Yeni asgari ücret rekor kırdı! İşte brüt, net ve işveren maliyeti hesaplamaları

2024 yılı asgari ücreti belli oldu! Yeni asgari ücret net 17,002 TL olarak açıklandı. Asgari ücret zammıyla ilgili detaylar, rakamlar, brüt ücret ve işveren maliyeti haberimizde.

Yeni asgari ücret rekor kırdı! İşte brüt, net ve işveren maliyeti hesaplamaları

Asgari ücret 2024 açıklandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. toplantısı Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşti. Asgari ücret toplantısı sonrası Bakan Işıkhan, 'Yeni asgari ücret net 17 bin 2 TL' dedi.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM TOPLANTISI SONA ERDİ

Asgari ücret yüzde 34'lük Temmuz zammı ile net 11 bin 402 TL'ye brüt 13 bin 414 TL'ye yükseldi. 7 milyon çalışanı doğrudan 85 milyonu da dolaylı yoldan etkileyecek yeni asgari ücret için nefesler tutuldu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret 3. toplantısı için TÜRK-İş, TİSK ve hükümet yetkilileri ile AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Asgari ücret toplantısı sona erdi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMIYLA, YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret 2024 için rakamı açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yeni asgari ücret rakamını duyurdu:

2024 yılında uygulanacak net asgari ücret 17.002 TL brüt ücret ise 20 bin 2 TL oldu.

Net asgari ücret üzerinde 5600 TL'lik bir artış söz konusu olurken, 500 TL olan devlet desteği de 700 TL olarak kayıtlara geçti. Yeni asgari ücretin işveren maliyeti de 23 bin 502 TL oldu.

Geçtiğimiz Ocak ayında 8506 TL olarak belirlenen net asgari ücret dikkate alındığında 1 yıllık değişim oranı yaklaşık yüzde 100 oldu.

ASGARİ ÜCRETTE DÖVİZ REKORU

Asgari ücret 2024 yılında net 17.002 TL'ye yükselirken, 1 yıllık değişim enflasyon rakamlarının çok üzerinde yaklaşık yüzde 100 oldu.

(1 dolar=29,40 TL) Cari kur değerlendirildiğinde yeni asgari ücret döviz bazlı 578 dolar seviyesine yükselerek tarihi rekorunu kırdı. Asgari ücret Temmuz zammı ile dönemin kuruyla 482 dolar düzeyini görmüştü.

Yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"YÜZDE 49 ARTIŞ HAYIRLI OLSUN"

"2024 yılında asgari ücret, %49 artışla net 17.002 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun."

2024'TE ASGARİ ÜCRETE EK ZAM YOK

Asgari ücrete 2024'te tek zam yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, temmuzda ikinci bir toplantı planlanmadığını ifade etti. 2024'te dezenflasyonist sürecin hızlanacağına dikkat çeken Bakan Işıkhan, "Asgari ücrete ara zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor" dedi.

Asgari ücrete Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2022 ve 2023 yıllarında temmuz ayında ara zam yapılmıştı.

BU YIL ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 100'DEN FAZLA ZAM

Aralık 2022'de 5500 TL olarak uygulanan net asgari ücret Ocak 2023'te önce 8506 TL'ye ardından Temmuz zammı ile 11402 TL'ye yükseldi. 2023 yılında asgari ücretteki kümülatif artış yüzde 107'yi aştı.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI ÖNCESİ TÜRK-İŞ VE HÜKÜMET GÖRÜŞTÜ

Gelen son dakika haberine göre asgari ücret toplantısı öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında TÜRK-İŞ'i ziyaret etti. Bakan Işıkhan'ı, TÜRK-İŞ Genel Merkezi girişinde, Genel Başkan Yardımcıları Ramazan Ağar, Eyüp Alemdar ve Nazmi Irgat karşıladı.

Bakan Işıkhan'ın TÜRK-İş Genel Merkezi'nde Ergün Atalay ile yeni asgari ücret için görüşme gerçekleştirdiği bildirildi. Bakan Işıkhan, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Asgari ücrete dair istişareler devam ediyor. Netleşince duyuracağız." dedi.

Bakan Işıkhan sonrası bir açıklama da TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay'dan geldi. Atalay asgari ücret toplantısı için Külliye'ye gideceklerini söyledi. Atalay, 'Rakamı şimdi söyleyeceğiz, uzlaşırsak masada otururuz, uzlaşamazsak biz yokuz bu işin içinde deriz. Olur biter. Kimsenin vebaline girecek halimiz yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğiz ve rakamı o zaman söyleyeceğiz' dedi.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞIYLA NELER ARTACAK?

Yeni asgari ücret tutarının belirlenmesiyle birçok ödeme ve gelir kalemi değişecek.

İşsizlik maaşı

Asgari ücretlinin kıdem tazminatı

Askerlik ve doğum borçlanması

Yurt dışı borçlanması

İhya tutarı ve isteğe bağlı sigorta primi

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri

65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gelir sınırı

Rapor parası ve iş görmezlik ödeneği

Kısa çalışma ve yarı zamanlı çalışma ödeneği

Stajyer ücreti

kaynak: Sabah

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (1)

Faik Yıldız

4 ay önce / 29.12.2023

Bu ortamda bu artış dört ay anca dayanır. Herşey sürekli zamlanıyor. 2024 yılı enflasyon hedefleri zaten belli. Mesele asgarî ücret meselesi değil, Yapabiliyorlarsa emekliyi, memura aynı zammı versinler, asgarî ücreti İmam maaşına eşitlesinler, 1 Ocaktan sonra zam yapılmasını önlesinler.

  |   Beğenmedim 0   |   Cevapla

İlgili Haberler

Başta ne karar alındıysa o! Asgari ücrete ara zam açıklaması geldi
İş Dünyası

Başta ne karar alındıysa o! Asgari ücrete ara zam açıklaması geldi

'Başta ne karar alındıysa o' diyen Bakan Vedat Işıkhan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada temmuz ayında asgari ücrete zam olmayacağını duyurdu.

Vergide adalet sağlansın sözleriyle çalışanın hakkını savundu
Bölgesel

Vergide adalet sağlansın sözleriyle çalışanın hakkını savundu

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM'de yaptığı konuşmada, vergide adaletin sağlanması gerektiğini vurguladı. Akbulut, az kazanandan çok kazanandan daha az vergi alınmasının vicdan, hukuk ve hakkaniyeti ihlal ettiğini söyledi.

Milyonları ilgilendiriyor! Memur ve Emekli için zam oranı belli oldu
İş Dünyası

Milyonları ilgilendiriyor! Memur ve Emekli için zam oranı belli oldu

2024 yılında asgari ücret ile emekli maaşlarına yapılan zamlar açıklandı. Emekli aylığı ne kadar oldu ? işte detaylar...

Yeni asgari ücret yetersiz kaldı! Onların yaşam maliyetinin bile altında
İş Dünyası

Yeni asgari ücret yetersiz kaldı! Onların yaşam maliyetinin bile altında

Aralık ayı verilerine göre, yeni asgari ücretle yaşama maliyeti karşılaştırıldığında bekar bir çalışanın aylık harcamaları 18,796 TL'yi geçti. Açlık sınırı 14,431 TL, yoksulluk sınırı ise 47,009 TL olarak belirlendi. Detaylar haberimizde!

Asgari ücret sonrası zamlar peş peşe! Yeni yılda ekmeğe zamlı tarife
Bölgesel

Asgari ücret sonrası zamlar peş peşe! Yeni yılda ekmeğe zamlı tarife

Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu, yeni asgari ücretin ardından ekmek fiyatlarına zam yapma kararı aldı. 1 Ocak 2024'ten itibaren 210 gram ekmeğin fiyatı 8 TL olacak. Detaylar haberimizde!

2024 Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi Açıklandı
Yaşam

2024 Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi Açıklandı

Adalet Bakanlığı, bilirkişilere mahkemelerdeki davalar için ödenecek ücretleri belirledi. 2024 Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi ile ilgili detaylar haberimizde.