Yeni asgari ücrette geri sayım! 3. toplantı başladı! Asgari ücret zammı bugün açıklanacak mı?

Merakla beklenen 2024 asgari ücret belli oldu mu? Asgari ücret için kritik toplantı başladı. Asgari ücret zam oranı ne olacak? İşte olası asgari ücret zam tahminleri Detaylar haberimizde...

Yeni asgari ücrette geri sayım! 3. toplantı başladı! Asgari ücret zammı bugün açıklanacak mı?

Asgari ücret için nefesler tutuldu. Asgari ücret 2024'ün tespiti için 2 toplantı gerçekleşti. Asgari ücret 2. toplantısı içinde rakamlar masaya gelirken, kamuoyunda spekülasyon yapılmaması için bu konu dillendirilmedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. toplantısı bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşecek. Asgari ücret toplantısı öncesi TÜRK-İş ve Bakan Işıkhan'dan peş peşe asgari ücret açıklaması geldi.

  1. Net, brüt 2024 Asgari ücret, ne kadar kaç TL olacak?
  2. Yeni asgari ücret belli oldu mu?
  3. Asgari ücret toplantısı ne zaman, saat kaçta?

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Asgari ücret yüzde 34 Temmuz zammı ile net 11 bin 402 TL'ye yükseldi. 7 milyon çalışanı doğrudan 85 milyonu da dolaylı yoldan etkileyecek yeni asgari ücret için nefesler tutuldu.

Asgari ücrette ilk rakam kısa sürede açıklanacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret 3. toplantısı için TÜRK-İş, TİSK ve hükümet yetkilileri ile AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Asgari ücret toplantısı başladı. Bu toplantıda bir rakam üzerinde anlaşılması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI ÖNCESİ TÜRK-İŞ VE HÜKÜMET GÖRÜŞTÜ

Gelen son dakika haberine göre asgari ücret toplantısı öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında TÜRK-İŞ'i ziyaret etti. Bakan Işıkhan'ı, TÜRK-İŞ Genel Merkezi girişinde, Genel Başkan Yardımcıları Ramazan Ağar, Eyüp Alemdar ve Nazmi Irgat karşıladı.

Bakan Işıkhan'ın TÜRK-İş Genel Merkezi'nde Ergün Atalay ile yeni asgari ücret için görüşme gerçekleştirdiği bildirildi. Bakan Işıkhan, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Asgari ücrete dair istişareler devam ediyor. Netleşince duyuracağız." dedi.

Bakan Işıkhan sonrası bir açıklama da TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay'dan geldi. Atalay asgari ücret toplantısı için Külliye'ye gideceklerini söyledi. Atalay, 'Rakamı şimdi söyleyeceğiz, uzlaşırsak masada otururuz, uzlaşamazsak biz yokuz bu işin içinde deriz. Olur biter. Kimsenin vebaline girecek halimiz yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğiz ve rakamı o zaman söyleyeceğiz' dedi.

2024 ASGARİ ÜCRET NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?

Asgari ücret halen net 11.402 TL olarak uygulanıyor. Asgari ücret zam senaryolarına göre göre oluşacak net ve brüt rakamlar için hesaplama tablosu netleşti. İşte masadaki 5 senaryo:

  • Yüzde 35'lik zamda 15.392 TL
  • Yüzde 40'lık zamda 15.962 TL
  • Yüzde 45'lik zamda 16.532 TL
  • Yüzde 50'lik zamda 17.103 TL
  • Yüzde 55'lik zamda 17.673 TL

Masadaki en güçlü 2 senaryo yüzde 45 ve yüzde 50 zam formülü oldu. Buna göre yeni asgari ücretin 16500-17000 TL civarında olması bekleniyor.

2024 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Son asgari ücret toplantısı Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine Ankara'da AK Parti Genel Merkezi'nde saat 17:00'da başladı. Asgari ücret toplantısı sonrası uzlaşma sağlanması durumunda Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni asgari ücret zammını saat 18:00-19:00 gibi açıklaması bekleniyor.

 

2024'TE ASGARİ ÜCRETE TEK ZAM OLACAK

Asgari ücrete 2024'te tek zam yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, temmuzda ikinci bir toplantı planlanmadığını ifade etti. 2024'te dezenflasyonist sürecin hızlanacağına dikkat çeken Bakan Işıkhan, "Asgari ücrete ara zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor" dedi.

Asgari ücrete Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2022 ve 2023 yıllarında temmuz ayında ara zam yapılmıştı.

Aralık 2022'de 5500 TL olarak uygulanan net asgari ücret Ocak 2023'te önce 8506 TL'ye ardından Temmuz zammı ile 11402 TL'ye yükseldi. 2023 yılında asgari ücretteki kümülatif artış yüzde 107'yi aştı.

ASGARİ ÜCRETE REFAH PAYI

Asgari ücrete yüzde 40 zam olması durumunda yüzde 2,5, yüzde 45 zam yapılması durumunda yüzde 7,5 yüzde 50 zam yapılması durumunda ise yüzde 12,5 refah payı söz konusu olacak.

Öte yandan masaya yüzde 40 zamma ilaveten 1000 TL'lik bir refah payı da geldi.

2024 ASGARİ ÜCRET HESAPLAMA TABLOSU

ZAM ORANI - NET ÜCRET - İŞVERENE MALİYETİ

Yüzde 40 - 15.962 TL - 22.066 TL

Yüzde 45 - 16.533 TL - 22.854 TL

Yüzde 50 - 17.103 TL - 23.642 TL

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 LİRA

2023'te toplam yüzde 107'yi aşkın zam alan asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

PSİKOLOJİK SINIR ASGARİ ÜCRET İÇİN NET 17 BİN TL

2024 yılında uygulanacak asgari ücret 6 aylık enflasyon rakamlarının altında olmayacak. Asgari ücrete zam için alt sınır yüzde 38 olarak dikkat çekiyor.

Maaş zamları için önemli bir referans değer olan memur zammına göre yapılan hesapta asgari ücret için 17.100 TL rakamı ortaya çıktı. Her iki rakamda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında belirleyici etmenler olarak yer alıyor.

Asgari ücret Ocak 2023'te yüzde 54,7 artışla tarihi rekorunu kırdı. Burada yüzde 55 zam yapılması durumunda yeni asgari ücret 17.670 TL'ye yükselecek ve yeni rekorunu kırmış olacak.

Asgari ücret için kamuoyunda psikolojik sınır ise 17.000 TL olarak oluştu.

OPTİMAL ASGARİ ÜCRET BEKLENİYOR

Asgari ücret zammı Türkiye'de yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendirirken, bunun dışında birçok vatandaşın gelirini, ödemesini, işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneğini de belirliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinde hakem rolünü üstlenen hükümete talimatını verdi. Erdoğan, hükümetten her dönem olduğu gibi uzlaşma görüşmelerinde işçilerin yanında olunulmasını istedi.

Buna göre yeni asgari ücret rakamı belirlenirken sosyal adalet mekanizması çerçevesinde 3 madde karara etki edecek:

  1. Çalışanlar enflasyona ezdirilmeyecek
  2. Ücret artışı-enflasyon artışı döngüsünden sıyrılmak için optimal seviye belirlenecek
  3. İstihdam koşullarına zarar verilmeyecek

ASGARİ ÜCRET NELERİ ETKİLEYECEK?

Yeni asgari ücret tutarının belirlenmesiyle birçok ödeme ve gelir kalemi değişecek.

  1. İşsizlik maaşı
  2. Asgari ücretlinin kıdem tazminatı
  3. Askerlik ve doğum borçlanması
  4. Yurt dışı borçlanması
  5. İhya tutarı ve isteğe bağlı sigorta primi
  6. Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri
  7. 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gelir sınırı
  8. Rapor parası ve iş görmezlik ödeneği
  9. Kısa çalışma ve yarı zamanlı çalışma ödeneği
  10. Stajyer ücreti

kaynak: Sabah

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Başta ne karar alındıysa o! Asgari ücrete ara zam açıklaması geldi
İş Dünyası

Başta ne karar alındıysa o! Asgari ücrete ara zam açıklaması geldi

'Başta ne karar alındıysa o' diyen Bakan Vedat Işıkhan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada temmuz ayında asgari ücrete zam olmayacağını duyurdu.

Vergide adalet sağlansın sözleriyle çalışanın hakkını savundu
Bölgesel

Vergide adalet sağlansın sözleriyle çalışanın hakkını savundu

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM'de yaptığı konuşmada, vergide adaletin sağlanması gerektiğini vurguladı. Akbulut, az kazanandan çok kazanandan daha az vergi alınmasının vicdan, hukuk ve hakkaniyeti ihlal ettiğini söyledi.

Milyonları ilgilendiriyor! Memur ve Emekli için zam oranı belli oldu
İş Dünyası

Milyonları ilgilendiriyor! Memur ve Emekli için zam oranı belli oldu

2024 yılında asgari ücret ile emekli maaşlarına yapılan zamlar açıklandı. Emekli aylığı ne kadar oldu ? işte detaylar...

Yeni asgari ücret yetersiz kaldı! Onların yaşam maliyetinin bile altında
İş Dünyası

Yeni asgari ücret yetersiz kaldı! Onların yaşam maliyetinin bile altında

Aralık ayı verilerine göre, yeni asgari ücretle yaşama maliyeti karşılaştırıldığında bekar bir çalışanın aylık harcamaları 18,796 TL'yi geçti. Açlık sınırı 14,431 TL, yoksulluk sınırı ise 47,009 TL olarak belirlendi. Detaylar haberimizde!

Asgari ücret sonrası zamlar peş peşe! Yeni yılda ekmeğe zamlı tarife
Bölgesel

Asgari ücret sonrası zamlar peş peşe! Yeni yılda ekmeğe zamlı tarife

Ekmek Fiyat Tarifeleri Değerlendirme Komisyonu, yeni asgari ücretin ardından ekmek fiyatlarına zam yapma kararı aldı. 1 Ocak 2024'ten itibaren 210 gram ekmeğin fiyatı 8 TL olacak. Detaylar haberimizde!

2024 Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi Açıklandı
Yaşam

2024 Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi Açıklandı

Adalet Bakanlığı, bilirkişilere mahkemelerdeki davalar için ödenecek ücretleri belirledi. 2024 Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi ile ilgili detaylar haberimizde.