Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Turan, verem hastalığının (tüberküloz) insandan insana hava yoluyla bulaşabilen, öncelikle akciğer olmak üzere diğer tüm organlarda hastalık oluşturabilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirtti.
24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle hastalık hakkında bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Turan, “Hasta bireylerin hapşırması, öksürmesi, konuşması sırasında damlacık yoluyla havaya atılır ve bu damlacıkların sağlıklı bireyler tarafından solunması ile hastalık yayılır. Enfekte olan her birey hastalık geliştirmeyebilir. Ancak alınan basiller vücutta uyur durumda kalır ve kişinin bağışıklığı düştüğü zaman hastalık meydana gelebilir. 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam, balgamda kan gelmesi, gece terlemesi, kilo kaybı, halsizlik meydana gelmesi ve verem hastası ile uzun süre teması olan kişilerde öncelikle verem hastalığı akla gelmeli, balgam ve akciğer grafisi ileri tektikler ile değerlendirilmelidir. Tanı alan yeni bir verem hastası altı ay boyunca tedavi edilmelidir. Tedavi başlangıcından itibaren bulaşıcılığı hızla azalmaktadır. Verem hastalarının tedavilerini alması bulaşıcılığı hızla önleyeceğinden verem ile mücadele de en etkili yöntemdir.Yeni hasta gelişiminin önlenmesi öncelikle iyi bir hasta takibi tedavi ve koruyucu önlemlerin iyi takibi ile mümkün olacaktır. Ülkemizde bu görevi başarı ile gerçekleştirmekte olan verem savaş dispanserleri yeni hasta tedavisini ücretsiz olarak gerçekleştirmekte, ayrıca temaslı taraması ve hastalık kontrolünü de başarı ile sağlamaktadır” dedi.
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)