Isparta

Sosyal medyadan para kazananlar dikkat

Isparta’da artış gösteren sosyal medya platformlarına karşı İl Defterdarlığı harekete geçti.

Sosyal medyadan para kazananlar dikkat

Isparta’da artış gösteren sosyal medya platformlarına karşı İl Defterdarlığı harekete geçti.

Isparta İl Defterdarı Osman Koçaş, ilimizdeki sosyal medya platformlarından gelir elde edenlerin incelendiğini belirterek ‘beyanda bulunmayanlara idari yaptırım uygulanacak’ dedi. Bunlarla ilgili gerekli işlemlerin yapıldığını belirten Koçaş; “Radara takılamayan insanlar da olabilir. Isparta’da da var. Yaklaşık 15 kişilik bir tespitimiz var” diye konuştu.


Defterdar Koçaş, açıklamasında; “Bilindiği gibi kamu giderlerinin en önemli finansman kaynağı vergilerdir. Biz vergileri nereden alıyoruz, gelirden alıyoruz. Gelir nasıl elde ediliyor? Ekonomik bir faaliyet içerisinde gelir elde ediliyor. Yani mükellefler ekonomik bir faaliyette bulunuyor, ekonomik faaliyetle bir gelir elde ediyor. Bu kişiler de olabilir, tüzel kişiler de olabilir. Biz geliri şöyle tanımlıyoruz; “Kişilerin bir yıl içerisinde elde etmiş oldukları kazanç ve hasılatların safi tutardır’ diyoruz. Bu gelir elde edilirken katlanan giderler de mahsup ediliyor. Safi tutarı biz gelir olarak kabul ediyoruz. Bu gelir üzerinden de devletin hakkı olan vergileri alıyoruz. Bu ne demektir? Bir mükellef, 1 yıl içerisinde elde etmiş olduğu kazanç miratlarını mali idareye bildirir, der ki; “Ben şu kadar gelir elde ettim ve bu gelirimi vergilendirin” hatta kendisi beyanname verir ve tahakkukunu da bildirir.

Türk Vergi Sistemi’nde 7 unsurdan bahsedilir. Bunlar; ticari kazanç, zirai kazanç ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, ve diğer kazanç olmak üzere 7 tane faaliyet sayılmıştır ki bu faaliyetler neticesinde elde edilen gelirler vergilendirilir. Bunu şöyle düşündüğümüz zaman hiçbir faaliyet yoktur ki vergi kapsamına çıkartılmış olsun. Bakınız; örneğin geçenlerde bir olay gündeme geldi. Falcılık, astroloji işi ile uğraşanlar, şu andaki en popüler e-ticaret, Youtuberlık gibi hususlar hep vergi kapsamına alınan hususlardır. Belki ilk zamanlar biraz dışında olabilir ama daha sonra yasal düzenlemelerle bu faaliyetler de vergi sistemi içerisine alınır. Neden, çünkü bir gelir elde ediliyor.

Gelir elde edilmişse vergi alınması gerekir. Kabaca tanımlamamız bu. Biz tabi “Beyana dayalılık esastır” dedik ama mükelleflerimiz, buna tam manasıyla uyuyor mu? Tam uyduğu söylenmez. Bazen bu mükelleflerimiz, kazançlarını ya vergi dairesinin bilgisi dışında tutuyor ya da beyannameyi eksik veriyor veya beyanname veriyor, bildiriyor ama beyan etmiş olduğu ve tahakkuk eden vergiyi de zamanında ödemiyor. Bunun için de zaman zaman malum yapılandırma yasaları çıkmakta veya biz vergi dairelerinin, mali idarelerinin enstrümanlarını kullanarak incelemeler neticesinde tarhiyatlar yapılmaktadır. Şu anda mali idare teknolojik altyapı oluşturdu ve radar sistemi dediğimiz çapraz incelemelerle bu hususlar tespit ediliyor. Türkiye çapında bu gibi kişilerin kazançları ve nerede oldukları tespit edildi. Bakan bunun isimlerini, kaç kişi olduklarını gönderdi. Biz bunlarla ilgili gerekli işlemleri yaptık. Ama bunun dışında kalmış olabilirler.

Radara takılamayan insanlar da olabilir. Isparta’da da var. Yaklaşık 15 kişilik bir tespitimiz var. Bunlarla ilgili yasal işlemler yapılmıştır. Bunun dışında var mıdır? Vardır. Bizim tespit edemediğimiz hususlar vardır. Onlar da zaman içerisinde tespit edilecektir. Uyarmak istiyorum bu gibi arkadaşlar mutlaka vergi dairesine gelsinler, kendi lehlerine aleyhinde olan hususları bilsinler ve ona göre hareket etsinler. Tekrar ediyorum, bir gelir var ise bu gelirin mutlaka vergilendirilmesi gerekir. Yasal olarak başvurulur ise istisna ve muafiyet kapsamında değerlendirilir hiç vergi vermeyebilir. Bakın bir gelir vardır, bir kazanç elde ediliyordur, bildirir ama istisna ve muafiyet kapsamına girerse hiç vergi almayız. Onun için korkmaya gerek yok. Mutlaka mali idarelere bildirmeleri gerekir” ifadelerine yer verdi.

Haber Kaynağı Bomba 32

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bu olay İzmir'de yaşandı ama sizin de başınıza gelebilir! Sosyal medya tacizcisini yakalattı
Bölgesel

Bu olay İzmir'de yaşandı ama sizin de başınıza gelebilir! Sosyal medya tacizcisini yakalattı

İzmir'de yaşayan kız çocuğuna sosyal medya üzerinden cinsel içerikli mesajlar atarak taciz eden sapık, 4 yıl süren teknik takip sonucu kıskıvrak yakalandı.

"Abimiz namusuyla çalışıyor, seçim süresince bize ve çevremize bu şekilde iftira attılar"
Bölgesel

"Abimiz namusuyla çalışıyor, seçim süresince bize ve çevremize bu şekilde iftira attılar"

AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu, yapılan bir sokak röportajında çöp topladığı sırada 'oyumu Hatipoğlu'na vereceğim' diyerek sosyal medyada gündem olan Sezai Menkiz ile buluşarak, hem teşekkür etti hem de elini öptü.

Ümit Sanlav: "Web 3 Kadın Girişimcilerin Fırsatı Olacak"
İş Dünyası

Ümit Sanlav: "Web 3 Kadın Girişimcilerin Fırsatı Olacak"

Sosyal medya araştırmacısı Ümit Sanlav, toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları ve esnek çalışma düzenlemelerinin dünyada ve Türkiye’de dijital sektörde kadın girişimcilerin sayısının giderek artmasına neden olduğunu söyledi. Sanlav yapay zekânın tehdit değil, fırsat olabileceğinin altını çizerek “Teknolojiye eli değen kadın kazançlı çıkacak “ dedi.

Esenyurt'ta Zafer Partisi Çadırına Tepki: "Yanlış Bir Şey" Tartışması
3. Sayfa

Esenyurt'ta Zafer Partisi Çadırına Tepki: "Yanlış Bir Şey" Tartışması

Esenyurt'ta yapılan sokak röportajında bir kişinin "Burası Kürt bölgesi" sözleri gerginliğe yol açtı. Yaşanan tartışma kameralara yansıdı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

Sosyal Medya ve Oyun Bağımlılığına Karşı Ebeveynlere Uyarılar - Uzm. Dr. Gökhan Bahtiyar
Yaşam

Sosyal Medya ve Oyun Bağımlılığına Karşı Ebeveynlere Uyarılar - Uzm. Dr. Gökhan Bahtiyar

Çocuk ve gençlerde artan sosyal medya ve oyun bağımlılığına karşı ebeveynlere uyarılarda bulunan Denizli Özel Tekden Hastanesi Psikoloğu Uzm. Dr. Gökhan Bahtiyar, “Edişe verice verici boyuta ulaşan bağlılık sorunu eğer aile içinde normal bir iletişim kanalıyla çözemiyorlarsa bir uzmandan destek alınmalı” dedi.

Ordu'da Rakip Belediye Başkan Adayları Tahterevallide!
Yaşam

Ordu'da Rakip Belediye Başkan Adayları Tahterevallide!

Ordu'da 31 Mart yerel seçimleri öncesi ilginç bir görüntü yaşandı. Demokrat Parti ve Saadet Partisi'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayları, seçim çalışmaları sırasında bir parkta tahterevalliye binerek tebessüm ettirdi. Adaylar, o anları sosyal medya hesaplarında da paylaştı.