Bitlis

Yarım asırdır kalaycılık yapan usta çırak bulamıyor

Bitlis’te 50 yıldır kalaycılık yaparak 12 çocuk büyüten Alaattin Gücüm, şimdilerde yetiştirecek çırak bulamadığını söyledi. işte detaylar..

Yarım asırdır kalaycılık yapan usta çırak bulamıyor


Tatvan ilçesinde ikamet eden Gücüm, mesleğe başladığı zaman 15-20 kalaycının olduğu çarşıda şimdi tek başına kalaycılık yapıyor. Tatvan’da unutulmaya yüz tutmuş kalaycılığın tek ustası Alaattin Gücüm, mesleğini çok sevdiğini ancak yetiştirecek çırak bulamadığını söyledi. Kalaycılık mesleği ile 7 yaşında tanıştığını belirten Alaattin Gücüm, usta olarak 50 yıldır kalaycılık yaptığını söyledi. Gücüm, bakırın yemeğini sevenlerden özel müşterileri olduğunu kaydederek, “7 yaşında öğlene kadar okula gidiyordum, öğlenden sonra ise ustamın yanına gelip çalışıyordum. Gençlik yıllarımda ustamla ortak oldum. Askere gidip geldikten sonra tek başıma dükkan açtım. 1970 yılından bu yana halen burada kalaycılığa devam ediyorum” diye konuştu.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sadece Siirt ve Gaziantep’te kalaycılığın yaygın olduğunu ifade eden Gücüm, “50 senedir ben bu dükkanda çalışıyorum. 12 çocuğum vardı, hepsini de buradan kazandığım parayla büyüttüm ve çocuklarıma helal rızık verdim. Kalaycılık mesleği bildiğim kadarıyla Siirt’te ve Gaziantep’te var ama bu bölgede yok. Bakır meraklısı olan, bakırın yemeğini seven özel müşterilerim var. O insanlar hiçbir zaman bakırı evlerinden eksik etmiyorlar. Hatta gelip bakır sorup benden bakır alıyorlar. Ama bazıları da bakırın ne olduğunu unutmuş” diye konuştu.
Yarım asırdır Alaattin ustanın özel müşterisi olan Fehim Ay adlı vatandaş ise yıllardır evinde bulunan tencere, tabak ve demlik gibi bakır ürünleri kalaylatıp kullandığını belirterek, “70 yaşındayım 1970 yılından bu yana hep bakır kullanıyorum. Bakırdan çok memnunum çokta sağlıklı bir üründür. Evde eskiyen bakırları Alaattin ustaya getiriyoruz, burada kalaylandıktan sonra tekrardan kullanıyoruz” dedi.

iha

Yarım asırdır kalaycılık yapan usta çırak bulamıyorYarım asırdır kalaycılık yapan usta çırak bulamıyorYarım asırdır kalaycılık yapan usta çırak bulamıyor

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.