Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’ndan Bolu’ya gelen ekiplerce, müze bahçesinde bulunan 30’a yakın tarihi eserin eksik ve kırılmış parçaları 3D tasarım yöntemiyle tamamlanacak.
Bolu Müzesi bahçesinde bulunan tarihi eserler bakıma girdi. Bahçe içerisinde bulunan tarihi sütun, tarihi eserler ve lahit mezarlar için Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’ndan ekipler kente geldi. Kırılan, eksik ve topraktan eksik çıkan tarihi sütunlar Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’ndan gelen ekiplerce kontrol edildi. Türkiye’de ilk defa uygulanan, eksik parçayı 3D tarayıcı ile tamamlama yöntemiyle sütunlar üzerinde ekiplerin çalışmaları başladı. 3 boyutlu tarayıcının elde ettiği verilerin neticesinde o sütunlarda eksik parçanın birebir tamamlanmış hali taşlardan kesilerek eklenecek. Bahçe içerisinde eksik parçası olan 30’a yakın sütunda ekipler çalışmalarını 3 ay boyunca sürdürecek. Bolu Müzesi bahçesinde bulunan eserler koruyucu kimyasal uygulanıp uzun ömürlü hale getirilecek.
"Türkiye’de ilk defa yapılan bir yöntem olan 3 boyutlu tarayıcımızla eksik kısmın bir modelini oluşturuyoruz"
Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı’nda görevli Uğur Genç, "Burada bir taş eserin replikasını yapmak üzere bulunuyoruz. Taş eserin eksik kısımlarının tamamlanması için taşı taşla tamamlama usulü ile bir çalışma yürüteceğiz. Bunu yapmak için de Türkiye’de ilk defa yapılan bir yöntem olan 3 boyutlu tarayıcımızla eksik kısmın bir modelini oluşturuyoruz. Daha sonra elde ettiğimiz veri ile taş kesimi yaparak aynı yerine monte edeceğiz. Bu şekilde bir bütünlük arz edecek ve eserlerimiz daha sağlam olacak. Bunu bahçedeki tüm diğer eserlerde yapacağız. Çalışmalarımız yaklaşık 3 ay kadar sürecek. Çalışmalarımızın çerçevesinde taşlarımızın temizliğini de yapacağız" dedi.
"30 eserde bu çalışmalarımızı yürüteceğiz"
Müze bahçesinde bulunan 30 esere daha bu uygulamanın yapılacağını ifade eden Uğur Genç, "Bolu Müzesinin bahçesinde bulunan 30 eserde bu çalışmalarımızı yürüteceğiz. Daha sonra temizlenmiş olan taşlarında üzerine yine bir koruyucu kimyasal uygulayıp, uzun ömürlü bir temizlik ve koruma sağlamış olacağız" ifadelerini kullandı.
iha

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)