İstanbul

Tuz Tüketiminin Böbrek Sağlığı Üzerindeki Zararları ve Önlemler

Diyabet ve hipertansiyonun kronik böbrek yetmezliğinin en önemli sebepleri olduğunu belirten Nefroloji Anabilim Dalı Pratisyen Hekimi Dr. Rana Ömürova, tuz tüketimi arttıkça hipertansiyon riskinin de arttığına işaret etti.

Tuz Tüketiminin Böbrek Sağlığı Üzerindeki Zararları ve Önlemler

Diyabet ve hipertansiyonun kronik böbrek yetmezliğinin en önemli sebepleri olduğunu belirten Nefroloji Anabilim Dalı Pratisyen Hekimi Dr. Rana Ömürova, tuz tüketimi arttıkça hipertansiyon riskinin de arttığına işaret etti. Dr. Rana Ömürova; tuz kısıtlaması, düzenli egzersiz ve kilo verme gibi yaşam tarzı değişikliklerinin kronik böbrek yetmezliğini önlemede etkili olduğunu açıkladı.
Böbrek yetmezliği akut ve kronik olarak seyredebiliyor. Akut böbrek yetmezliği haftalar, günler gibi kısa süreli aniden gelişen bozukluklarken 3 aydan daha uzun süreli böbrek çalışma bozuklukları kronik olarak kabul ediliyor. Akut böbrek yetmezliği çoğunlukla düzenlenebilirken kronik yetmezlik ilerleyici ve kalıcı olabiliyor.
Özellikle kronik böbrek yetmezliğinden korunmanın ve tedavisinin önemine değinen Dr. Rana Ömürova, böbrek yetmezliğinin tüm organları etkileyebilen ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çekti.
Hipertansiyon ve diyabet böbrek yetmezliği nedeni
Kronik böbrek yetmezliğine yol açan nedenlerin başında diyabet ve hipertansiyon geliyor. Yani kronik böbrek yetmezliklerinin yüzde 60’ı bu iki sağlık sorunundan kaynaklanıyor. Bu hastalıklar ise aşırı tuz kullanımı ile yakından ilgili. Dr. Rana Ömürova, diğer böbrek yetmezliği nedenlerini nefrit denen böbrek iltihapları, idrar yolu enfeksiyonları, taş hastalıkları, genetik hastalıklar ve yine böbreğin kistik hastalıkları olarak sıraladı.
Tuz tüketimini azaltmaya yardımcı ipuçları
Aşırı tuz tüketiminin tansiyonu yükselttiğine, damarlardaki basıncı arttırarak böbreklere zarar verdiğine değinen Dr. Rana Ömürova, tuz tüketimini azaltıcı ipuçlarını şöyle sıraladı:
“Yemek pişirirken kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz, limon ve sarımsak gibi besinler kullanın. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın. Satın almadan önce hazır besinlerin üzerindeki etiketi mutlaka okuyun. Daha az tuz içerenleri tercih edin. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka yıkayın ya da suda bekletin. Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.”

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Aşırı tuz kullananlar dikkat!
Yaşam

Aşırı tuz kullananlar dikkat!

Tuza dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar aşırı kullanılan tuzun hipertansiyon ve ölümcül hastalıklara neden olduğuna dikkat çekti.

Diyabet Hastası Minik Rabia Aytunç'a Esenyurt Belediyesi'nden Şeker Ölçüm Cihazı Desteği
Yaşam

Diyabet Hastası Minik Rabia Aytunç'a Esenyurt Belediyesi'nden Şeker Ölçüm Cihazı Desteği

Sağlık sorunları yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşlara medikal cihaz desteği kapsamında Esenyurt Belediyesi, diyabet hastası minik Rabia Aytunç’a şeker ölçüm cihazı desteğinde bulundu.

İftar ve Sahurda Diyabet Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler: Uzmanın Tavsiyeleri! - Haberler
Sağlık

İftar ve Sahurda Diyabet Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler: Uzmanın Tavsiyeleri! - Haberler

İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Dr. Esra Karakaş, Tip 2 diyabet hastalarının kendilerini takip eden hekime danışarak oruç tutmaları gerektiğini belirterek, iftar ve sahurda hafif besinlerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.

MEAH’ta Diyabet Okulu Eğitimi!
Etkinlik

MEAH’ta Diyabet Okulu Eğitimi!

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Diyabet Okulunda, yılın ilk eğitim programı sonrasında 14 diyabetli bireye diplomaları verildi.

Diyabet ve oruç: Hangi hastalar oruç tutabilir?
Sağlık

Diyabet ve oruç: Hangi hastalar oruç tutabilir?

Diyabetin kan şekeri dengesinin bozulduğu bir hastalık olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, “Diyabetik bireylerde pankreastan salgılanan insülinde yetersizlik olduğu için kan şekeri dengesi kurulamaz.

Diyabet ve Oruç! Kimler Oruç Tutabilir, Kimler Tutamaz?
Bölgesel

Diyabet ve Oruç! Kimler Oruç Tutabilir, Kimler Tutamaz?

Diyabet hastaları oruç tutabilir mi? Hangi diyabetliler oruç tutmamalıdır? Oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, Ramazan ayında oruç ve diyabet hakkında bilgiler verdi.