Antalya

Tarım muhabirliği eğitimi tamamlandı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen Tarım Muhabirliği Eğitiminde 1 ay süren eğitim programı tamamlandı.

Tarım muhabirliği eğitimi tamamlandı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen Tarım Muhabirliği Eğitiminde 1 ay süren eğitim programı tamamlandı. Eğitime ilgi yoğun olurken, ilk dersi Nasıl Bir Ekonomi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım tarım haberciliğiyle ilgili verdi. İyi bir tarım muhabiri ve yazarı olmak için takip edilmesi gereken kaynakları paylaşan Yıldırım, "Aylık enflasyon ve fiyat endeksleri en iyi haber kaynaklarıdır. Bu istatistikler iyi takip edilirse, gıda enflasyonunun normal enflasyondan daha yüksek olduğunu görürsünüz. İhracat rakamları her ay açıklanır ancak ithalat rakamları her nedense açıklanamaz. Tarım haberciliği de bu ayrıntılarda gizlidir" dedi. Yıldırım, iyi bir tarım yazarı olmak için sosyal medyayı aktif kullanmanın şart olduğuna dikkat çekti.
TV'de ve dijitalleşen medyada tarım yayıncılığını anlatan Agro TV Ankara Temsilcisi Galip Umut Özdil, tarımı bilmenin ve program esnasındaki hakimiyetin önemini vurguladı. Rol yapmayan sunucuların başarılı olduğunu kaydeden Özdil, kamu ve özel yayıncılıktaki avantaj ve dezavantajları da paylaştı.
Türkiye Ürün İhtisas Borsası Genel Müdür Yardımcısı Necla Küçükçolak, ürün ihtisas borsası ve elektronik ürün senediyle ilgili gazeteci ve gazeteci adaylarını bilgilendirirken, TÜRİB'in çalışmalarını anlattı. Tarım haberleri yapılırken, depolarda saklanan ürünün stokçuluk olarak adlandırılmaması gerektiğini vurgulayan Küçükçolak, birçok tarım ürününün depolanabildiğine dikkat çekti.

BASIN TARIMIN GÜÇLÜ SESİ

ATB Başkanı Ali Çandır, haber kaynağının gazeteciden beklentisini anlattı. Son dönemde tarım haberlerine yönelik ilginin artması ve tarım haberlerinin çok fazla işlenmesi nedeniyle bazı iletişim hatalarıyla karşı karşıya kalındığını kaydeden Çandır, "Habercilikte motivasyon suçlu arama psikolojisi olmamalı" dedi. Tarımın en güçlü lobisinin basın olduğunu ifade eden Çandır, "Ama doğru bilgiyle doğru verilerle, bu lobi oluşturulabilir" dedi. Çandır, gazeteci ve gazeteci adaylarına tarım eğitimine gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür etti.
ATB Danışmanı Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm, tarım ekonomisini anlattı. Tarımın ekonomiden bağımsız okunup, yorumlanamayacağını söyleyen Kuruüzüm, endeks ve istatistiklerin tarımda kullanımını anlattı. Kuruüzüm, verileri doğru ortaya konmuş tarım sektörünün sorunlarının daha kolay belirlenerek, çözüm önerilerinin daha kolay sunulabileceğini vurguladı.
Eğitime katılan Hürriyet Gazetesi Editörü Leyla Ataman Koyuncuoğlu, tarımsal veri kaynakları, verilerin doğru okunması, haberde doğru işlenmesini anlatırken, tarım haberleri hazırlanırken verilerin kullanılmasının haberi güçlendireceğini ifade etti.
Gazeteci Pelin Gel, haber kaynaklarıyla doğru iletişim yöntemlerini anlatırken, haber toplarken nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili bilgiler paylaştı. Gel, tarım haberciliğinde bilgi toplama ve haber işleme, kurumlarla iletişimi de anlattı.
Tarım Muhabirliği Eğitimin kapanışına katılan AGC Başkanı İdris Taş, derslerde tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunan herkese teşekkür etti. ATB Başkanı Ali Çandır ve yönetimine işbirliği için teşekkür eden Taş, önümüzdeki günlerde Tarım Muhabirliği Eğitiminin sertifika törenini gerçekleştireceklerini kaydetti.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

 ATB Başkanı Çandır'dan, Kasım ayı değerlendirmesi
Bölgesel

ATB Başkanı Çandır'dan, Kasım ayı değerlendirmesi

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Kasım ayı Tarım Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi

Başkan Ali Çandır: "Ortak akılla çalışıyoruz"
Yerel Yönetim

Başkan Ali Çandır: "Ortak akılla çalışıyoruz"

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Müşterek Komite Toplantısı, ATB Ali Çandır, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci ve 7 meslek komitesi üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Başkan Ali Çandır'dan 10 Kasım Atatürk'ü anma günü mesajı
Bölgesel

Başkan Ali Çandır'dan 10 Kasım Atatürk'ü anma günü mesajı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Başkanı Ali Çandır, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla yayımlanan mesajında, Atatürk'ü minnet, saygı ve özlemle andı ve Cumhuriyet'in kazanımlarının sonsuza kadar yaşatılması gerektiğini vurguladı.

12. YÖREX Fuarı Antalya'da kapılarını açtı
Etkinlik

12. YÖREX Fuarı Antalya'da kapılarını açtı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde düzenlenen 12. YÖREX Fuarı, 500'den fazla katılımcı ile Antalya'da kapılarını açtı. Fuarda, Anadolu'nun dört bir yanından yüzlerce yöresel ürün sergilendi.

Dev Tohumculuk Kongresi Antalya'da Düzenlenmesi için  İşbirliği Protokolü
Bölgesel

Dev Tohumculuk Kongresi Antalya'da Düzenlenmesi için İşbirliği Protokolü

Türk tohumculuk sektörünün uluslararası alanda tanıtılmasında son derece önemli olan 2026 yılı Asya Pasifik Tohumcular Birliği (APSA) Tohumculuk Kongresi’nin Antalya’da yapılması için ATB, TÜRKTOB ve TÜRKTED arasında işbirliği protokolü imzalandı.

ATB Başkanı Ali Çandır: "Tarım, vergi gelirlerine ciddi katkı sağlıyor"
Yaşam

ATB Başkanı Ali Çandır: "Tarım, vergi gelirlerine ciddi katkı sağlıyor"

"Tarım vergi gelirlerine ciddi katkı sağlayan bir sektör, o nedenle tarımdan vazgeçemeyiz; tarımımıza daha çok sahip çıkıp, güçlendirmeliyiz" dedi. Devamı haberimizde...