Burdur

TÜM EMEK-DER Genel Başkanı Satılmış Çalışkan'dan Burdur'da açıklamalar

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimler Derneği (TÜM EMEK-DER) Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emeklilerin yüzde 80'inin açlık sınırının altında olduğunu söyledi.

TÜM EMEK-DER Genel Başkanı Satılmış Çalışkan'dan Burdur'da açıklamalar

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimler Derneği (TÜM EMEK-DER) Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, “Malumunuz emekliler olarak ne kadar alsak piyasa o kadar anormal gidiyor ki dün tamam bugün biraz daha iyiyiz derken ertesi gün yine maalesef asgari ücretin ve açlık sınırının altına düşmekteyiz. Seçim dönemi ne yaptırabiliriz diye düşünüyoruz. Diyeceğiz ki; 14 Mayıs’ta söz bizde. Hepimiz toplanmamız lazım. Toplanmadıkça bir şey olmaz. Biz geçinebileceğimiz bir maaş istiyoruz. Artı bir şey istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Biz çalıştık, emek vermişiz. Bu emeğin karşılığı emekli maaşımızı almamız lazım. Bu da bize yetecek, geçinebileceğimiz bir aylık istiyoruz.” dedi.

TÜM EMEK-DER Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimler Derneği Burdur İl Başkanlığını ziyaret etti. Burdur’daki üyelerle bir araya gelen Çalışkan, emeklilerin yüzde 80’inin açlık sınırının altında olduğunu belirterek geçinebilecekleri bir maaş istediklerini söyledi.

“EMEKLİLERİN YÜZDE 80’İ AÇLIK SINIRININ ALTINDA”

Çalışkan şunları söyledi;

Malumunuz emekliler olarak ne kadar alsak piyasa o kadar anormal gidiyor ki dün tamam bugün biraz daha iyiyiz derken ertesi gün yine maalesef asgari ücretin ve açlık sınırının altına düşmekteyiz. Bugün emeklinin yüzde 80’i açlık sınırının altında. Bilhassa bağkur ve işçi emeklileri. Bunlar için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Yılbaşındaki artışımızda biliyorsunuz tüfe malum 17 civarında çıktı. Biz çalışmalarımızda o gün için çıkmadan 15 gün önceydi sayın Cumhurbaşkanımızın özel kalemine direkt yazı yazdık ve dilekçe gönderdik. Durumu anlattık, emeklilerimizin mağduriyetini anlattık. 20 senedir tüfeyi biz 6 ay geriden takip ederek bugünkü duruma geldik. Bize bugüne kadar refah payı verilmedi. Emeklinin en mağdur olmasındaki büyük sebeplerden birisi budur. Bunun telafi edilmesi gerekiyor dedik. Sayın Cumhurbaşkanımız 25 açıkladı. Fakat bu da yeterli değil, ne yapabiliriz hesabımız yine devam etti. Grup toplantılarına katılmayı düşündük. Çarşamba günü düşündük ve o gün hem İYİ Parti’nin hem AK Parti’nin grup toplantısı var. Öğleden önce İYİ Parti’nin öğleden sonra AK Parti’nin. AK Partili arkadaşlarımızla görüştük. Çünkü biz her partiyle görüşüyoruz, her partiyle diyaloğumuz var. Bizim böyle bir düşüncemiz var, ‘tamam’ dediler. Daha önce de ben birkaç kez çıkmıştım. Bana daha sonra telefon ettiler, ‘başkan hep sen çıkıyorsun, bugün bir bayan çıkarsak’ dediler. Olur dedim. O gün için derneğimizin teşkilat sekreteri hazırlandı çıktı, durumu anlattı. Öğleden sonra sayın Cumhurbaşkanımız yüzde 30 açıkladı. Yeter mi, yetti mi? Yetmedi. Çünkü ertesi gün piyasa yüzde 40 yükseldi. Ama çalışmalarımız yine devam etmektedir ve devam ediyoruz.

“14 MAYIS’TA SÖZ BİZDE”

Şimdi en yakın olan ikramiyemiz var. Bu ikramiyenin yükseltilmesi için çalışmalarımıza başladık. Seçim dönemi ne yaptırabiliriz diye düşünüyoruz. Diyeceğiz ki; 14 Mayıs’ta söz bizde. İnşallah bu sözü iyi kullanırız. Bunun yanında emeklinin durumu malum. Bugün şu anda emekliye bağlanan maaş 3 tane yasa üzerinden bağlanıyor. Bunu biz dahi hesaplayamıyoruz, hesaplayan çok az, doğru mu yanlış mı? Önce bundan çıkmak istiyoruz. Bundan çıkarken de intibak talebimiz var. Bu intibak talebinin de hizmet ve prime dayalı olması. Yani kimin ne hizmeti varsa ne kadar miktarda prim ödediyse ona göre değerlendirilsin. Ayrı donelerle a kanunu b kanunu değil tek bir maddeye girelim. Yani emeklilikte hizmete göre standart birliği getirilsin. Kimin ne hizmeti varsa onu alsın şeklinde çalışmalarımız devam ediyor.

“HÜKÜMET TARAFINDAN TEDBİRLERİN ALINMASI LAZIM”

Geçmişte kullandığımız ve bugün emekli sandığının hala kullandığı gösterge ve katsayı sistemi var. Biz daha önce gösterge ve katsayı sisteminden çok memnunduk. Bunun da tekrar uygulanmasını talep ediyoruz. Başka 5510 sayılı kanunun 55. Maddesinin ortadan kaldırılması lazım. Bu tüfeden kesin kurtulmalıyız. Bu hususta çalışmalarımız var. Tabi ki çalışmalarımızı yaparken söyledik, toplanmamız lazım. Birleşe birleşe haklarımızı almamız lazım. Çünkü 14 milyon emeklinin maalesef 1 milyonu derneklere üye. Bugün 16 milyon olacağız. Bunun yanında sadece bizim maaşlarımızın artışını isterken sosyal güvenlik nereye gidiyor buna da aklımızın yettiği kadar bir şeyler söylememiz, uyarmamız gerekiyor. Şu anda sosyal güvenliğin yüzde 50 prim kaybı var. Dışarıda primsiz çalışanlar var. Bunların bir an önce hükümet tarafından tedbirlerinin alınması lazım diyerek ikazlarımızı yapmak zorundayız ve yapmaktayız.

“HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ”

Hepimiz toplanmamız lazım. Toplanmadıkça bir şey olmaz. Biz geçinebileceğimiz bir maaş istiyoruz. Artı bir şey istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Biz çalıştık, emek vermişiz. Bu emeğin karşılığı emekli maaşımızı almamız lazım. Bu da bize yetecek, geçinebileceğimiz bir aylık istiyoruz. Bugün piyasa, tüfe yüzde 10 artarken tüfe bu ay yüzde 3 çıkarsa demek ki burada bir şeyler dönüyor. Bunun için toplanmamız lazım. Bizim herhangi bir siyasi parti veya ideolojik tutumumuz yok. Hepimiz biz o yollardan geçtik. Buradaki kişilerin hepsi 70’lerin 80’lerin çalışanı. O yolların ne olduğunu gayet iyi biliriz. Zararını da gördük. Zararının da neler olduğunu gayet iyi biliyoruz.”

MUHAMMET FATİH BAŞCI / burduryenigün

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bucak Boğazköy'de yağmur duası yapıldı
Bölgesel

Bucak Boğazköy'de yağmur duası yapıldı

Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Boğazköy'de yağmur duası yapıldı. Köylü halkı yağmur duası ederek kuraklığın sona ermesini dilediler.

Özbekistan'dan Burdur'a Honamlı Keçisi İşbirliği Ziyaretleri
Bölgesel

Özbekistan'dan Burdur'a Honamlı Keçisi İşbirliği Ziyaretleri

Özbekistan Veteriner ve Damızlık Hayvancılık Geliştirme Komitesi Başkan Danışmanı Ziyodulla Pirnazarov, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ni ziyaret etti.

Redüktörlerin Mühendislik Alanındaki Önemi MAKÜ'de Ele Alındı!
Bölgesel

Redüktörlerin Mühendislik Alanındaki Önemi MAKÜ'de Ele Alındı!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Mühemdislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Topluluğu tarafından “Gücün Kontrolü Elinizde: Yılmaz Redüktör” adlı seminer düzenlendi.

Bucak Muhtarlarından Başkan Gümüş'e Tebrik Ziyareti
Bölgesel

Bucak Muhtarlarından Başkan Gümüş'e Tebrik Ziyareti

Burdur Belediye Başkanı Hülya Gümüş, kendisini tebrik ziyaretine gelen Bucaklı muhtarları makamında konuk etti.

MAKÜ Tarımda Dijitalleşmenin Liderliğini Üstleniyor!
Bölgesel

MAKÜ Tarımda Dijitalleşmenin Liderliğini Üstleniyor!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "Tarımda Dijital Teknolojiler Çalıştayı"nda tarımda dijitalleşmenin önemi ve katkıları ele alındı.

Mahkeme Kararıyla 200 Şube Müdürü Görevden Alındı!
Bölgesel

Mahkeme Kararıyla 200 Şube Müdürü Görevden Alındı!

Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) 30.03.2022-30.05.2023 tarihleri arasında 76. Madde ile atanan yaklaşık 200 şube müdürünün ataması 25.03.2024 tarihinde iptal edildi. Liyakat-Sen tarafından açılan iptal davası sonucunda bu karar alındı.