Tahmini asgari ücret zammı!

Asgari ücret zammı yılbaşı yaklaştıkça işçiler tarafındanheyecan içerisinde araştırılıyor.

Tahmini asgari ücret zammı!

Asgari ücret zammı yılbaşı yaklaştıkça işçiler tarafındanheyecan içerisinde araştırılıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da asgari ücret zammı, yılbaşı öncesi Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı ile yapılan pazarlıklar sonucu belli olacak. Peki, asgari ücret zammı 2019 ne kadar olacak? İşte tahmini asgari ücret zam oranı…

ENFLASYON ORANI

Asgari ücret zammı enflasyon oranı dikkate alınarak yapılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon ekim ayında Topyekün Mücadele kampanyasına rağmen yüzde 2.67 arttı. Beklenti yüzde 1.87 artış olacağı yönündeydi. 9 Ekim’de yıl sonuna kadar enflasyon sepetindeki tüm markaların ve tüm kalemlerin bulunduğunu pek çok ürün ve hizmette en az yüzde 10 indirim yapılmasını içeren kampanya başlatılmıştı. Kampanya kapsamında doğalgaz ve elektriğe yılsonuna kadar zam yapılmayacağı açıklanmıştı. Enflasyon, eylül ayında tüketici fiyatlarında yüzde 6,30 artarken, yıllık bazda yüzde 24,52’ye ulaşarak 2003 haziran ayından beri en yüksek seviyeye ulaşıldı.

Enflasyon oranı dikkate alındığı asgari ücret zammının ortalama yüzde 20 olması halinde ortalama zam oranları şöyle:

Net asagari ücret: Bin 920 Lira

Bürüt asgari ücret: 2 bin 400 Lira

(Not: Yukarıdaki rakamlar asgari ücret zammının yüzde 20 olması durumunda geçerli olacaktır)

ASGARİ ÜCRET 2018’TE NE KADAR OLDU?

2018 asgari ücret oranı Aralık ayının son haftası belli oldu. Yeni yılla beraber asgari ücret yüzde 14.2 artış ile net olarak 1.603 TL brüt olarak 2.029 TL oldu.Asgari ücretin bir günlük olarak belirlenmesi gerekir. Konu ile ilgili Asgari Ücret Yönetmeliği 4. maddeside asgari ücretin, “ bir günlük ücret olarak saptanması asıldır. Aylık, haftalık, saat başına, parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen durumlarda, gerekli ayarlamalar buna göre yapılır.” denilmektedir.

AGİ DAHİL ASGARİ ÜCRET HESAPLAMA

Asgari ücrette elinize geçecek maaş net maaşınızdır yani 1603 TL… Aile durumunuza göre de AGİ ödemesi alırsınız. Evli olup olmamanız ve evli iseniz çocuk sayınız AGİ’nizi etkiler. Dolayısı ile alacağınız maaş da değişir. Kısaca AGİ dahil asgari ücret ödemeleri aşağıdaki gibidir;

“Bekar, çocuksuz – 1603

Evli, eşi çalışmayan – 1633,5

Evli, eşi çalışmayan, 1 çocuklu – 1656,4

Evli, eşi çalışmayan, 2 çocuklu – 1679,2

Evli, eşi çalışmayan, 3 çocuklu – 1709,6”

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNDA KİMLER BULUNUR?

Asgari ücret komisyonu sadece bakanlıkta görevli olanlardan oluşmaz. Bu üyeler; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü veya Yardımcısı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü veya Yardımcısı, Devlet İstatistik Enstitüsü Ekonomik İstatistikler Dairesi Başkanı veya Yardımcısı, Hazine Müsteşarlığı Temsilcisi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’ndan konu ile ilgili dairenin başkanı veya yetki vereceği bir görevli ile bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşundan değişik işkolları için seçecekleri beş, bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşundan değişik işkolları için seçeceği beş temsilciden kurulur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Başta ne karar alındıysa o! Asgari ücrete ara zam açıklaması geldi
İş Dünyası

Başta ne karar alındıysa o! Asgari ücrete ara zam açıklaması geldi

'Başta ne karar alındıysa o' diyen Bakan Vedat Işıkhan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada temmuz ayında asgari ücrete zam olmayacağını duyurdu.

Vergide adalet sağlansın sözleriyle çalışanın hakkını savundu
Bölgesel

Vergide adalet sağlansın sözleriyle çalışanın hakkını savundu

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM'de yaptığı konuşmada, vergide adaletin sağlanması gerektiğini vurguladı. Akbulut, az kazanandan çok kazanandan daha az vergi alınmasının vicdan, hukuk ve hakkaniyeti ihlal ettiğini söyledi.

Milyonları ilgilendiriyor! Memur ve Emekli için zam oranı belli oldu
İş Dünyası

Milyonları ilgilendiriyor! Memur ve Emekli için zam oranı belli oldu

2024 yılında asgari ücret ile emekli maaşlarına yapılan zamlar açıklandı. Emekli aylığı ne kadar oldu ? işte detaylar...

Yeni asgari ücret yetersiz kaldı! Onların yaşam maliyetinin bile altında
İş Dünyası

Yeni asgari ücret yetersiz kaldı! Onların yaşam maliyetinin bile altında

Aralık ayı verilerine göre, yeni asgari ücretle yaşama maliyeti karşılaştırıldığında bekar bir çalışanın aylık harcamaları 18,796 TL'yi geçti. Açlık sınırı 14,431 TL, yoksulluk sınırı ise 47,009 TL olarak belirlendi. Detaylar haberimizde!

Asgari ücret sonrası zamlar peş peşe! Yeni yılda ekmeğe zamlı tarife
Bölgesel

Asgari ücret sonrası zamlar peş peşe! Yeni yılda ekmeğe zamlı tarife

Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu, yeni asgari ücretin ardından ekmek fiyatlarına zam yapma kararı aldı. 1 Ocak 2024'ten itibaren 210 gram ekmeğin fiyatı 8 TL olacak. Detaylar haberimizde!

2024 Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi Açıklandı
Yaşam

2024 Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi Açıklandı

Adalet Bakanlığı, bilirkişilere mahkemelerdeki davalar için ödenecek ücretleri belirledi. 2024 Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi ile ilgili detaylar haberimizde.