Üretimiyle dünyanın dikkatini çekti! 20 bin ton ürün elde ettiler

Bitlis, sertifikalı kuru fasulye tohumu üretiminde Türkiye'nin yüzde 75'lik ihtiyacını karşılıyor. Yaklaşık 4 bin ton sertifikalı kuru fasulye tohumu üretimiyle Bitlis, tohumluk kuru fasulyede Türkiye birincisi oldu.

Üretimiyle dünyanın dikkatini çekti! 20 bin ton ürün elde ettiler

Bitlis’in Ahlat ilçesi başta olmak üzere Tatvan ve Adilcevaz ilçelerinde de üretimi yapılan yemeklik kuru fasulyeler Türkiye ve yurt dışı pazarına sunulurken, sertifikalı kuru fasulye tohumunda da Türkiye’nin yüzde 75’lik ihtiyacını karşılıyor. Yaklaşık 4 bin ton sertifikalı kuru fasulye tohumu üretimiyle Bitlis, tohumluk kuru fasulyede Türkiye birincisi oldu.

ÜRETİMDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Ahlat Ziraat Odası Başkanı (AHZO) Başkanı Necat Demirden, Bitlis olarak sertifikalı kuru fasulye tohumu üretiminde Türkiye piyasasının yüzde 75’ini karşıladıklarını ve Türkiye birincisi olduklarını söyledi.

Demirden, “Bitlis’te tohumluk fasulye üretiminde Türkiye birincisiyiz. Sertifikalı tohum üretiyoruz. Yaklaşık 4 bin ton civarında sertifikalı tohum üretimimiz var. Sertifikalı tohumda Türkiye piyasasının yüzde 75’ini biz karşılıyoruz. Hatta yurt dışına dahi ihracatımız oluyor. Bu da hem bizler için hem bölgemiz ve çiftçilerimiz için gurur vericidir” dedi.

Türkiye’de kullanılan sertifikalı kuru fasulye tohumunun yüzde 65’ini karşılayan Örkenler Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Örken de, kuru fasulye tohumu üretimi ve ihracatında lider olduklarını ifade etti.

Örken, “Tohumculukla uğraşıyoruz. Kendimize ait ‘Doruk’ markasıyla kuru fasulye tohum çeşidimiz var. Islahı bize ait. Burada ıslah ettiğimiz tohum çeşidimizi Türkiye’nin her tarafına tohumluk olarak gönderiyoruz. Türkiye’de kullanılan sertifikalı tohumun yüzde 65’ini firma olarak üretiyoruz. Türkiye’nin en büyük tohum firmasıyız.

Yıllık üretimimiz yaklaşık olarak 2 bin 500 ile 3 bin ton arasında değişmektedir. Bunun yanında il olarak Türkiye’de en fazla kuru fasulye tohumu üreten il biziz. Buradaki il birinciliğindeki payımız çok yüksek. Daha önce de söylediğim gibi Bitlis’teki yüzde 75 üretimin yüzde 65’i firmamıza ait. 85 günlük bir kuru fasulye çeşidimiz var ‘Doruk’ adında. Çiftçilerimiz memnun.

Türkiye’nin her tarafına gönderiyoruz. Gönderdiğimiz her yerde yüksek verim alıyoruz. Ortalama verimimiz dönüm başına 400-500 kilo olarak değişiyor” diye konuştu.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 17
    BEĞENDİM
  • 3
    ALKIŞ
  • 1
    SEVDİM
  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 1
    GÜLDÜM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Üretim ve üretici için bir araya geldiler
Bölgesel

Üretim ve üretici için bir araya geldiler

Karamanlı Belediye Başkanı ve ilgili kurumlar, ilçede tarımsal üretimi geliştirmek ve üreticilerin kalkınmasını sağlamak için bir araya geldi. Detaylar haberimizde...

Çiğ Süt Üretimi Azaldı!! Koyun ve Manda Sütünde Düşüş
İş Dünyası

Çiğ Süt Üretimi Azaldı!! Koyun ve Manda Sütünde Düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında Türkiye'de çiğ süt üretimi bir önceki yıla göre %0,4 azalarak 21,48 milyon tona geriledi. Detaylar haberimizde...

50 Ülkeye Maden Suyu İhraçatı
İş Dünyası

50 Ülkeye Maden Suyu İhraçatı

Giresun’un 200 nüfuslu İnişdibi köyü meyve aromalı maden suyu üretimi ile dikkat çekerken, yöredeki fabrikada işlenen meyveli sodalar dünyanın 50 ülkesine ihraç ediliyor.

Şanlıurfa'da Belediyenin Ekmek Üretim Tesisi: Günlük 6 Bin Ekmeğe Ulaşan Üretim
Bölgesel

Şanlıurfa'da Belediyenin Ekmek Üretim Tesisi: Günlük 6 Bin Ekmeğe Ulaşan Üretim

Haliliye Belediyesi’nin kurduğu Ekmek Üretim Tesisi ile ustalar tarafından günlük olarak üretilen 6 bin ekmek, Aşevi hizmetinden faydalanan vatandaşların sofralarına ulaştırıyor.

Burdur Tarım Fuarı Kapılarını Açtı! Teknoloji ve Üretim Buluşması
Etkinlik

Burdur Tarım Fuarı Kapılarını Açtı! Teknoloji ve Üretim Buluşması

Burdur Teke Yöresi 9. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı kapılarını açtı. Bölge çiftçisinin ihtiyaçlarını karşılayacak ekipman, teknoloji, ürün ve bilginin sergilendiği fuar 5 Mayıs'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Toplantı
Bölgesel

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Toplantı

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Tarımsal Üretim Planlama Toplantısı yapıldı.