Burdur

Türkiye'nin ilk turistik mağarası olan İnsuyu Mağarası suyunu kaybetse de ziyaretçi akını sürüyor

Sularını kaybeden Türkiye'nin ilk turistik mağarası olan İnsuyu Mağarası ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Türkiye'nin ilk turistik mağarası olan İnsuyu Mağarası  suyunu kaybetse de ziyaretçi akını sürüyor

Sularını kaybetse de ziyaretçisini kaybetmedi
Türkiye'nin ilk turistik mağarası İnsuyu ziyaretçilerini ağırlıyor

 Sularını kaybeden Türkiye'nin ilk turistik mağarası olan İnsuyu Mağarası ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliği taşıyan İnsuyu Mağarası, Burdur- Antalya kara yolunun 13'üncü kilometresinde bulunan Sarpgüney Tepesi'nin eteklerinde yer alıyor. Jeolojik olarak kalkerlerden meydana gelen ve suyun etkisiyle sarkıtlar, dikitler ve doğal dehlizler oluşturduğu mağara, bir zamanlar içerisinde yer alan 9 göl ile sularla doluydu. İnsuyu Mağarası, özellikle 1965'te turizme açıldıktan sonra şifalı suyuyla da büyük ün kazanırken, mağara suyunun şeker hastalığına iyi geldiğine dair rivayetler, Türkiye'nin dört bir yanından ve hatta yurt dışından ziyaretçilerin akın etmesini sağladı. Son 20 yılda iklim değişikliği, insan kaynaklı aşırı su kullanımı ve çevresel etkiler nedeniyle mağaradaki sular hızla çekilmeye başladı. 2014'te mağaradaki büyük göl tamamen kurudu ve günümüzde göllerin tamamında su bulunmuyor. Mağaranın yalnızca yağmur sonrası sarkıtlardan damlayan suları kalırken bu durum, bölgenin doğal su döngüsünün bozulduğunu ve İnsuyu Mağarası'nın artık "fosil mağara" statüsüne geçtiğini gösteriyor.

Sularını kaybetse de ziyarete engel olmadı
Anayola yakınlığı ve Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip olduğu için yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen İnsuyu Mağarası, görenleri şaşırtmaya devam ediyor. Özellikle yıllarca oluşan sarkıtlar ziyaretçilerin ilgisini çekerken, mağara içerisinde çektikleri fotoğraflarla anılarını ölümsüzleştiriyor.

"Gerçekten doğa harikası"
Afyonkarahisar'dan ailesi ile birlikte İnsuyu Mağarası'nı ziyaret eden Kadir Bostan, "Biz Antalya'dan Afyon'a gidiyorduk. Tabelayı görünce dikkatimizi çekti. Biz de bir bakalım mağarayı görelim dedik. Gerçekten doğa harikası bir şey. Geldiğimize de çok mutlu olduk. Sarkıklar da çok değişik şekil almış. Bilmiyorum kaç yıl, kaç asırda bu şekli almış olabilir ama gerçekten çok harika bir şey. Kesinlikle Antalya'ya yolu düşüp uğramak isteyen olursa kesinlikle tavsiye ediyorum bu güzellikleri gelip görsünler" dedi.

 

Türkiye'nin ilk turistik mağarası olan İnsuyu Mağarası  suyunu kaybetse de ziyaretçi akını sürüyor Türkiye'nin ilk turistik mağarası olan İnsuyu Mağarası  suyunu kaybetse de ziyaretçi akını sürüyor Türkiye'nin ilk turistik mağarası olan İnsuyu Mağarası  suyunu kaybetse de ziyaretçi akını sürüyor

Türkiye'nin ilk turistik mağarası olan İnsuyu Mağarası  suyunu kaybetse de ziyaretçi akını sürüyor
Türkiye'nin ilk turistik mağarası olan İnsuyu Mağarası  suyunu kaybetse de ziyaretçi akını sürüyor

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi
Foto Galeri

Antalya Altın Portakal Festivali Venüs Heykelleriyle şehri renklendirdi

Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!
Foto Galeri

Şok Gerçek Ortaya Çıktı Cinsel Fonksiyon Bozukluklarının Arkasındaki Sebep Herkesi Şaşırttı!

Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu
Foto Galeri

Gürcistan-Türkiye Maçı İçin Geri Sayım Başladı! Tarih ve Kanal Belli Oldu

Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!
Foto Galeri

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde Kazılar Durmaksızın Devam Ediyor!

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu
Haber

İstanbul Burdurlular Derneği öğrencilerle buluştu

İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi
Video Galeri

Antalya'da ambulans trafikte sıkıştı! Dakikalarca hayat mücadelesi

Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.