Yeni Vergi Paketi yolda geliyor! Kira, emeklilik ve araç satışında büyük değişiklikler

Türkiye’nin yeni vergi düzenlemesini içeren kapsamlı kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Teklif; araç satışları, kira gelirleri, vakıf üniversiteleri, sigorta primleri ve bireysel emeklilik sistemine kadar birçok alanda köklü değişiklikler içeriyor. Yeni düzenlemelerle devletin 250 milyar TL ek gelir elde etmesi hedefleniyor.

Yeni Vergi Paketi yolda geliyor! Kira, emeklilik ve araç satışında büyük değişiklikler

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi kanunlarına ilişkin teklifi kabul etti. Bu teklif, hem vatandaşların günlük yaşamını hem de iş dünyasını doğrudan etkileyecek önemli değişiklikleri içeriyor. Artık bazı vergi muafiyetleri kaldırılacak, yeni harç kalemleri eklenecek ve mevcut oranlarda artışa gidilecek.

Kuyumculuk, ikinci el araç ticareti, özel sağlık kuruluşları, kıymetli maden işletmeleri ve hayvancılık sektörü gibi alanlar için yıllık vergi harcı uygulanacak.

Araç Alım Satımında Harç İstisnası Kalkıyor

Tescilli araçların satış ve devir işlemlerinde uygulanan harç istisnası artık kaldırılıyor. Bu işlemler için satış veya devir bedeli üzerinden, en az 1.000 TL olmak üzere binde 2 oranında noter harcı alınacak. Düzenleme, hem sıfır hem de ikinci el araç satışlarını kapsıyor.

Bu değişiklikle, kayıt dışı kazançların önüne geçilmesi ve vergi gelirlerinin artırılması amaçlanıyor.

Kira Gelirlerinde Vergi İstisnası Daraltılıyor

Gayrimenkul satışında yanlış beyanda bulunanlara uygulanan yüzde 25 oranındaki ceza bir kat artırılıyor. Ayrıca, emekliler, dul ve yetim aylığı alanlar dışındaki vatandaşlar için mesken kira gelirlerinde gelir vergisi istisnası kaldırılıyor.

Bu düzenleme, yüksek kira geliri elde eden kesimlerin daha adil şekilde vergilendirilmesini hedefliyor.

Sigorta Primlerinde Yeni Oranlar

Teklifte yer alan bir diğer önemli başlık, sigorta prim destekleri. Doğum dışındaki borçlanmalarda prim oranı yüzde 32’den yüzde 45’e çıkarılıyor.
Durdurulan Bağ-Kur sigortalılık sürelerinin ihya prim oranı da yüzde 45 olacak. Ayrıca, prime esas kazanç üst sınırı asgari ücretin 7,5 katından 9 katına yükseltiliyor.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 2
    KIZDIM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.