Burdur

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Burdur'un Hizmetinde

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü kapsamında ilde verilen hizmetleri tek tek anlattı.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Burdur'un Hizmetinde

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü kapsamında ilde verilen hizmetleri tek tek anlattı.

İl Sağlık Müdürlüğü Burdur Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin çalışmaları hakkında bilgi vererek, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı gününü kutladı

10 Ekim, Dünya Ruh Sağlığı Günü sebebi ile Burdur İl Sağlık Müdürlüğü hem günün anlam ve önemine değinde, hem de Burdur’da faaliyet gösteren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hakkında bilgiler verdi. Açılan merkezde uygulanan tedavi ve yöntemler, kimlerin ve nasıl başvuracağı gibi açıklamalara yer verilirken, ‘Gençlik Ruh Sağlığının Korunması’ programlarının yanı sıra Sağlıklı Hayat Merkezinde, Psikolog, Çocuk Gelişimcisi ve Sosyal Çalışmacılar tarafından verilen hizmetler de tek tek anlatıldı.

Dünya Ruh Sağlığı Gününün bu yılki temasının “Herkes İçin Ruh Sağlığı ve İyilik Halini Küresel Öncelik Haline Getirmek” olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada, bu tema çerçevesinde herkesin ihtiyaç duyduğu ruh sağlığı desteğine erişebileceği ve insan haklarını kullanmak için herkesin eşit fırsata sahip olduğu, herkesin akıl sağlığına değer verilen, desteklenen ve korunan bir dünya oluşturmanın hedeflendiği anlatıldı.

Her bireyin psikolojik sağlığının korunması, desteklenmesi ve iyileştirilmesi; ruhsal hastalığı olan kişilerin tedavisi ve toplum içinde yaşama hakkını engelleyen damgalama ve ayrımcılıkla mücadele edilmesi, ruhsal iyilik halinin desteklenmesi için yapabileceği çok şey var. Her bireyin ücretsiz ve erişilebilirliği arttırılarak psikolojik destek alabilmesi adına Müdürlüğümüzce de çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Burdur'un Hizmetinde

Toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde ağır ruhsal bozukluğu olan (psikotik bozukluklar, iki uçlu duygu durum bozuklukları) hastalara psikososyal destek hizmetlerinin verilmesi, takip edilmesi ve tedavilerinin gereğinde evde sağlık hizmetleri uygulamasına entegre bir şekilde yaşadıkları ortamda sunulabilmesi ve sosyal rehabilitasyonlarının sağlanması için Müdürlüğümüz Burdur Devlet Hastanesine bağlı olarak faaliyet gösteren Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde  (TRSM)1 Psikiyatri Uzmanı,3 Hemşire, 2 Psikolog, 1 Ergoterapist, 1 Sosyal Hizmet Uzmanı ve Spor Eğitmenleri, Müzik Eğitmenleri, El Sanatları Eğitmenlerimiz ile 17 danışan ile Sağlık Tesisimizde, 67 danışanımız ile mobilize olarak aşağıda sunulan hizmetler verilmektedir.

Rehberlik hizmeti

Hastaların uygun tanı ve tedavi ile ilaç kullanımlarının düzenli takibi

Uzmanlar tarafından hastalara bireysel terapi ve grup terapisi verilmesi

Psiko-eğitim takibiyle hasta ve ailesinin hastalık hakkında bilinçlendirilmesi

Gezici ekibin hastayı evinde ziyaret etmesi

Hastaların bireysel ihtiyaçları belirlenerek, yetenek ve ilgi alanlarına yönelik sosyal beceri eğitimi verilmesi

Uğraş terapileri (el sanatlarıv.b)

Stigma (damgalama karşıtı çalışmalar)

Kurumlar arası iş birliği

Sosyal etkinlikler

Okuma yazma kursu

Mutfak terapi

Resim kursu

Sinema terapi

Spor etkinlikleri

Müzik etkinlikleri

Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizin Hizmetlerinden Kimler Yararlanabilir?

Psikoz veya ciddi ruhsal bozukluk nedeniyle sürekli tedavi alması gereken, tedavi ve bakıma ihtiyaç duyan şizofreni, bipolar bozukluk ve atipik psikoz tanılı hastalar yararlanabilir.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizin Hizmetlerinden Nasıl Yararlanılır?

TRSM'deki sorumlu hekim veya polikliniklerde görev yapan psikiyatri uzmanı tarafından çıkarılmış tek hekim raporu yeterlidir.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ne (TRSM) Kabul Nasıl Oluyor?

Merkezimiz kronik ruhsal hastalığı olanlara (şizofren, bipolar bozukluk, şizoaffektif bozukluk, psikoz) yönelik hizmet verilmektedir. Hasta kendisi yada yakını ile birlikte Toplum Ruh Sağlığı Merkezine başvuruda bulunabilirler. Merkeze kabulü uygun görülen hastalar hastalık durumunu sağlık raporu ile belgelendirerek merkezimize kayıtlarını yaptırabilirler.

İlimizde Ruh Sağlığı ve Psikolojik Dayanıklılığın Güçlendirilmesine yönelik“Gençlik Ruh Sağlığının Korunması’’ konulu  eğitimler düzenlenmekte ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Sağlıklı Hayat Merkezinde ise Psikolog, Çocuk Gelişimcisi ve Sosyal Çalışmacılar tarafından;

Psiko-sosyal risk faktörleri (şiddet, istismar, aile içi ruhsal sorunlar, yoksulluk vb.) ile başa çıkmaya yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti

Davranışsal bağımlılıklar konusunda danışmanlık hizmeti

Obezite olgularında ve yeme bozukluklarında psikolojik danışmanlık hizmeti

Tipik/atipik gelişim gösteren veya risk altında olan çocuklar ve ailelerine yönelik olarak gelişim değerlendirme, izlem ve danışmanlık hizmeti

Bireyin sahip olduğu yetenek ve becerileri tanıyıp geliştirebilmesine ve çeşitli alanlarda gelişimine ilişkin değişimlere uyum sağlamasına  yönelik danışmanlık hizmeti

Kriz durumları yaşayan (ölüm, yas, boşanma, kadına yönelik şiddet,ihmal/istismar, afet, intihar gibi) birey ve aileye yönelik danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.

Ruh sağlığı, hayat kalitesinin temelidir. Ruh sağlığının korunması hem bireylerin yaşam kalitesini arttırır hem de sosyal bütünleşmeyi ve toplumda üretkenliği sağlar. Beden sağlığı ruh sağlığını da etkiler.

Beden hastalığı olanlar ciddi ruh sağlığı sorunlarıyla karşılaşma riski altındadır. Hem bu bedensel hastalığın kendisi hem de tedavi süreci kişide düşünce ve duyguları etkiler. Ciddi bedensel hastalıklar insanda belirsizlik, gelecek endişesi, umutsuzluk; ağrı veya ameliyatla başa çıkma, tedaviye alışma, hastalığın yarattığı yeti yitimine uyum sağlama güçlüğü, başkasına bağımlı olma korkusu yaratır.

Öte yandan, ruh sağlığı genel sağlıkla bağlantılıdır. Ruhsal hastalığı olan kişilerde bedensel sağlığa yönelik olumsuz-zararlı davranışlar artar, ruhsal sorunlar ve stres diğer bazı bedensel hastalıklara zemin hazırlar ya da var olan bedensel hastalıkların gidişini kötüleştirir.

Ruh sağlığı ve ruh sağlığı hizmetleri herkes için her zaman her yerde bir insan hakkıdır.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Haberimiz ses getirdi! Burdur'da TRSM yerinde kalacak
Bölgesel

Haberimiz ses getirdi! Burdur'da TRSM yerinde kalacak

Burdur'da, ruh sağlığı hastaları için hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nin taşınma kararı, kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Habere tepki gösteren hastalar ve yakınları, merkezin yerinde kalmasını istemişti. Yapılan incelemelerin ardından merkezin yerinde kalacağı açıklandı.

TRSM Görevlileri de müdavimleri de yerlerinin değiştirilmesini istemiyor
Bölgesel

TRSM Görevlileri de müdavimleri de yerlerinin değiştirilmesini istemiyor

Burdur'da Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nin şu anki yerinden yeni hastaneye taşınacağı yönündeki iddialar, merkez çalışanları ve hastaları tarafından tepkiyle karşılandı.

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü Dolayısıyla Program Düzenlendi
Etkinlik

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü Dolayısıyla Program Düzenlendi

Vali Hasan Şıldak eşi Fatma Nur Şıldak ile birlikte, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa katıldılar.

DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ Ve ‘VALİLİĞİN UMUT KAPISI’
Yaşam

DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ Ve ‘VALİLİĞİN UMUT KAPISI’

DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ Ve ‘VALİLİĞİN UMUT KAPISI’ İlgilenenlerin bilecekleri gibi, bugün ‘‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’’ O nedenle, ben önce bugün hakkında kısa bir bilgi alıp vermek, Türkiye Psikiyatri Derneği’nin konu hakkında bilgi verdi.

Burdur ve ilçeleri dikkat! İşte 29 Mart hava durumu
Bölgesel

Burdur ve ilçeleri dikkat! İşte 29 Mart hava durumu

Burdur, Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni, Yeşilova 29 Mart Cuma günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 29 Mart hava durumu raporu

Burdur elektrik kesintisi! 30 Mart Burdur elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Bölgesel

Burdur elektrik kesintisi! 30 Mart Burdur elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

Burdur'da 30 Mart 2024 Cumartesi günü elektrik kesintisi var mı? Burdur ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? Burdur'da yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde.