Seçim Kanunu Teklifi, TBMM'de Kabul Edilerek Yasalaştı

TBMM Genel Kurulu, 1982 darbesinden sonra getirilen ve her zaman tartışmaların odağında yer alan yüzde 10'luk seçim barajını yüzde 7'ye indiren yasayı kabul etti. Son dakika önergeleri ile muhtarların seçilme yeterliliklerini belgelendirme zorunluluğu yasadan çıkartıldı.

Seçim Kanunu Teklifi, TBMM'de Kabul Edilerek Yasalaştı

TBMM Genel Kurulu'nda üç gündür devam eden maraton sona erdi ve seçim yasalarında değişiklik yapan teklif kabul edildi. Teklifte, muhtarların "seçilme yeterliliğine sahip olduklarını seçimden sonraki 10 gün içinde belgelendirme" zorunluluğu bulunuyordu. AK Parti, CHP, HDP ve İYİ Parti'nin bu düzenlemenin metinden çıkartılmasına ilişkin önergeleri birleştirilerek ele alındı ve kabul edildi.

Önerge üzerinde söz olan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Göz bebeğimiz olan muhtarlarımızla ilgili daha kapsamlı bir çalışma yapmak için bu maddeyi geri çekiyoruz" dedi.

Genel Kurul'da kabul edilen ve 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek yasa şu değişiklikleri içeriyor:

BARAJ YÜZDE: Türkiye seçim barajı yüzde 10'dan yüzde 7'ye iniyor.

MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI: Seçimlerde milletvekilinin dağıtılması yöntemi değiştiriliyor. Mevcut sistemde bir seçim çevresinde milletvekilleri önce ittifaka, daha sonra da ittifak partilerine dağıtılıyordu. Yapılan düzenleme ile seçim çevresinde milletvekili direk partilere göre dağıtılacak.

PARTİ KURMA KRİTERİ KALKTI: Grubu bulanan siyasi partilerin seçimlere katılmaları kriteri yasadan çıkırtıldı.

GÖRME ENGELLİLER: Görme engelli vatandaşların tek başına oy kullanmaları sağlandı.

SEÇİM KURULLARI: İl ve ilçe seçim kurulları en az birinci sınıfa ayrılmış olanlar arasında kura yöntemi ile belirlenecek.

SEÇMEN KÜTÜKLERİ GÜNCELLEMESİ: Yerel seçimlerde, seçimden 3 ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılacak.

ZÜBEYDE YALÇIN

kaynak: Sabah

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.