Sosyal Medyada Dil Çıkarma Modası: Sosyal Medyanın yeri trendi Tepkiler Çekiyor!

Sosyal medyada son zamanlarda yayılan dil çıkarma modası, toplumda farklı tepkilere yol açıyor. Bazıları bu modayı itici ve ahlaka aykırı bulurken, bazıları ise masum bir eğlence olarak görüyor. Uzmanlar ise modanın arkasındaki nedenleri ve olası etkilerini sorguluyor.

Sosyal Medyada Dil Çıkarma Modası: Sosyal Medyanın yeri trendi Tepkiler Çekiyor!

Sosyal medya platformları, özellikle TikTok, son zamanlarda dil çıkarma modası gibi sıra dışı trendlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu trendler, birçok kişi tarafından eleştirilirken, bazıları tarafından da masum bir eğlence olarak görülüyor.

 

ŞİMDİ DE DİL ÇIKARMA MODASI ÇIKTI!

Adlarında bile meymenet olmayan meselâ, çok yaygın olan ve iyi bilinen sosyal medyalar dışında Challenge (meydan okuma), trend (eğilim) gibi sosyal medya oluşumları neyse ne amma, son zamanlarda 7’den 77’ye hemen herkesin kullandığı (ben kullanmıyorum) TikTok illetinde hiçbir sınır, kural ve ahlâk olmadığı gibi, denetleyen de yok maalesef. ‘Maalesef ve illet’ dedim, çünkü uzmanlara göre ki, bu illetin zararlarını öğrenmek veya anlamak için uzman olmaya da gerek yok! Bu illet bağımlılık yaptığı gibi kendi mecrasında ağzı açılmadık, hiç duyulmadık görülmedik küfürler, şiddet, cinsellik, sınırsız açılıp saçılma, uyuşturucu kullanma ve kullanmayı teşvik etme, siber taciz ve cinsel istismar gibi olumsuzluklar da kol geziyormuş! Bütün bunlar yetmezmiş gibi son zamanlarda bunlara birde ‘dil çıkarma modası’ eklenmiş! Ki, bu dil çıkarma modasının önderi ve en kuvvetli yapımcısı dizi film ve dans oyuncusu.. Demet Özdemir imiş.

Ve bizim gelenek ve göreneklerimizde bırakın büyüklerimizi, çocuklarımızın bile dil çıkarmaları ayıplanır. Amma velâkin, bahsime konu insanların söz konusu dillerini ben de merak ettim ve bakıp gördüm ki, dillerini değil çıkarmak, küçük dillerini gösterecek kadar ağızlarını açıyorlar ve dillerini pazar pidesi gibi uzatıyorlar! Dolayısıyla da insanların midelerini bulandırıyorlar!

BU FENOMENLERİN MİLLETE GÖSTERECEK YERLERİ KALMAMIŞ OLMALI Kİ, DİLLERİNİ GÖSTERİYORLAR!

Diğer ülkeler konusu ayrı, inançlı imanlı, gelenek ve göreneklerine bağlı insanların çoğunlukta olduğu ülkemizde adına ‘sosyal medya’ denilen aygıtın girmediği mekân, hattâ cep dahî kalmadı ve bu mecra da biri ve bilhassa ünlü biri herhangi bir saçmalık, şımarıklık, küstahlık veya ahlâksızlık yaptı mı o ahlaksızlığın peşine binler yetmiyor, milyonlar takılıyor! Ve o ahlaksızları bilhassa gençler ve çocuklar taklit ediyorlar! Ve yukarıda da ifade etmeye çalıştığım gibi şimdiler de toplum arasında bir dil çıkarma modası yayılmış. Bu da insanın aklına ‘bu insanların bedenlerinde veya vücutlarında başka gösterecekleri yerleri kalmamış olmalı ki, dillerini göstermeye başladılar…’ gibi şeyleri getiriyor!

BIÇAK YARASI GEÇER AMA DİL YARASI GEÇMEZ BAYLAR BAYANLAR MERDİVENDEN KAYANLAR!

Demem o ki, gösterilen o koca koca diller ‘birçok insanı olduğu gibi’ beni de tiksindiriyor. Ki bu kişiler ‘dillerimizi göstereceğiz’ derken ağızlarına sinek kaçacak neredeyse haberleri yok! Ve bu baylara bayanlara ‘bıçak yarası iyi olur-olabilir ama dil yarası iyi olmaz, hele hele bir Pazar pidesi gibi uzattığınız ve cümle âleme gösterdiğiniz dillerinizin yarası hiç iyi olmaz!’ diyor, bu günkü yazımı dil hakkındaki nas ve sözlerle noktalamak istiyor, herkese saygılar sunuyorum.

Herkesin yaptıkları işlere göre dereceleri vardır. Rabbim onların yaptıklarından habersiz değildir. (Enâm Sûresi, ayet 6/132) Kendi ellerinizle kendisinizi tehlikeye atmayın (Bakara, 2/195) Hepinizin davranışça daha iyi olduğunu deneyerek göstermek için ölümü ve hayatı yaratan odur. (Mülk, 67/2) Onlar, Allah’a (c.c) hoşlarına gitmeyen şeyleri uygun görürler, dilleri de yalan olarak en güzel olanın ‘kendilerinin olduğunu’ uydurmaktadır. Hiç şüphesiz ateş onlar içindir ve hiç şüphesiz onlar (cehennem de) öncülerdir. (Nahl Suresi, ayet 116)

SÂDE YAŞAMAK ÎMANDANDIR… Hadis-i Şerif

KALP DENİZ, DİL KIYIDIR. DENİZDE DE NE VARSA

KIYIYA O VURUR. Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî (r. aleyh)

ÖYLE BİR ŞEY YAP Kİ, GÜZEL OLSUN. ÇOK MU ZOR?

O VAKİT GÜZEL BİR ŞEY SÖYLE. DİLİN Mİ DÖNMÜYOR?

GÜZEL BİR ŞEY GÖR VEYA GÜZEL BİR ŞEY YAZ. ONU DA

BECEREMEZ MİSİN? ÖYLEYSE GÜZEL BİR ŞEYE BAŞLA

AMA HEP GÜZEL ŞEYLER OLSUN. ÇÜNKÜ HER İNSAN

ÖLECEK YAŞTA! Şems-i Tebrîzî (r. aleyh)

DİL İLE DÜĞÜMLENEN, DİŞ İLE ÇÖZÜLMEZ!

Kaşgarlı Mahmud

DİL ÖYLE TAŞ KOVUĞUNDA YETİŞEN İNCİR

AĞAÇLARI GİBİ KENDİ KENDİNE BÜYÜMEZ!

Namık Kemâl

ÖĞRENİLMESİ GEREKEN İLK DİL, TATLI DİLDİR!

Barış Manço

DİLİNE DİKKÂT ET, DİŞİN KIRILMASIN… AKLIN

GÜZELLİĞİ DİL İLE DİLİN GÜZELLİĞİ SÖZ İLE

KİŞİNİN GÜZELLİĞİ YÜZ İLE YÜZÜN GÜZELLİĞİ DE

GÖZ İLE OLUR. Yusuf Has Hacip

BEN DİLİMİN SINIRLARINDA NÖBET BEKLERİM

Albert Camus

DİZGİNSİZ DİL BELÂ GETİRİR… Aeskhyois

DİL ‘VÜCUT DEDİĞİMİZ’ GEMİNİN DÜMENİDİR!

Thomas Fuller

BANA BENDEN OLUR HER NE OLURSA

BAŞIM SELÂMET BULUR, DİLİM DURURSA!

Atasözü

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bu olay İzmir'de yaşandı ama sizin de başınıza gelebilir! Sosyal medya tacizcisini yakalattı
Bölgesel

Bu olay İzmir'de yaşandı ama sizin de başınıza gelebilir! Sosyal medya tacizcisini yakalattı

İzmir'de yaşayan kız çocuğuna sosyal medya üzerinden cinsel içerikli mesajlar atarak taciz eden sapık, 4 yıl süren teknik takip sonucu kıskıvrak yakalandı.

Sosyal medyadan para kazananlar dikkat
Bölgesel

Sosyal medyadan para kazananlar dikkat

Isparta’da artış gösteren sosyal medya platformlarına karşı İl Defterdarlığı harekete geçti.

"Abimiz namusuyla çalışıyor, seçim süresince bize ve çevremize bu şekilde iftira attılar"
Bölgesel

"Abimiz namusuyla çalışıyor, seçim süresince bize ve çevremize bu şekilde iftira attılar"

AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu, yapılan bir sokak röportajında çöp topladığı sırada 'oyumu Hatipoğlu'na vereceğim' diyerek sosyal medyada gündem olan Sezai Menkiz ile buluşarak, hem teşekkür etti hem de elini öptü.

Ümit Sanlav: "Web 3 Kadın Girişimcilerin Fırsatı Olacak"
İş Dünyası

Ümit Sanlav: "Web 3 Kadın Girişimcilerin Fırsatı Olacak"

Sosyal medya araştırmacısı Ümit Sanlav, toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları ve esnek çalışma düzenlemelerinin dünyada ve Türkiye’de dijital sektörde kadın girişimcilerin sayısının giderek artmasına neden olduğunu söyledi. Sanlav yapay zekânın tehdit değil, fırsat olabileceğinin altını çizerek “Teknolojiye eli değen kadın kazançlı çıkacak “ dedi.

Esenyurt'ta Zafer Partisi Çadırına Tepki: "Yanlış Bir Şey" Tartışması
3. Sayfa

Esenyurt'ta Zafer Partisi Çadırına Tepki: "Yanlış Bir Şey" Tartışması

Esenyurt'ta yapılan sokak röportajında bir kişinin "Burası Kürt bölgesi" sözleri gerginliğe yol açtı. Yaşanan tartışma kameralara yansıdı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

Sosyal Medya ve Oyun Bağımlılığına Karşı Ebeveynlere Uyarılar - Uzm. Dr. Gökhan Bahtiyar
Yaşam

Sosyal Medya ve Oyun Bağımlılığına Karşı Ebeveynlere Uyarılar - Uzm. Dr. Gökhan Bahtiyar

Çocuk ve gençlerde artan sosyal medya ve oyun bağımlılığına karşı ebeveynlere uyarılarda bulunan Denizli Özel Tekden Hastanesi Psikoloğu Uzm. Dr. Gökhan Bahtiyar, “Edişe verice verici boyuta ulaşan bağlılık sorunu eğer aile içinde normal bir iletişim kanalıyla çözemiyorlarsa bir uzmandan destek alınmalı” dedi.