziran 2018’e kadar, girilen altı genel seçimde de AK Parti en fazla oy alan parti oldu. Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin sonuçlarına göre; AK Parti en yüksek oy oranına 21 milyon 320 oy ile, oyların yüzde 49.80’ini aldığı 12 Haziran 2011 seçimlerinde ulaştı. Parti girdiği her genel seçimi birinci bitirdi. Parti girdiği ilk seçimde ise yüzde 34.3 oy almıştı (3 Kasım 2002) Çok partili hayatta en yüksek oyu 1954 seçimlerinde yüzde 58.4 ile Demokrat Parti almıştı.
Türkiye seçimlere katılımın oldukça yüksek olduğu bir ülke. 12 Eylül askeri darbesinin ardından düzenlenen 1983 ve 1987 seçimlerinde katılım oranı yüzde 93’ün üzerine kadar çıkmıştı. Türkiye’de en yüksek katılım oranı 1987 seçimlerinde yüzde 93,38 ile sağlandı. Seçmen sayısında da her geçen yıl büyük bir artış yaşanıyor. Son yıllara bakacak olursak 2014’ten 2018’e kadar seçmen sayısına yaklaşık 4.5 milyon yeni seçmen katıldığı görülüyor. Türkiye’de en düşük katılımlı seçimler ise 1969 yılında yüzde 64.34 ile gerçekleşti. Bu seçimde sadece 9 milyon 90 bin oy geçerli sayıldı. 2019 seçimlerinde geçerli olan oy sayısı ise 48.5 milyondu.

İLK SEÇİM 1877

Osmanlı topraklarında parlamento için ilk resmi seçimler 1877 Mart-Haziran ayları arası faal olan I. Meclis-i Mebusan için yapıldı. Bu seçimlerde aday olabilmek için 25 yaş sınırı varken, oy kullanabilmek için ‘iyi kötü emlak sahibi ve erkek olma’ şartı aranıyordu. Benzer uygulamalara söz konusu tarihte Avrupa’da ve ABD’de de rastlanıyor. 69 üyesi Müslüman olan, 46 üyesi Gayrimüslim olan meclis kısa bir süre sonra kapatıldı.

haberglobal web

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi
Foto Galeri

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.