Üretici çiğ sütten zarar ediyor! Fiyatlar üreticiyi de tüketiciyi de zora sokuyor

Yaptıkları hesaplamaya göre çiğ süt üretim maliyetinin 12,43 lira olduğunu, üreticinin de ortalama sütünü 12,5 liradan sattığını dile getiren Keskin, bu şartlarda üretiminin sürdürülebilirliğinin tehlikede olduğunun altını çizdi.

Üretici çiğ sütten zarar ediyor! Fiyatlar üreticiyi de tüketiciyi de zora sokuyor

Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, süt üreticisinin gündemindeki süt fiyatları ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Yaptıkları hesaplamaya göre çiğ süt üretim maliyetinin 12,43 lira olduğunu, üreticinin de ortalama sütünü 12,5 liradan sattığını dile getiren Keskin, bu şartlarda üretiminin sürdürülebilirliğinin tehlikede olduğunun altını çizdi.

GIDA KOMİTESİ SESİMİZE KULAK VERMELİ

Keskin, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "Süt Üreticileri olarak, çiğ süt referans fiyatın güncellenmesi için Gıda Komitesinin sesimize kulak vermesini istiyoruz. Artan girdi maliyetlerimiz yem, enerji, işçilik daha bir çok kalemde enflasyon artışı ve TÜİK in verileri aşikardır. Maliyetlerinizi düşündüğümüzde şuanki çiğ süt referans fiyatı girdi maliyetlerimizin çok altında kalmaktadır.

SON 20 GÜNDE YEM FİYATLARINA 100 LİRA ZAM GELDİ

Son 20 günde yeme 100 TL civarında zam gelmiştir ve bölgelerden topladığımız fiyatlara baktığımızda şuan bir çuval yem 520 -550 TL civarındadır. Marka marka değişen sahadaki bu fiyatlara yeni bir zam uygulanması daha beklenmektedir. Yeni yıla girdiğimizde yeni bir zam uygulanmasının olacağını da tahmin edebiliyoruz.

ÜRETİCİ MALİYETİNE ENFLASYON FARKI EKLENEREK YENİ BİR FİYAT AÇIKLANMALI

Üreticilerimizin üretime devam etmesi ve enflasyon artışında ezilmemeleri için çiğ süt fiyatlarında artış ve ard arda gelen yem zam artışlarının da önüne geçilerek yeniden makul fiyatlarda güncellenmesini acilen talep ediyoruz. Piyasa şuan zaten üreticinin eline 12,50 TL geçecek şekilde işlem görüyor, bu durumda konsey fiyatını 12,50 TL olarak güncellese de bizim mağduriyetimiz giderilmiş olmayacak zaten üretici maliyetimiz 12,43 TL dir. Bunun üzerine enflasyon farkının eklenerek üreticinin eline geçecek şekilde açıklanmasını istiyoruz. Dediğimiz gibi gerçekçi ve üreticinin emeği karşılığında kar edeceği bir süt fiyatı belirlensin istiyoruz.

ÖNLEM ALINMAZSA İNEK KESİMLERİ CİDDİ ORANDA HIZLANABİLİR!

Aksi takdirde bu enflasyonla üreticilerimiz ciddi sıkıntıya girecek ve inek kesimleri ciddi bir oranda hızlanacaktır.

SÜT DESTEKLEME PRİMLERİ ARTIRILMALI

Bir diğer konuda Devletimiz tarafından üreticiyi teşvik amaçlı ödenen süt destekleme primerinin arttırılmasıdır. Bu artışla sütte kayıtlılık oranı arttıracaktır. Üreticiye desteklemeler yeterli gelmiyor ise sütünü kayıtsız da sanayiye satma eğilimi gösterebilmektedir. Bu durumda üreticiyi eleştirmek doğru değildir. Kayıtlılık demek üretimin ülke ekonomisine kattığı somut delilidir.

Desteklemeleri de kayıtsızlığı önleyecek şekilde arttırmalıyız. Acilen Gıda Komitesinin sesimize kulak verip, üreticilerimizin lehine çiğ süt fiyatını yeniden güncellenmelerini talep ediyoruz"

kaynak: Tarımdan haber

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Burdur'da Gül ve Lavanta Üreticilerine Zeytin Fidanı Dağıtıldı!
Bölgesel

Burdur'da Gül ve Lavanta Üreticilerine Zeytin Fidanı Dağıtıldı!

Burdur'da gül ve lavanta üreticiliği yapan çiftçilere yeni bir gelir kapısı olması amacıyla 25 bin adet zeytin fidanı dağıtıldı. Zeytinlerin büyüyüp olgunlaşması ile birlikte Burdur ekonomisine yeni bir değer daha kazandırmak hedefleniyor.

Fideler üreticiye ulaştı
Bölgesel

Fideler üreticiye ulaştı

Bodrum Belediyesi tarafından Atalık yerli tohumlardan üretilen fideler üreticilere hibe edildi. Atalık tohumlardan üretilen fidelerle 1,5 milyonluk tasarruf yapıldı.

Çiğ süt fiyatlarında artış yetersiz! Ne üretici ne tüketici memnun
Bölgesel

Çiğ süt fiyatlarında artış yetersiz! Ne üretici ne tüketici memnun

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, süt fiyatlarına yapılan yüzde 8,5 oranındaki zammın yeterli olmadığını belirterek çiftçilerin ve süt üreticilerinin mali durumuna dikkat çekti.

Susuz Köyü Kooperatifi Bayramda da üreticinin yanında
Bölgesel

Susuz Köyü Kooperatifi Bayramda da üreticinin yanında

Susuz Köyü Kooperatifi, Ramazan Bayramı'nda firmaların almadığı sütü değerinde alarak üreticisinin yanında olacak. Bu sayede üreticiler bayramda da rahat bir nefes alabilecek.

Duranlar Süt A.Ş. Bayramda da Üreticilerin Yanında!
Bölgesel

Duranlar Süt A.Ş. Bayramda da Üreticilerin Yanında!

Burdur'un Bucak ilçesinde faaliyet gösteren Duranlar Süt A.Ş., Ramazan Bayramı'nda da üreticilerin mağdur olmaması için süt alımına devam edeceğini duyurdu.

Başkan Böcek zor günde üreticinin yanında
Bölgesel

Başkan Böcek zor günde üreticinin yanında

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Alanya’nın iki mahallesinde yaşanan hortum felaketi sonrası seraları zarar gören üreticilere naylon desteği verildi.