Yeşil Kart Nedir? Şartları, Başvurusu ve Sağladığı Yardımlar

Yeşil karta sahip olmak, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmanın ötesinde devlet tarafından sağlanan çeşitli sosyal yardımlardan da faydalanabilme imkanı sunar. Bu yazıda, yeşil kartın ne olduğunu, alma şartlarını, başvuru sürecini ve sağladığı yardımları detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Yeşil Kart Nedir? Şartları, Başvurusu ve Sağladığı Yardımlar

Yeşil kart sahiplerine devlet tarafından sağlanan yardımlar nelerdir? Yeşil kartlılar hangi sosyal yardımlardan yararlanabilir? Yeşil kart alma şartları ve başvuru süreci. Detaylı bilgi için tıklayın.

Yeşil kartlılara verilen yardımlar nelerdir?

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara verilen yeşil kart, bu kişilerin belli başlı yardımlara da başvurmasına imkan sunuyor. Aynı zamanda yeşil kartlılar sağlık hizmetinden de ücretsiz yaralanabiliyor.

Yeşil kart kullanımı ilk olarak 1992 yılında uygulamaya girmiştir. Ancak bu uygulama 2008 yılında kaldırılmış ve 2012 yılında tekrar uygulamaya alınmıştır. Yeşil kart, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan yani SSK, Bağ-Kur ya da emekli sandığı kapsamında bulunmayan kişilere verilmektedir. 2012 yılından itibaren yeşil kart 60C/1 sigortası olarak tabir edilmeye başlandı.

Yeşil kart sahibi olabilmek için kişilerin ilk olarak herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması gerekiyor. Bunun yanı sıra devlet tarafından belirlenen bazı koşullara da uyulması gerekiyor. Yeşil karta sahip olan kişiler, sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Devlet hastanelerinde muayene olabilen bu kişiler herhangi bir sağlık sigorta primi ödemek zorunda da değildir. Bu kişilerin aylık sigorta primleri hazine tarafından karşılanmaktadır.

Hangi Yeşil Kart Sahipleri Yardım Alabilir?

Yeşil karta sahip olan kişilerin devlet tarafından yapılan yardımlardan yararlanası için belli başlı şartların sağlanması gerekiyor. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanabilir;

* 65 yaşını doldurmak ve herhangi bir kurumdan emekli olmamak

* Eşi vefat etmiş ya da dul kalmak

* Öksüz ya da yetim olmak

* Engelli olmak

* Bakıma muhtaç olmak

* Asker ailesi olmak

* Doğum yapmış olmak

* İşsiz olmak

Bu şartlardan herhangi birini taşıyan ve yeşil kart sahibi olan kişiler, devlet tarafından yapılan yardımlardan da yararlanabiliyor.

Yeşil Kart Sahibi Nasıl Olunur?

Yeşil karta sahip olmak isteyen kişilerin ilk olarak ikametgahlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, bu kuruluşlar tarafından yapılan gelir testini yaptırması gerekiyor. İhtiyaç sahibi kişiler gelir testine e-devlet platformu üzerinden de girebiliyor. Test sonrasında G0 sınıfında olduğu tespit edilen kişiler, kendilerinden talep edilen belgeleri hazırlayarak, ikametgahlarındaki il ya da ilçe Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekiyor. Müdürlük tarafından yapılan incelemelerin olumlu sonuçlanması halinde yeşil karta başvuru yapan kişi artık 60C/1 sigortasından yaralanmaya başlıyor.

Yaşlılık Aylığı

Yeşil karta sahip olan vatandaşlara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, PTT ve diğer kurumlar tarafından belli başlı sosyal yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar arasında yaşlılık aylığı da yer alır. 65 yaşını doldurmuş, emekli olmayan ve yeşil kartı olan vatandaşlara PTT aracılığı ile her ay yaşlılık aylığı ödemesi yapılmaktadır.

Dul Aylığı

Yeşil kart sahiplerine yapılan yardımlar arasında yer alan dul aylığı, eşi vefat etmiş kadınlara yine PTT aracılığı ile yapılmaktadır. Ödemeler mevut yıl için belirlenmiş dul aylığı tutarında yeşil kart sahiplerine verilmektedir.

Öksüz ve Yetim Aylığı

Annesi ya da babası vefat etmiş veya her iki ebeveyni de vefat etmiş çocukların yeşil karta sahip olması halinde her ay öksüz ve yetim aylığı ödemesi yapılmaktadır.

Eğitim Yardımı

Yeşil karta sahip olan öğrencilerin eğitim masrafları devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu kapsamda öğrencilere burs, ücretsiz okul kıyafeti ve kırtasiye yardımı gibi destekler devlet tarafından verilmektedir.

İşe Yerleştirme Yardımı

Yeşil kart sahipleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen projeler dahilinde işe yerleştirilebilir. Bunun için yeşil kartlılara meslek edindirme kursları ve iş bulma desteği gibi hizmetler yine devlet tarafından sunulur.

Sosyal Yardım

Yeşil kart sahiplerine sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının maddi ve manevi yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar arasında gıda, yiyecek, yakacak ve kira gibi kalemler yer alır.

kaynak: milli gazete

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Olumsuz Hava Şartları Okulları Kapattı
Bölgesel

Olumsuz Hava Şartları Okulları Kapattı

Bitlis’in Tatvan ilçesinde etkili olan olumsuz hava şartlarından dolayı okullar tatil edildi.

Bitlis’te kar hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor
Bölgesel

Bitlis’te kar hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor

Bitlis’te günlerdir yağan kar yağışından dolayı kent genelinde 4 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kar Yağışı Van'da Elektrik Hatlarını Vurdu: VEDAŞ Ekipleri Sahada - Haberler
Bölgesel

Kar Yağışı Van'da Elektrik Hatlarını Vurdu: VEDAŞ Ekipleri Sahada - Haberler

Van’da dün gece etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, VEDAŞ ekipleri ise kesintisiz enerji için görev başındaydı.

Bitlis'te olumsuz hava şartları hayatı durma noktasına getirdi
Bölgesel

Bitlis'te olumsuz hava şartları hayatı durma noktasına getirdi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde eriyen kar nedeniyle ilçenin birçok noktası gölete dönüştü.

AKUT'tan Kış Dağ Kurtarma Eğitimi: Zigana'da 3 Günlük Yoğun Program
Yaşam

AKUT'tan Kış Dağ Kurtarma Eğitimi: Zigana'da 3 Günlük Yoğun Program

Zigana Dağında 2 bin 50 metre rakımda AKUT Trabzon ekibinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen kış dağ kurtarma eğitimine Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, Kuşadası ve Kaş-Kalkan ekiplerinden 28 gönüllü katıldı.

Bitlis'te Kar Yağışı Faciası: Tır Kazası 2 Yaralı Bıraktı
3. Sayfa

Bitlis'te Kar Yağışı Faciası: Tır Kazası 2 Yaralı Bıraktı

Bitlis'te kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda virajı alamayan tır refüje ve karşı şeride geçerek durabildi. Kazada 2 kişi hafif şekilde yaralanırken, trafiğe kapatılan yol tırın çekilmesinden sonra yeniden açıldı. Karla kaplı yollarda dikkatli olunması ve kış lastiği kullanılması uyarısı yapıldı.