Gaziantep

Türkiye'nin Mısır ve Buğday Sektörü üzerine değerlendirmeler

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ve Meclis Üyeleri, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Adana’da düzenlenen ‘UHK 2024 Mısır ve Buğday Kongresi’ne katıldı.

Türkiye'nin Mısır ve Buğday Sektörü üzerine değerlendirmeler

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ve Meclis Üyeleri, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Adana’da düzenlenen ‘UHK 2024 Mısır ve Buğday Kongresi’ne katıldı.
Ulusal Hububat Konseyi tarafından, Adana Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen kongrede, Türkiye’nin mısır ve buğday üretimi ele alınarak, sektörün talep ve önerilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
Kongrede, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve çevre illerden gelen sektör temsilcileriyle bir araya gelen GTB heyeti, yeni hasat sezonu ve iklim değişikliğin tarımsal üretime etkileri üzerine istişareler gerçekleştirdi.
Kongrenin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, etkinliğin sektörün geleceğine katkılar sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.
Dünyada son dönemde jeopolitik ve iklim değişikliklerinin meydana geldiğine dikkati çeken Yumaklı, söz konusu değişimi yeni normal olarak adlandırdıklarını, geleceğe dönük planları buna göre yaptıklarını vurguladı.
Türkiye'nin son 22 yılda oluşturmuş olduğu çok ciddi bir altyapı olduğunu ve bunun sayesinde dünyadaki olumsuz gelişmeleri hasar almadan atlattıklarını belirten Bakan Yumaklı, "22 yılda çiftçilerimizi üretime teşvik için reel rakamlarla ifade ediyorum, verilen tarımsal destek tutarı 1 trilyon 625 milyar lira" ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı, geçen yıl bitkisel üretimde 137 milyon tonla rekor kırıldığını hatırlatarak, "Bu başarıları makro göstergeler de teyit etmiş oluyor. Son 21 yılın 16'sında tarım sektörü büyüme gösterdi. Yıllık 69,2 milyar dolarlık hasılayla da Avrupa'da birinci, dünyada da ilk on arasındayız. Geçen yıl 2 bin 200 çeşit ürünümüzü 212 ülkeye ve bölgeye ihraç etmişiz. 31 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatına sahip olmuşuz ve bunun döviz kazanımını ülkemize getirmişiz" şeklinde konuştu.
Bundan sonraki dönemde tarım sektörünü 5 hedef üzerine planladıklarına işaret eden Yumaklı, sürdürülebilir, verimli, kaliteli, kayıtlı ve sektöre yatırım yapılan bir sektör olacağını dile getirdi.
Kongre sonrası üretici ve sanayicilerle görüşmelerde bulunan GTB Başkanı Akıncı ve Meclis Üyeleri, hasat sezonuna yönelik genel değerlendirmelerde bulunarak, sektör paydaşlarının talep ve önerilerini dinledi.
Kongrenin sektör adına son derece verimli geçtiğini belirten GTB Başkanı Akıncı, yaptığı açıklamada, “Zengin bir tarım ülkesiyiz; sürdürülebilir ve kaliteli üretim anlayışıyla bu potansiyelimizi çok daha ileri seviyelere taşıyabiliriz. Tarımı odağına alan ve tüm paydaşları bir araya getiren bu tarz kongrelerin sektörün geleceğine pozitif katkı sunacağına inanıyorum. Kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen UHK ve Adana Ticaret Borsasının yanı sıra ile tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Başkan Doğan mısır hakkında konuştu
Bölgesel

Başkan Doğan mısır hakkında konuştu

Adana'da Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mısırda düşük rekolte beklentisini de göz önünde bulundurarak, şıdığına da dikkat çekti.

Mısır piramidine benzerliği ile dikkat çekiyor
Bölgesel

Mısır piramidine benzerliği ile dikkat çekiyor

Tokat’ta bulunan bir dağ, mısır piramitlerine benzeyen görselliği ile dikkat çekiyor.

 Traktörünün deposunu dolduran çiftçi tarlasına koşuyor
Bölgesel

Traktörünün deposunu dolduran çiftçi tarlasına koşuyor

Kocaeli'de çiftçilere verilen yüzde 50 hibeli mazot, tohum ve gübre desteği sayesinde kentte bulunan atıl vaziyetteki tarlalara mısır ekimi yapılıyor.

Mısır'da yaşayanlardan  Türkçeye yoğun ilgi
Dünya

Mısır'da yaşayanlardan Türkçeye yoğun ilgi

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), dünyanın pek çok noktasında hayata geçirdiği çeşitli projelerle Türk kültürünün tanıtılmasına katkı sağlarken, Mısır'da yaşayanlar Türkçe öğrenmek için Yunus Emre Kahire Kültür Merkezi'ne yoğun ilgi gösteriyor.

Hububat fiyatları açıklandı! Buğday, arpa ve mısır ne kadar oldu? Fiyatı yükseldi
İş Dünyası

Hububat fiyatları açıklandı! Buğday, arpa ve mısır ne kadar oldu? Fiyatı yükseldi

Buğday, arpa ve mısır fiyatları ne kadar? Hububat sektöründe son durum ve güncel fiyatlar. Ticaret Borsaları ve TÜRİB'den 29 Nisan 2024 tarihli haftalık hububat fiyatları.

Büyükşehir Belediyesi’nden silajlık mısır tohumu desteği
Bölgesel

Büyükşehir Belediyesi’nden silajlık mısır tohumu desteği

Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya’da hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde, üreticilerin girdi ve yem maliyetlerini azaltmak amacıyla yüksek verimli silajlık mısır tohumu hibe desteğine başladı.