Antalya

Yabancılara konut satışında bu il birinci sıraya yerleşti

Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki yükseliş, Antalya'nın yabancılara konut satışında İstanbul'u geride bırakmasına neden oldu.

Yabancılara konut satışında bu il birinci sıraya yerleşti

Antalya, Yabancılara Konut Satışında İstanbul'u Geride Bıraktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı konut satış verilerine göre, geçen yıl ve bu yıl özellikle Rus ve Ukraynalı göçmenlerin etkisiyle yabancılara konut satışında birinci sıraya yükselen ilimiz Antalya, konut fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle İstanbul'u geride bıraktı.

Konut Satışları Genel Olarak Azaldı

Ağustos 2023 verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 azalarak 122 bin 91 oldu. Ocak ile Ağustos ayları arasında 8 aylık dönemde ise İstanbul, 17 bin 408 konut satışı ve yüzde 14,3'lük pay ile en yüksek konut satışına sahip il oldu.

Antalya İstanbul'u Geride Bıraktı

İstanbul'u takip eden iller ise sırasıyla 11 bin 7 konut satışı ile Ankara ve 6 bin 504 konut satışı ile İzmir oldu. Antalya, 5 bin 707 konut satışı ile konut satışlarının en fazla gerçekleştiği dördüncü il oldu. Konut satışlarının en az olduğu iller ise sırasıyla 39 konutla Ardahan, 67 konutla Hakkari ve 139 konutla Artvin olarak kaydedildi. Ocak ile Ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre konut satışlarında yüzde 15,5'lik bir azalma yaşandı ve toplamda 797 bin 418 konut satışı kaydedildi.

Yabancılara Konut Satışında Antalya Lider

Yabancılara konut satışına bakıldığında ise, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası genelde ilk sırada yer alan İstanbul, geçen yılın aynı dönemi ile bu yıl Temmuz ayına kadar olan satışlarda Antalya'nın gerisine düştü. Ağustos ayı verilerine göre, yabancılara konut satışı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 42 azalarak 3 bin 58 olarak kaydedildi. Ağustos ayında toplam konut satışları içinde yabancılara satışın payı yüzde 2,5 oldu. Yabancılara konut satışında birinci sıraya 1,066 konut satışı ile İstanbul yerleşti. İstanbul'u, 919 konut satışı ile Antalya ve ardından 248 konut satışı ile Mersin izledi.

Antalya Yabancılara En Çok Konut Satışı Yapılan İl

Yabancılara Ocak-Ağustos döneminde yapılan konut satışlarında ise, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,6'lık bir azalma yaşandı ve toplamda 25 bin 134 konut satışı gerçekleşti. 8 aylık süreçte en fazla konut satışı Antalya'da yapıldı ve 9 bin 365 konut yabancılara satıldı. Antalya'yı 7 bin 987 konut satışı ile İstanbul, 1,965 konut satışı ile Mersin takip etti. Diğer iller sırasıyla Ankara, Bursa, Yalova, İzmir, Muğla, Trabzon ve Sakarya şeklinde sıralandı.

Ruslar Türkiye'de En Fazla Konut Alan Yabancılar

Ülkelere göre en fazla konut satışı, Rus vatandaşlarına yapıldı. Ağustos ayında Rus vatandaşları Türkiye'den 733 konut satın aldı. Ruslar'ı ise sırasıyla; 342 konutla İran, 220 konutla Irak ve 141 konutla Kazakistan vatandaşları takip etti. 8 aylık döneme bakıldığında ise Ruslar 7 bin 961 konut alımı ile birinci sıraya yerleşti. Diğer ülkeler ise İran, Irak, Ukrayna, Kazakistan, Almanya, Kuveyt, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Afganistan ve İngiltere şeklinde sıralandı.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Gümüşhane'de Otobüs Kontrolünde Uyuşturucu Operasyonu
3. Sayfa

Gümüşhane'de Otobüs Kontrolünde Uyuşturucu Operasyonu

Gümüşhane’de yol kontrolü sırasında durdurulan otobüsün içerisindeki yabancı uyruklu şahsın bağırsaklarında tespit edilen uyuşturucu paketi yapılan ameliyatla çıkarıldı.

Yerli ve yabancı turistler Adana lezzetlerine akın etti
Yaşam

Yerli ve yabancı turistler Adana lezzetlerine akın etti

Adana’da bu sene 12’ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda stantlar açılırken Adanalılar kendini karnaval alanına attı.

52 Farklı Ülkeden Öğrenci Bilecik'te Bir Araya Geldi
Bölgesel

52 Farklı Ülkeden Öğrenci Bilecik'te Bir Araya Geldi

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde faaliyet göstermekte olan Kültür Arası Etkileşim Kulübü tarafından Sudanlı öğrencilerle iftar yemeği programı düzenlendi.

DEAŞ Operasyonunda 2 Göz Altı!
3. Sayfa

DEAŞ Operasyonunda 2 Göz Altı!

Samsun'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik düzenlenen operasyonda yabancı uyruklu 2 kişi gözaltına alındı.

Denizli'de Operasyon! Uyuşturucu Ayakkabısından Çıktı!
3. Sayfa

Denizli'de Operasyon! Uyuşturucu Ayakkabısından Çıktı!

Denizli İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan uyuşturucu operasyonunda yakalanan yabancı uyruklu şahsın ayakkabısından 2 parça halinde 836 gram reçine esrar maddesi çıktı.

Ülkeye kaçak giren şahıslar yakalandı
3. Sayfa

Ülkeye kaçak giren şahıslar yakalandı

İnegöl Jandarma Komutanlığı JASAT ekipleri ülkeye kaçak yollarla giren 5 yabancı uyruklu şahsı yakaladı.