Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Peru’da 400 alpaka kapasiteli bir çiftlik kurdu.
Peru’nun Huancavelica şehrine bağlı deniz seviyesinden 4 bin 600 metre yükseklikteki kırsal bölgede 400 alpaka kapasiteli bir alpaka evi kuruldu. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle kurulan alpaka üretim tesisine “Peru-Türkiye Dostluk Çiftliği” adı verildi.
Proje kapsamında, 50 hektarlık alanda 750 metrekare büyüklüğünde bir ağıl inşa edildi. Besin kaynaklarının optimize edilmesi için mera alanları oluşturuldu ve aşırı kuraklık ve soğuk nedeniyle su kaynaklarına erişim sorununu çözmek için su depoları kuruldu. Ayrıca yükseklik dolayısıyla yıldırım çarpmasını önlemek amacıyla da paratoner de yerleştirildi.
Proje ile donma, yüksekten düşme, yırtıcı hayvan saldırısı, yıldırım çarpması, bölgesel kıtlık ve kuraklık gibi birçok soruna bütüncül bir çözüm sunulması hedefleniyor.
TİKA ve Huamanrazu Alpaka Üretici Birliği iş birliğinde kurulan çiftliğin açılış törenine, Huancavelica Güney Amerika Deve Yetiştiricileri Bölge Müdürlüğü temsilcileri, Huamanrazu Üreticiler Birliğine bağlı üyeler, Huancavelica Üniversitesi Tarım Bilimleri ile Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve TİKA yetkilileri katıldı.
Açılış töreninde söz alan Huamanrazu Üreticiler Derneği Başkanı Ursula Tunque Quispe, TİKA’nın destekleri sayesinde bölgede yok olmak üzere olan alpaka besiciliğinin yeniden canlandığını belirterek Türkiye’ye teşekkür etti.
Quispe, “Alpaka besiciliği iklim şartları dolayısı ile tamamen bitmek üzereydi. Besi alanlarımızda su yok, kuraklık dolayısı ile ot bitmiyor, özellikle yeni doğan hayvanlar sabaha karşı donarak ölüyorlardı. Ben yeni doğan alpaka yavrularını yaşatabilmek için kendi yatağımda ısıttığımı biliyorum” ifadelerini kullandı.
Açılış etkinliğinde bayrağımız göndere çekildi
Peru’da her yıl 1 Ağustos tarihinin Ulusal Alpaka Günü olarak kutlanması nedeniyle Huancavelica Valiliği tarafından düzenlenen şenliklerde bu yıl Türkiye onur konuğu olarak yer aldı. “Türk - Peru Dostluk Çiftliği” projesinin tanıtımı ise bu şenlikler kapsamında gerçekleştirildi.
Huancavelica Valisi Leoncio Huayllani Taipe, TİKA’nın yerel halkın ihtiyaçlarını dinleyerek ve yerel makamlarla iş birliği içinde çalışarak örnek bir proje gerçekleştirdiğini vurguladı.
Son zamanlarda iklim değişikliğinin ve zorlu coğrafi şartların etkileri nedeniyle tehdit altında olmasına rağmen, Peru, Güney Amerika devegiller ailesini oluşturan alpaka, lama ve vikunyalar için anavatan sayılıyor. Dünyadaki tüm alpakaların yüzde 70’i Peru’da bulunmakta olup, ülke hayvancılık sektöründe en büyük hacim alpaka üretimindedir.
TİKA’nın katkılarıyla hayata geçirilen proje, Huancavelica Üniversitesi tarafından teknik olarak desteklenecek ve diğer topluluklar için örnek teşkil edecek.
Burdur’un en yüksek noktası olan Kestel Dağı, 6 Aralık 2025 itibarıyla etkili olan yağışların ardından beyaz örtüyle kaplandı. Bucak ilçesi sınırlarındaki zirvede kış manzarası gece yarısı itibarıyla kendini gösterdi.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)