Türkiye'nin Trakya Bölgesinde Yeni Doğalgaz Merkezi Projesi

Türkiye'nin enerji sektöründeki önemli girişimlerden biri olan Trakya'daki yeni doğalgaz merkezi projesi, ülkenin enerji üssü olma hedefine yönelik kritik bir adımı temsil ediyor. BOTAŞ yetkilileri, Gazprom ile yapılacak görüşmelerde projenin ayrıntılarını ele alacak.

Türkiye'nin Trakya Bölgesinde Yeni Doğalgaz Merkezi Projesi

Türkiye'nin Trakya Bölgesinde Yeni Doğalgaz Merkezi Projesi: Türkiye'nin Trakya bölgesinde inşa edilmesi planlanan yeni doğalgaz merkezi, ülkenin enerji sektöründeki önemli bir girişimi olarak öne çıkıyor.

Trakya'nın Enerji Üssüne Dönüşümü: Trakya'da inşa edilecek olan doğalgaz merkezi, Türkiye'nin enerji üssü haline gelme yolunda önemli bir adım olarak görülüyor ve ülkenin doğalgaz tedarik ve iletim hattı altyapısının güçlendiği bir dönemi işaret ediyor.

Bu yıl içerisinde Trakya'da hayata geçirilmesi planlanan bu merkezin ayrıntıları için, BOTAŞ yetkilileri bu hafta St. Petersburg'a giderek Gazprom ile görüşmeler yapacaklar.

ENERJİ MERKEZİ İÇİN KRİTİK ZİYARET

2023 Kasım'ında yapılan Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu 18. Dönem Toplantısı'nda Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ile Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar arasındaki görüşmeler sırasında belirlenen bu teknik ziyaret, bu hafta gerçekleştirilecek. Novak, daha önce yaptığı açıklamada, gaz merkezi projesinde Rus ve Türk şirketlerinin yakın işbirliği içinde olduğunu ve Türk heyetinin St. Petersburg'a bir ziyaret planladığını belirtmişti. Ayrıca projenin uygulanması için gerekli anlaşmaların yakında tamamlanacağını söylemişti.

Doğal gaz ticaretinde merkez haline gelmek üzere çalışmalarını sürdüren Türkiye, uluslararası doğal gaz projeleri, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri ve bölgedeki tek gaz ticaret piyasasına sahip olmanın avantajıyla bu hedefi gerçekleştirmeye hazırlanıyor

İKMAL MERKEZİ DE GÜNDEMDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Astana'da yaptıkları bir önceki görüşmede Putin, Türkiye'nin doğalgaz tedarikinde güvenli bir güzergah olduğunu ve ülkede büyük bir ikmal merkezi kurulabileceğini önermişti. Bu öneri Türkiye tarafından olumlu karşılandı. Eğer böyle bir ikmal merkezi kurulursa, Rus gazı Türkiye üzerinden Avrupa ve daha uzak coğrafyalara ulaşabilecek.

TRAKYA, ENERJİ ÜSSÜNE DÖNÜŞECEK

Türkiye, doğalgaz alanında merkezi bir konuma gelmek için Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Üniteleri (FSRU), doğalgaz depoları ve bir gaz borsası gibi önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Trakya'da inşa edilecek olan doğalgaz merkezi ile ülke, Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçilerinden biri olmayı hedefliyor.

TÜRKİYE'NİN GAZ TEDARİKİ VE İLETİM HATTI ALTYAPISI

Batı Hattı: Bulgaristan sınırından Malkoçlar üzerinden Türkiye'ye giren ve Ankara'ya uzanan 845 kilometrelik Rusya-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı, yıllık 14 milyar metreküp kapasiteye sahip.

Mavi Akım: Rusya'dan Karadeniz üzerinden Türkiye'ye uzanan bu hat, yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz taşıyor ve üç ana bölümden oluşuyor.

TANAP: Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyor, toplam kapasitesi 29.7 milyar metreküp.

TürkAkım: Rusya'dan başlayıp Türkiye üzerinden geçen ve Avrupa'ya da hizmet veren bu hattın her biri yıllık 15.75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattı var.

İran-Türkiye: Doğubayazıt'tan başlayıp Ankara'ya uzanan bu hat, bir kolu ile Konya üzerinden Seydişehir'e ulaşıyor.

Bakü-Tiflis-Erzurum: Şahdeniz sahasından çıkarılan doğalgazı Türkiye'ye taşıyor.

Türkiye-Yunanistan Gaz Enterkonneksiyonu: Güney Avrupa Gaz Ringi'nin ilk aşamasını oluşturan bu hat, İpsala'dan Yunanistan'a geçerek Gümülcine'de son buluyor.

haber7

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Rusya'dan Türkiye'de gaz merkezi mesajı
İş Dünyası

Rusya'dan Türkiye'de gaz merkezi mesajı

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye'ye gaz merkezi kurulmasıyla ilgili kararın 2023'te verileceğini belirtti.

Kızılkaya'da Doğalgaz Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor! 2. Etap Başladı!
Bölgesel

Kızılkaya'da Doğalgaz Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor! 2. Etap Başladı!

Kızılkaya'da geçen yıl büyük oranda tamamlanan doğalgaz altyapısı çalışmalarının 2. etabı başladı. Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay Güngör, verdiği sözleri yerine getirerek seçimden hemen sonra hizmetlere hız kesmeden devam ediyor.

Doğalgaz ve Elektrikte Zam Yok! 2024'te 140 Kuyu!
İş Dünyası

Doğalgaz ve Elektrikte Zam Yok! 2024'te 140 Kuyu!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da bulunan petrolün 100 bin varile ulaşmasıyla birlikte 3 milyar dolarlık ekonomik büyüklük oluşturacağını söyledi.

Yeşilova'da Doğalgaz Müjdesi! İkinci Etap Boruları Geldi, Çalışmalar Başlıyor
Bölgesel

Yeşilova'da Doğalgaz Müjdesi! İkinci Etap Boruları Geldi, Çalışmalar Başlıyor

Yeşilova'da doğalgaz çalışmaları hız kazanıyor. İkinci etap doğalgaz hattı için borular gelmeye başladı ve bu ay içinde başlayacak çalışmalarla birlikte tüm Yeşilova'da doğalgaz hattı tamamlanmış olacak.

Tefenni'ye Doğalgaz Müjdesi! 2. Etap Çalışmaları Başlıyor
Bölgesel

Tefenni'ye Doğalgaz Müjdesi! 2. Etap Çalışmaları Başlıyor

Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, Ramazan Bayramı hediyesi olarak Doğalgaz 2. Etap çalışma haritasını paylaştı. Detaylar haberimizde...

Karamanlı'da doğalgaz çalışmaları hızlı temposuyla ilerliyor!
Yerel Yönetim

Karamanlı'da doğalgaz çalışmaları hızlı temposuyla ilerliyor!

Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, Karamanlı'da doğalgaz çalışmalarının hızlı tempoyla ilerlediğini söyledi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ilçede doğalgaz çalışmalarının son durumunu paylaştı.