Burdur

Sokak hayvanları sahipsiz değil

Hayvan yaşam hakkı savunucuları ‘Sokak hayvanları sahipsiz değil’ sloganıyla, 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yaptı.

Sokak hayvanları sahipsiz değil

Hayvan yaşam hakkı savunucuları ‘Sokak hayvanları sahipsiz değil’ sloganıyla, 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yaptı. Burdur’da da Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan hayvanseverler, yaşanan hayvan katliamlarını ve sokak köpeklerinin toplatılmasını protesto ederek mevcut yasanın uygulanmasını istedi. Hayvanseverler, sokakta yaşayan hayvanların da hakları olduğunu hatırlatarak, barınaklarda yaşanan sorunlara tepki gösterdi.

Hayvanseverler adına basın açıklamasını okuyan Aytaç Topuz şunları söyledi;

“Hayvanların yaşam hakları için sonuna kadar mücadele edeceğiz”

Bugünlerde yüreği taşlaşmış, gözünü kan bürümüş küçük biz azınlık; Müslüman bir ülkeye, uygar bir ülkeye ve bir hukuk devletine yakışmayacak biçimde, zavallı sokak köpeklerine karşı toplatılıp öldürülsünler diye savaş açmış durumda. Sokak hayvanları sorununun tek sebebi; bakımevi kurmayan, kısırlaştırma yapmayan belediyeler olmasına rağmen, hedefe sokak hayvanları koyularak onların toplatılması ve öldürülmesi isteniyor! Ve bu cani grup yaptığı yayınlarda ‘Devlet bizim arkamızda’ diye iddia ederek küstah ve katliamcı söylemlerini her geçen gün daha da arttırıyor! Sayın Bakan Vahit Kirişçi’ye STK‘lar ile gönüllülerden görüş alınması çağrımızı defalarca ilettik, dikkate alınmadı. Sayın Cumhurbaşkanımızın örnek gösterdiği Konya Büyükşehir Belediyesinde köpeklerin kafalarına küreklerle vurularak öldürüldüğü görüntüler yurt çapında büyük infiale sebep oldu. Bu barınağın büyük bölmelerine doldurulmuş binlerce köpeğin, aç ve sefil durumda ölen başka köpekleri yiyerek yaşamlarını sürdürmeye çalıştığı, orayı ziyaret eden gönüllülerce tespit edildi. Buna rağmen sayın Bakan Vahit Kirişçi; ormanlara kurulacak dev barınaklara hayvanları sürgün etme gibi katliam ve üremede artış getirecek vahim yanlışları, yanlış kurumlar ile gündeme getirmeye devam ediyor. Belediyelerin görev ihmallerinin bedelini hayvanlara ödettirmeyeceğiz! Hayvanların yaşam hakları için sonuna kadar mücadele edeceğimizi gerek kurumlara, gerekse ‘köpekler öldürülecek, gerekirse insan kanı da dökülecek’ diyen kanlı şer odaklarına buradan bir kez daha haykırıyoruz!

“Hayvanlara katliam, zulüm ve ölüm getirecek hiçbir uygulamaya izin vermeyeceğiz”

Bu gerçekler çerçevesinde aşağıda ana başlıklar olarak yazılan tespitlerin kamuoyu ve kurumlarca dikkate alınmasını önemle istiyoruz; 2004 yılına kadar bütçelerinde zehir ve kıyma almak için ödenek bulunan belediyeler, bu yıla kadar bu canları öldüre öldüre bitiremedi. 2004 yılında çıkan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen hala bakımevi kurmadılar, hayvanları toplarken birazını öldürüp kalanları da başka şehirlere, kırsala, çöplüklere atmaya devam ettiler. Öldürmek çözüm olmadı, kısırlaştırma da yapmadılar! Bu dönemde Konya, Balıkesir, Denizli, Samsun, Trabzon, İstanbul, İzmir, Aydın, Gaziantep, Erzincan, Kocaeli, Mersin ve Beykoz gibi büyük yaşam alanlı dev bakımevleri yapılan şehirlerde, bir taraftan katliamlar devam edip, bakımevlerinde hayvanlar aç susuz ölümlere mahkum edilirken; dev bakımevlerine götürmek bahanesi ile ilçelerin birbirlerine köpek atmaları sonucu sokak hayvanı sayısı patlayarak artmaya devam etti. 7332 sayılı yeni yasada, bütün belediyelerin kendi sınırları içinde kısırlaştırma üniteleri, bakımevleri kurma zorunluluğu 3-4 yıl süre verilerek ötelendi. Türkiye’deki 916 ilçede her gün 10 kısırlaştırma yapılsa, bir yılda 2 milyondan fazla kısırlaştırma sadece ilçelerde olabilirdi. Bunun yanında 81 il merkezi ve büyükşehirlerde, günde ortalama 50 şer kısırlaştırma yapılsa yılda yaklaşık 1 milyon kısırlaştırma il ve büyükşehirlerde olurdu… Yılda yaklaşık 3 milyon köpek kısırlaştırılır ve köpek nüfusu hızla azalmaya başlardı. DSÖ nün verilerine göre düzenli kısırlaştırma ile her yıl sayıda yüzde 30 oranında azalma olacağı düşünüldüğünde, sorunun 2 yıla kalmadan büyük ölçüde kontrol altına alınacağı açıktır. Bu gerçeklere dayanarak derhal kısırlaştırma seferberliği başlatılmak yerine, belediyelere bu iş için ek süre verilmesini anlamak çok güç! Tek çözüm olan kısırlaştırma ile 2 yılda üreme kontrol altına alınabilecekken; Tarım Bakanlığı ve bazı siyasiler, kanlı şer çetesini de yanına alarak ormanlara dev barınaklara toplama odaklı çalışmaları ısrarla sürdürmekteler. Bu tutum çözüm değil zulüm ve ölüm getirir! Bu tespitler çerçevesinde, ilgili herkese sesleniyoruz! Kadim kültürü merhamet olan Anadolu insanları ve biz yüreğini bu hayvanlar için ortaya koymuş gönüllüler, bir hukuk devleti olan Türkiye’de, bu Hayvanlara katliam, zulüm ve ölüm getirecek hiçbir uygulamaya izin vermeyeceğiz.”

burduryenigün

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur'da sahipsiz sokak hayvanları için mobil kısırlaştırma aracı çalışıyor
Yerel Yönetim

Burdur'da sahipsiz sokak hayvanları için mobil kısırlaştırma aracı çalışıyor

Burdur İl Özel İdaresi'nin sahipsiz sokak hayvanları için yürüttüğü çalışmalar kapsamında mobil kısırlaştırma aracı köylerde çalışmalarına devam ediyor.

Sahipsiz köpeğin saldırısına uğradı
Bölgesel

Sahipsiz köpeğin saldırısına uğradı

Burdur'da mahallede yürüyen bir vatandaş, sokak arasında dolaşan sahipsiz köpeklerin saldırısına uğradı. İşte detaylar...

Gezici Hayvan Kliniği Aracı yola çıktı
Yerel Yönetim

Gezici Hayvan Kliniği Aracı yola çıktı

Burdur'da belediye Katı Atık ve Ambalaj Atık Tesisi civarındaki Can Dostlar için Gezici Hayvan Kliniği aracı ile faaliyetlerine devam ediyor

Tüm Gelirler Sokak Hayvanlarına Gidecek!
Etkinlik

Tüm Gelirler Sokak Hayvanlarına Gidecek!

Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalında stant açan hayvanseverler kendi tasarladıkları ürünlerin gelirini sokak hayvanları yararına kullanılmak üzere satışa çıkardı.

Geyve'de Sokak Köpeği Şaşırtıcı Bir Hareketle Çantayı Alıp Götürdü!
3. Sayfa

Geyve'de Sokak Köpeği Şaşırtıcı Bir Hareketle Çantayı Alıp Götürdü!

Sakarya’nın Geyve ilçesinde şaşkına çeviren bir olay yaşandı.

Muratpaşa Belediyesi sokak hayvanlarına müjde! Kapasite artıyor!
Yerel Yönetim

Muratpaşa Belediyesi sokak hayvanlarına müjde! Kapasite artıyor!

Muratpaşa Belediyesi, Ermenek'teki Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin kapasitesini genişleterek 12 yeni üniteyle köpekler için özel yaşam alanları oluşturdu.