TBMM Genel Kurulu'nda sosyal medya ve oyun platformlarına yönelik önemli düzenlemeler içeren Sosyal Hizmetler Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.
Yeni düzenlemeyle birlikte özellikle çocukların dijital ortamlardaki güvenliğini artırmaya yönelik kapsamlı yükümlülükler getirildi.
Kanuna göre sosyal ağ sağlayıcılar, 15 yaşını doldurmamış çocuklara hizmet sunamayacak. Bu kapsamda platformlar, yaş doğrulama dahil gerekli teknik ve idari tedbirleri almakla yükümlü olacak. 15 yaşını doldurmuş çocuklar için ise ayrıştırılmış ve güvenli kullanım ortamı sağlanması zorunlu hale getirildi. Sosyal ağ sağlayıcıların bu kapsamda aldığı önlemleri kendi internet sitelerinde açık şekilde yayımlaması gerekecek.
Ayrıca platformların, ebeveynlerin çocuk hesaplarını kontrol edebilmesine imkan tanıyan araçlar sunması da zorunlu tutuldu. Bu araçlar; kullanım süresinin sınırlandırılması, ücretli işlemler için ebeveyn onayı alınması ve hesap ayarlarının denetlenmesini kapsayacak.
Türkiye’den günlük erişimi 10 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcıların, yetkili kurumlar tarafından verilen içerik kaldırma veya erişim engelleme kararlarını en geç bir saat içinde uygulaması gerekecek. Yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde önce reklam yasağı uygulanacak. Bu süreçte Türkiye’deki kişi ve şirketler ilgili platforma yeni reklam veremeyecek ve para transferi yapılamayacak.
Üç ay içinde yükümlülüklerin halen yerine getirilmemesi durumunda ise internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50’ye, devam eden ihlallerde ise yüzde 90’a kadar daraltılması için mahkemeye başvurulabilecek.
Söz konusu düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
Yeni kanunla birlikte oyun platformlarına yönelik düzenlemeler de getirildi. Buna göre platformlar, usulüne uygun şekilde yaş derecelendirmesi yapılmamış oyunları sunamayacak. Derecelendirme bulunmayan oyunlar ise en yüksek yaş kategorisine göre sınıflandırılarak sunulabilecek. Türkiye’den günlük erişimi 100 binden fazla olan yurt dışı kaynaklı oyun platformlarının Türkiye’de bir temsilci belirlemesi zorunlu olacak. Bu temsilciye ait iletişim bilgilerinin platformun internet sitesinde kolay erişilebilir şekilde yer alması gerekecek.
Oyun platformlarının düzenlemelere uymaması halinde 1 milyon TL’den 10 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecek. İhlalin devam etmesi durumunda ceza 10 milyon TL’den 30 milyon TL’ye kadar çıkarılabilecek. Yükümlülüklerin yine yerine getirilmemesi halinde ise platformların internet trafiği bant genişliğinin önce yüzde 30, ardından yüzde 50’ye kadar daraltılması gündeme gelebilecek.
Burdur’un en yüksek noktası olan Kestel Dağı, 6 Aralık 2025 itibarıyla etkili olan yağışların ardından beyaz örtüyle kaplandı. Bucak ilçesi sınırlarındaki zirvede kış manzarası gece yarısı itibarıyla kendini gösterdi.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)