Adana

Türkiye’nin ilk patates hasadı Adana’da yapıldı - Haberler

Türkiye'nin en erkenci patatesinin yetiştiği Adana'da hasat başladı. Verim çiftçinin yüzünü güldürürken, ilk turfanda patatesler kilogramı tarlada 17 liradan satıldı.

 Türkiye’nin ilk patates hasadı Adana’da yapıldı - Haberler

ADANA (İHA) - Türkiye'nin en erkenci patatesinin yetiştiği Adana'da hasat başladı. Verim çiftçinin yüzünü güldürürken, ilk turfanda patatesler kilogramı tarlada 17 liradan satıldı.
Türkiye'nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana'da erkenci patates hasadı başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara gelen işçiler, traktör yardımıyla çıkartılan patatesleri topraktan arındırdı. Türkiye'nin dört bir yanına gönderilecek patatesler, tarım işçileri tarafından özenle selelere alındı. Ardından patatesler yakın şehirler için kasalarla, uzak şehirler için ise çuvallanıp kamyonlara yüklenerek satış için hallere gönderildi. Kentte yaklaşık 66 bin dekarda ekilen ve dönüm başına ortalama 4 ton verim alınan patatesten yaklaşık 300 bin ton rekolte beklendiği belirtildi. Verimi yüksek olan patates, çiftçinin yüzünü güldürdü. Önümüzdeki günlerde hasadın kent genelinde yoğunlaşmasıyla fiyatların da biraz daha düşmesinin beklendiği kaydedildi.

“Patates üretimi yüzde 10 arttı”
Hasat sırasında gazetecilere konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, “2023 yılında 1 milyon 500 bin dekarlık alanda 5 buçuk milyon ton patates üretmiştik. Adana’da da 60 bin dekar alanda 220 bin tonluk üretim gerçekleştirdik. Bu sene de yüzde 10’luk bir artışımız var. Adana patates üretiminde 10. sırada yer almasına rağmen ilk patates Adana’da hasat ediliyor” dedi.

“Tüketiciyi ve üreticiyi mağdur etmiyoruz”
Tarımsal üretim planlaması çerçevesinde patates üretiminin de planlandığını anlatan Kökçüoğlu, “Patates üretimini planlıyoruz. Hem fiyat anlamında tüketici ve üreticiyi mağdur etmiyoruz. İhtiyacımız kadar patates üretmek istiyoruz. Talimatlar doğrultusunda üretimi sürdürülebilir halde insanların sofrasına getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Verimden memnunuz”
Kentte 130 dönüm alanda patates üretimi yapan Tuna Yıldırım, “Maliyetlerimiz yüksek, o nedenle fiyatlar şu anda 17 lira. İstanbul’a bu patatesi biz buradan ücretsiz yollasak 6 liraya satılır. Verimi patatesin yüksek, memnunuz” dedi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Emetli girişimci kadın kültür mantarının ilk hasadını yaptı
Yaşam

Emetli girişimci kadın kültür mantarının ilk hasadını yaptı

Kütahya’nın Emet ilçesinde Ayşe Yağcıklı isimli girişimci kadın kurulumunu gerçekleştirdiği 36 ton üretim kapasiteli kültür mantarı üretim tesisinde ilk hasadı yaptı.

Adana’da patates ve soğana denetim
Yaşam

Adana’da patates ve soğana denetim

Adana’da patates ve soğanda fahiş fiyat oluşmaması ve tüketicinin mağdur olmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevlileri halde üçlü denetim yaptı.

Patatesin bu yönün biliyor musunuz? Bu şekilde sakın tüketmeyin
Yaşam

Patatesin bu yönün biliyor musunuz? Bu şekilde sakın tüketmeyin

Patates, doğru tüketildiğinde birçok sağlık faydası sunar ancak yanlış kullanımda sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar, patatesin besin değerini bozan filizlenme ve yeşillenmeye karşı uyarıyor. Sağlıklı bir yaşam için patates tüketiminde dikkatli olun

Gaziosmanpaşa Üniversitesinden çiftçilere tohum desteği
Yaşam

Gaziosmanpaşa Üniversitesinden çiftçilere tohum desteği

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından çiftçilere “Tohumluk Patates Dağıtımı” gerçekleştirildi.

Patates hasadını kadınlar yapıyor
Yaşam

Patates hasadını kadınlar yapıyor

Muş’ta sevilerek tüketilen patatesin hasadını yapan kadınlar, hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de çocuklarının eğitim masraflarını karşılıyor.

Havada ve suda daha fazla verim sağlanıyor
Yaşam

Havada ve suda daha fazla verim sağlanıyor

Yerli patates çeşitlerini ülke tarımına kazandıran Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, kurduğu seralarda hayata geçirdiği topraksız tarım sistemiyle üretim kapasitesini arttırdı