Yeni Torba Yasayla Yeni Vergi Getiriyor! Vergi Oranı Ne Olacak? Ne Zaman Başlıyor?

Yeni torba yasa teklifi, Hazine'nin dövizli kazançları ve hisse senedi gelirlerini vergilendirmek için Cumhurbaşkanına yüzde 40'a kadar yetki veriyor. Tasarrufçular ve yatırımcılar dikkat! Detaylar ve vergi oranlarının ne kadar olacağı için hemen tıklayın. Ekonomik dengeye yönelik önlemler ve vergi artışlarıyla ilgili güncel bilgiler burada!

Yeni Torba Yasayla Yeni Vergi Getiriyor! Vergi Oranı Ne Olacak? Ne Zaman Başlıyor?

Hazine'nin dövizli kağıtlarından gelir elde eden ve hisse senediyle kazanç sağlayan bireylerin ödeyeceği vergi oranının yüzde 40'a kadar çıkarılması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yetki verilmesini öngören yeni bir torba yasa teklifi geliştiriliyor. Bu teklifin amacı, tasarrufçuların döviz talebini düşürmek ve bankalara ek yük getiren düzenlemelerin ardından döviz kazancını azaltmaya yönelik ek maliyetler oluşturarak ekonomik dengeyi sağlamaktır. Yasa tasarısının hayata geçirilmesi durumunda, dövizli finansal araçlardan ve hisse senetlerinden elde edilen gelirler üzerinde daha yüksek vergi oranları uygulanabilir.

VERGİ ORANI NE OLACAK? VERGİ NE KADAR OLUR?

Torba teklifin 12. maddesi, yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen getiriler ve döviz cinsinden açılan banka hesaplarından elde edilen faiz ve kâr payları için vergi oranını yüzde 40'a kadar çıkarmak üzere Cumhurbaşkanına yetki verilmesini öngörmektedir. Mevcut durumda vergi oranı yüzde 30'a kadar çıkabilmekte ve vergi yükü yüzde 25'e kadar çıkabilmektedir. Eğer bu yetki kullanılırsa, Hazine'nin Türk Lirası borçlanma senetlerini tercih etmesi ve bankalara TL hesabı açması daha avantajlı hale gelebilir.

Ayrıca torba yasa teklifiyle, Cumhurbaşkanı'na borsada hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlara uygulanan vergi oranlarını yüzde 15'e kadar artırma yetkisi verilmesi planlanıyor. Bu yetki, hisse senedinin ihraç tarihine, ihraç edenlere, hesap açılış tarihine ve türüne göre farklı oranlarda kullanılabilecek. Vergi yetkisi şu anda artış yönünde değil, indirim yönünde kullanılıyor.

Ayrıca, başta futbolcular olmak üzere sporcuların elde ettiği kazançlara uygulanan düşük oranlı gelir vergisi uygulamasının süresi bu yılın sonunda sona erecek.

VERGİNİN NE ZAMAN BAŞLAYACAĞI BELLİ Mİ?

Henüz konuyla ilgili net bir tarih verilmemiş olsa da borsa ve döviz üzerine yapılacak vergilendirme sistemi ile ilgili detayların önümüzdeki günlerde netlik kazanması bekleniyor.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Prof. Dr. Volkan Öngel: Türk Lirası'nın Değer Kazanması İçin Mali Disiplin Şart - Haberler
Bölgesel

Prof. Dr. Volkan Öngel: Türk Lirası'nın Değer Kazanması İçin Mali Disiplin Şart - Haberler

Dövizin seçimden önce yükseleceğine ve sonrasında ise piyasaların hareketleneceğine dair iddiaları Ekonomist Prof. Dr. Volkan Öngel değerlendirdi. Mayıs sonrasında enflasyonda hızla azalma beklediğini ifade eden Öngel, “Merkez Bankası faiz artırımı için Nisan-Mayıs ayını görmeyi bekleyecektir. Eğer ki yine yüksek enflasyonlarla karşılaşırsak o zaman zorunlu bir artış daha yapabilir” dedi.

Güne Yükselişle Başlayan Dolar ve Euro fiyatları
Yaşam

Güne Yükselişle Başlayan Dolar ve Euro fiyatları

Dolar 29,3450 liradan, euro ise 32,4090 liradan güne başladı.

Döviz Piyasasında Yeni Gün
Yaşam

Döviz Piyasasında Yeni Gün

Dolar 29,0140 liradan, euro ise 31,61 liradan güne başladı.

KOM' dan sahte para operasyonu: 3 tutuklama
3. Sayfa

KOM' dan sahte para operasyonu: 3 tutuklama

Antalya ve Bilecik’te farklı iş yerlerine sahte para vermeye çalışan 3 yabancı uyruklu şahıs Antalya merkezli yapılan operasyonda yakalandı. Şahısların üzerinde yapılan aramada 285 bin TL değerinde sahte döviz ele geçirildi.

Döviz ve altın fiyatlarında hareketlilik
İş Dünyası

Döviz ve altın fiyatlarında hareketlilik

Döviz kurları ve altın fiyatları haftanın ilk gününde hareketlendi. Euronun alış ve satış fiyatı 30 lirayı geçti. Altın fiyatlarında da artış gözlemlendi.

işte; serbest piyasada döviz fiyatları
Yaşam

işte; serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 28,0920 liradan, euro ise 30,0030 liradan güne başladı.