Vücut yağ oranı hesaplama: Vücut yağ oranı nasıl hesaplanır, formülü nedir?

Pek çoğumuzun kilo verimi sırasında aklına takılan detaylardan biri kiloyu kastan mı yoksa yağdan mı verdiğimiz. Vücut yağ oranı hesaplanır, formülü nedir ? İşte detaylar...

Vücut yağ oranı hesaplama: Vücut yağ oranı nasıl hesaplanır, formülü nedir?

Pek çoğumuzun kilo verimi sırasında aklına takılan detaylardan biri kiloyu kastan mı yoksa yağdan mı verdiğimiz. Çünkü sağlıklı bir vücuda sahip olmak her zaman zayıflıkla paralellik göstermez. Ne kadar zayıfsak o kadar sağlıklıyız düşüncesi ne yazık ki her zaman doğru bir görüş değildir.

Vücut Yağ Oranı Hesaplama Formülü

Genellikle diyetisyenler vücut yağ oranı ve kas oranı hesaplamasını yapmaktadırlar. Ancak vücut yağ oranını evde ölçmek isteyenler için de son derece pratik formüller vardır. Bu formüller cinsiyetlere göre farklılık göstermektedir.

Kadınlarda yağ oranı hesaplama:

Boy, kilo ölçümü
Boyun çevresi (Gırtlağın hemen altından altı)
Bel çevresi (Belin en ince yerinden)
Kalça çevresi (Kalçanın en geniş yerinden)
Erkeklerde yağ oranı hesaplama:

Boy, kilo ölçümü
Boyun çevresi (Gırtlağın hemen altı)
Bel çevresi (Göbek deliği hizası)
Kas Oranı Hesaplama

2000 yılında yapılan çalışmalar göstermiştir ki kadınların vücut ağırlıklarının %30'u, erkeklerin vücut ağırlıklarının %40 kastan oluşmaktadır. Ortalama 90 kiloya sahip erkek bir bireyin 35 kilosu kat kütlesine denk gelmektedir. Vücut kas oranı hesaplanırken önce yağ oranı bulunur. Bulunan yağ oranı vücudun toplam ağırlığından çıkarılarak yağsız kütle olarak ifade edilen kas kütlesine ulaşılır. Kısacası vücudunuzdaki genel kas kitlesini bulmak istiyorsanız öncelikle yağ oranınızı hesaplamalısınız.

Vücut Yağ Oranı Nasıl Düşürülür?

Vücudumuzda bulunan yağ oranı bize genel sağlığımız hakkında da bilgi vermektedir. Öyle ki yüksek yağ oranı kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa kapı aralamaktadır. Daha fit ve sağlıklı bir görünüm ancak düşük yağ oranına sahip olmamızla yakalanır. Peki, vücut yağ oranı nasıl düşürülür, nelere dikkat etmemiz gerekir?

Trans yağ içeren besinlerden uzak durun.
Şekerli içeceklerden kaçının.
Bol su tüketin ve yemekleri yavaş sindirin.
Protein ağırlıklı diyetlere yönelin.
Yüksek lifli gıdalar tüketin.
Kardiyo egzersizleri yapın.
Karbonhidrat tüketimini azaltın.
Uykunuzu düzene koyun.
Yağ Oranı Ölçme

Diyet merkezlerinde ve spor salonlarında yağ ölçümü yapan çeşitli cihazlar yer almaktadır. Fakat her zaman erişebilir olmadığından dolayı evde yapılan formüllerle ölçüm yapılmaktadır. Bu formüller yaş, kilo ve boy, boyun çevresi, bel ve kalça çevresinin hesaplanmasıyla yapılmaktadır. Günümüzde yağ oranını ölçen elektronik tartılar da baş göstermiştir. Ancak bu tartılar da tam olarak doğru sonuçları vermeyebilir.

Vücut Yağ Oranı Kaç Olmalı?

Vücuttaki yağ ağırlığının, vücuttaki toplam ağırlığa yüzde cinsinden oranı vücut yağ oranıdır. Vücut yağ oranı tüm dünya genelinde belirli, standart bir aralıkta bulunur. Bu oran kadınlar için %20 - %25 iken erkeklerde %8 ile %14 arasındadır. Bu standartlardan %30’un üzerinde yağ oranına sahip olan kadınlar obez olarak kabul edilir. Erkekler de ise bu oran %25’tir.

İdeal Yağ Oranı

Öncelikle ideal yağ oranı yaş ve cinsiyet ile birlikte değişim göstermektedir. Yaş ilerledikçe kas oranı azalır ve yağ oranı artış gösterir.

Kadınlar için Yaşa Bağlı İdeal Vücut Yağ Oranları

20-39 yaş: %21-32 arası yağ oranı
40-59yaş : %23-33 arası yağ oranı
60-79yaş : %24-35 arası yağ oranı
Erkekler için Yaşa Bağlı İdeal Vücut Yağ Oranları

20-39 yaş: %8-19 arası yağ oranı
40-59 yaş: %11-21 arası yağ oranı
60-79 yaş: %13-24 arası yağ oranı
Yağ Oranı Düşürme

Yağ oranını düşürmek için öncelikle sağlıklı bir beslenme tarzını benimseniz gerekiyor. Mümkün olduğunca protein ağırlıklı diyetler bu noktada hayat kurtarıcı olabilir. Ayrıca ağırlık kaldırmak da vücudunuzdaki yağ oranını düşürme noktasında size oldukça olumlu geri dönüşler sağlayacaktır. Özetle vücudunuzdaki yağ oranını düşürmenin formülü hayat tarzınızda yapacağınız pozitif değişimlerden geçmektedir.

Habertürk

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Diyetisyen Hasan Şen'de dev kampanya! Yüzde 25 indirim sizi bekliyor
Tanıtım

Diyetisyen Hasan Şen'de dev kampanya! Yüzde 25 indirim sizi bekliyor

Diyetisyen Hasan Şen, yaz yaklaşırken bölgesel ve bütünsel incelmede kullanılabilen EMS, Andulasyon Terapi Sistemi ve Lenf Drenaj gibi yöntemlerde %25 indirim sunuyor. Ücretsiz deneme seansı ve ön görüşme için hemen randevu alın!

Yaz Yaklaşıyor, Fit Bir Vücuda Hazır Mısınız? Bucak'ta dev incelme kampanyası
Bölgesel

Yaz Yaklaşıyor, Fit Bir Vücuda Hazır Mısınız? Bucak'ta dev incelme kampanyası

Burak Çetiner Beslenme Danışmanlığı Merkezi, yaz aylarına girerken bölgesel fazlalıklarınızdan kurtulmanıza ve hayalinizdeki fit vücuda kavuşmanıza yardımcı olmak için dev bir kampanya düzenledi!

İftar ve Sahurda Diyabet Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler: Uzmanın Tavsiyeleri! - Haberler
Sağlık

İftar ve Sahurda Diyabet Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler: Uzmanın Tavsiyeleri! - Haberler

İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Dr. Esra Karakaş, Tip 2 diyabet hastalarının kendilerini takip eden hekime danışarak oruç tutmaları gerektiğini belirterek, iftar ve sahurda hafif besinlerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İçin Diyetisyen Tavsiyeleri - Haberler
Sağlık

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İçin Diyetisyen Tavsiyeleri - Haberler

Alaşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Dilek Koz Hayta, Ramazan ayı dolayısıyla beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken hususları hatırlatarak, "Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermeliyiz" dedi.

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İpuçları: Uzm. Dr. Semih Canpolat'tan Öneriler
Sağlık

Ramazanda Sağlıklı Beslenme İpuçları: Uzm. Dr. Semih Canpolat'tan Öneriler

Batman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Semih Canpolat, Ramazan ayında beslenmeye dikkat çekerek, "Sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır” dedi.

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme: Diyetisyen Betül Arslanoğlu'nun Uyarıları
Sağlık

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme: Diyetisyen Betül Arslanoğlu'nun Uyarıları

Ramazan ayında sağlıklı beslenme planına ilişkin açıklamalarda bulunan Diyetisyen Betül Arslanoğlu, uzun süreli açlık sonucu birden fazla yemek yemenin birçok sağlık sorununu beraberinde getirebileceğini belirterek, “Hamur işi, şerbetli ve mayalı tatlılardan ise uzak duralım” dedi.