Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, MAKÜ'de kurulması için senato kararıyla YÖK'e başvurulduğu açıklanan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi'ne dair açıklamalarda bulundu. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Gündüzalp, Tarım ve Hayvancılık Liselerinin de açılması gerektiğinin altını çizdi. Tarımsal üretimde yaşanan problemlere de değinen Başkan Gündüzalp, Gıda Milliyetçiliği yapan ülkelere karşı Türkiye'nin güçlü bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu hatırlaması, Burdur'un da bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi kurulması kararını önemsediğini aktaran Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, "Başta MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ve Senato Üyeleri olmak üzere bu kararda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Fakültemizin YÖK tarafından hızla onaylanmasını ve öğrenci almasını sabırsızlıkla bekliyorum. Veteriner Fakültesi'yle Burdur'un hayvancılık alanında gelişmesine ve üretim gücünü artırmasına büyük katkılar veren Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin, açılacak yeni fakülteyle de gelişen pazar, teknoloji ve ihtiyaçlara cevap verecek, bilimsel yöntemler ve araştırmalarla tarımsal üretimde gücümüzü daha da artıracağını düşünüyorum." dedi.
Yıllardır yanlış uygulanan politikalar, artan maliyetler, kuraklık ve göçle kırsal kesimlerde tarımsal üretim gerilediğine vurgu yapan Başkan Gündüzalp, "Türkiye'nin üretim gücü kırılmıştır. Son dönemde yaşanan salgınlar ve savaşlar, oluşabilecek küresel bir krizde gıdaya erişimin ve tüketimin aksayacağını göstermiştir. Bazı üretici ülkeler Kovid-19 pandemisi ve ardından Rusya-Ukrayna savaşında, yaşanabilecek problemlere karşı Gıda Milliyetçisi bir yaklaşım gözeterek ihracatı durdurma ya da kısıtlama yoluna gitmiştir. Bu tür uluslararası krizlere karşı Türkiye'nin güçlü bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu hatırlaması, Burdur'umuzun da bu konuda üzerine düşeni yapması gerekir." sözleriyle, ülkemizin kalkınmak için tarımsal üretimi güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.
Tarımsal üretimde artan maliyetlere karşı çözümlerin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini belirtip, "Diğer taraftan ilaç, mazot, gübre ve elektrik maliyetlerine ek olarak artan nakliye masrafları baş edilemez noktalara ulaşmıştır. Tarladan çıkan ürünün tüketiciye ulaştırılmasına kadar geçen sürede fiyat farkı %1000'lere varmıştır. Bu krize karşı Burdur'da da tüketim ürünlerindeki oranlar ve havza analizleri yapılarak, tarım çeşitliliğini güncelleyip tüketiciye daha ucuz ürün sunmak gerektiği ortadadır." diyen Başkan Gündüzalp, özellikle gıda ürünlerinin Burdur'da daha fazla üretilerek nakliye masrafının azaltılıp, tüketiciye daha ucuza sunmak gerektiğine değindi.
Tarım ve hayvancılık eğitimini lise düzeyinde de artırmak gerektiğine vurgu yapan Başkan Gündüzalp, "Akademik çalışmaları önemsiyor, şehrimizin tarım ve hayvancılığına yön vereceğine inanıyorum. Fakat Tarım ve Hayvancılık eğitimini lise düzeyinde de sürdürmek gerekiyor. Tefenni'de kurulan Tarım Lisemizin başarılı çalışmalarını yakından takip etmekteyiz. Türkiye'de sayısı 144'e ulaşan bu liselerimizin sayısının artırılması gerekiyor. Ekonomisinin %40 tarım ve hayvancılığa dayalı bir şehirde 1 tane lise yetmez. Valimiz, milletvekillerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla, bu talebimizi Milli Eğitim Bakanlığımıza iletip Burdur'a Tarım ve Hayvancılık Liselerinin kurulmasını sağlamalıyız."dedi.
Başkan Gündüzalp açıklamasının devamında, "Tarımda yaşanan sorunları ve çözüme yönelik ihtiyaçları ortaya koyduğumuzda, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemize büyük sorumluluk yükleneceği ortadadır. Yereldeki sorunlarımızın ivedilikle çözülmesi için Türkiye'ye rol model olacak Çiftçi-Üniversite-Sivil Toplum işbirliğini güçlü bir şekilde ortaya koyacağımıza ve başarılı olacağımıza inancım tamdır. Topraktan aldığımız gücümüzle şehrimize can suyu olmamız, üretimden uzaklaşan çiftçilerimizi yeniden üretime döndürmemiz, gençlerimizi şehirlerde iş arayan değil tarımda üreten çiftçiler haline getirmemiz, tarımsal ürün çeşitliliğini ve kalitesini artırmamız gerekmektedir. Sorunların üstesinden hep birlikte geleceğiz. Burdur Ticaret Borsası olarak şehrimizde tarım ve hayvancılığın gelişimi ve önündeki sorunların giderilmesi için dün olduğu gibi yarında elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyiz." dedi.
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)