Türkiye ve KKTC'nin deniz yetki alanlarını Rumlar gasp etti

Rum yönetimi, AB'nin direktifiyle hazırladığı "Deniz Saha Planlaması" ile Türkiye ve KKTC'nin deniz yetki alanlarını gasp etti. Bu duruma Türkiye ve KKTC Dışişleri Bakanlıkları sert tepki gösterdi.

Türkiye ve KKTC'nin deniz yetki alanlarını Rumlar gasp etti

Türkiye'nin doğalgazını çalma girişimi! Gaz fışkıran bölgedeki dev rezerv için harekete geçtiler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi (TPAO)'ne verdiği ruhsat sahalarında akılalmaz olaylar baş göstermeye başladı.

Eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın danışmanlarından birisi olan Sabahattin İsmail, bu durumla ilgili çok çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. İşte İsmail'in o açıklamaları...

Rum yönetimi AB'nin direktifiyle hazırladığı "Deniz Saha Planlaması"ile Türkiye ve KKTC’nin deniz yetki alanlarını gasp etti. Hazırladıkları aşağıdaki haritada da görüldüğü gibi Türkiye ve KKTC kıta sahanlıkları içindeki alanlar Rum "Deniz Saha Planlaması"içine alındı.

TC-KKTC Dışişleri Bakanlıkları buna sert tepki gösterdi. KKTC Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şöyle dendi: "Rum Yönetimi 20 Aralık 2023 tarihinde sözde “Ulusal Deniz Mekansal Planı” kabul ettiğini açıklamıştır.

Bu planın temel amacının ekosistem temelli bir yaklaşım benimseyerek denizdeki enerji sektörlerinin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak olduğu ve planın enerji kaynakları, deniz taşımacılığı, balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği ile turizmi kapsadığı belirtilmiştir.

Sözkonusu plan, Kıbrıs Rum liderliğinin Kıbrıs adasının tek sahibi zihniyeti ile hareket etmeye devam ettiğini gösteren son örnektir. Tek taraflı bu yaklaşım kabul edilmezdir.

Kıbrıs adasının eşit sahibi olan Kıbrıs Türk halkının adanın etrafındaki suların da eşit sahibi olduğu bir gerçektir. Dolayısıyla, Kıbrıs Türk halkı ada ve etrafı ile ilgili atılacak tüm adımlarda sürecin en başından en sonuna kadar eşit söz ve hak sahibidir.

Yalnızca Kıbrıs Rum halkını temsil etmekte olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs Türk halkı adına herhangi bir söz söylemeye veya adım atmaya hiçbir yetkisi yoktur.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını yok sayarak ilan ettiği sözde “Ulusal Deniz Mekansal Planı”na ek olarak, gerek ülkemiz, gerekse Türkiye Cumhuriyeti’nin ilan ettiği deniz yetki alanlarıyla örtüşen bir harita yayınlayacak kadar ileri gitmiştir.

Kıbrıs Türk halkının söz sahibi olmadığı bu sözde plan ve harita uluslararası hukuka göre yok hükmündedir ve bizim açımızdan hiçbir geçerliliği yoktur

Tek taraflı faaliyetleriyle Kıbrıs Türk halkının ada ve etrafı ile ilgili eşit haklarını ihlal etmeye devam eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, tüm yapıcı çağrılarımıza rağmen adada ve Doğu Akdeniz bölgesinde işbirliği yerine gerginliği tırmandırmayı tercih ettiğini bir kez daha göstermiştir.

Temmuz 2022 tarihinde yapmış olduğumuz hidrokarbon işbirliği ve hakça paylaşım önerimizin hala masada olduğunu bununla beraber Türkiye’nin 2020 yılında yaptığı, Doğu Akdeniz’de KKTC dahil ilgili tüm tarafların katılımı ile kapsamlı bir konferans düzenlenmesi önerisini desteklemeye devam ettiğimizi vurgulamakla birlikte, bu yapıcı çağrılarımızın yok sayılmaya devam edilmesi halinde Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını korumak için gerekli tüm adımları kararlılıkla atacağımızı belirtmekte fayda görüyoruz.

kaynak: yeni akit

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Diyanet Birlik-Sen'in Mücadelesi Sonuç Verdi!
Bölgesel

Diyanet Birlik-Sen'in Mücadelesi Sonuç Verdi!

Diyanet Birlik-Sen'in açtığı dava sonucunda, %2 sendika barajı nedeniyle eksik sendika pirimi alan tüm kamu çalışanlarının mağduriyeti giderilecek. Mahkeme kararı ile 2023 yılından itibaren 14 ay boyunca eksik alınan sendika primleri üyelerimize ödenecek.

Denizli'de Emekli ve Yeni Doğum Yapan Annelere Maddi Destek Kararı!
Bölgesel

Denizli'de Emekli ve Yeni Doğum Yapan Annelere Maddi Destek Kararı!

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin Mayıs ayı toplantısında Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun seçim vaatleri arasında yer alan emekliye ve yeni doğum yapan annelere maddi destek verilmesi yönündeki komisyon kararı oy çokluğuyla kabul edildi.

Doç. Dr. Semiz: "Depremle ilişkilendirilmesi doğru bir yaklaşım değil"
Bölgesel

Doç. Dr. Semiz: "Depremle ilişkilendirilmesi doğru bir yaklaşım değil"

Denizli’de jeotermal sondaj esnasında meydana gelen karbonmonoksit patlamaları 15 günün sonunda kapatıldı. Vana ve beton yardımıyla kapatılan kuyudaki patlamaları kamuoyunda depremle ilişkilendirilmesine açıklık getiren Jeoloji Mühendisi Barış Semiz, "Herhangi bir deprem üretmesi, deprem tetikleyici ve ya buradan gaz çıktı depremi rahatlatacak diye bir yaklaşım doğru değil" dedi.

Denizli'de Acılı Aile Yoğun Bakım Ünitesine Girdi!
3. Sayfa

Denizli'de Acılı Aile Yoğun Bakım Ünitesine Girdi!

Denizli’de yakınlarını kaybeden şahıslar yoğun bakım ünitesine girdi. Uyarılara aldırış etmeyen acılı aile güçlükle dışarı çıkartıldı.

Akdeniz Üniversitesinden öğrenciler için 3 Yeni Merkez
Bölgesel

Akdeniz Üniversitesinden öğrenciler için 3 Yeni Merkez

Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine ve öğrenci topluluklarına hizmet edecek olan Psikolojik Destek ve Rehabilitasyon Merkezi, Öğrenci Topluluğu Merkezi ve Akdeniz Restoran’ın açılışı yapıldı.

Denizkurdu-2/2024 tatbikatı hala devam ediyor
Bölgesel

Denizkurdu-2/2024 tatbikatı hala devam ediyor

Denizkurdu-2/2024 Tatbikatı; Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 2024 harekât eğitim faaliyetleri kapsamında 7-18 Mayıs 2024 tarihleri arasında Marmaris Aksaz deniz üssünde gerçekleşiyor.