Çanakkale / Çan

Yok Olmaya Yüz Tutmuş meslek Çanakkale Çan'da Yaşatılıyor

Türkiye’nin büyük bir sanat ve zanaat gerektiren ölmeye yüz tutmuş mesleklerinden olan enstrüman tamirciliği Çan’da bağlama sanatçısı Fuatcan Kırmış tarafından yaşatılıyor.

Yok Olmaya Yüz Tutmuş meslek  Çanakkale  Çan'da Yaşatılıyor

ÖLMEYE YÜZ TUTMUŞ MESLEK, ÇAN’DA YAŞATILIYOR

Türkiye’nin büyük bir sanat ve zanaat gerektiren ölmeye yüz tutmuş mesleklerinden olan enstrüman tamirciliği Çan’da bağlama sanatçısı Fuatcan Kırmış tarafından yaşatılıyor.

Çan’da Osman Efendi Mahallesi’nde yaşayan Fuatcan Kırmış evinin bahçesinde hobi amaçlı kurduğu bağlama atölyesinde bu kültürü yaşatıyor.

Bağlama ustası Çanlı Hasan Damar’dan (Sazcı Hasan) el alan Fuatcan Kırmış ustasının emanetine sahip çıkarak da vefasını gösteriyor.

28 yıldır bağlama çaldığını belirten ve 3 yıl önce evinin bahçesinde atölye kurduğunu, şimdi bu atölyeyi geliştirdiğini ve burada enstrüman tamir ederek, sıfırdan malzemelerle enstrüman üretimi yaptığını belirten Kırmış, “Amacım ölmeye yüz tutmuş bu mesleği canlı tutmak” dedi.

ENSTRÜMAN YAPMAK ZORDUR

Enstrüman yapımının zor olduğunu belirten Kırmış, “Çeşitli aşamalardan geçiyor. Kafasını ayrı üretiyorsun, gövdesini ayrı üretiyorsunuz, sonra kafa ile gövdeyi birleştirmek için çeşitli işlemler uyguluyorsun, zımpara yapman gerekiyor, en sonda da enstrümanın klavyesini yani telini ayarlamanız gerekiyor ama hepsi ince işçilik, ince ayar gerektiren şeyler. Bu bir yandan kültürel ve sanatsal yönüyle sanat ama bir yandan da el işçiliği ve alın teri ile de zanaat. Rahmetli Hasan usta çok iyi bir bağlamacı idi ve ben ondan el aldım. Atölyemdeki enstrümanların pek çoğu kendisine ait. Onu böyle yaşatmak istedim kendi adıma. Şimdi atölyemde hem Hasan ustanın yarım kalan bağlamaları var hem de kendi bağlamalarım var onları tamamen hobi amaçlı tamirliyorum, ya da sıfırdan bağlamalar üretiyorum. Tabii ki ileriye dönük hedeflerim var. Bu atölye benim hobi alanım, vakit geçirdiğim yer. Zaman zaman burada dostlarımı davet edip müzik dinletisi yapıyorum” dedi.

BÜYÜK VEFA

Atölyesinin duvarına tarihi Çan halısını asan ve bağlamaları Çan halısı üzerine monte eden Fuatcan Kırmış, cacala denen eski Çan halılarının kıymetini gözler önüne serdi.

Şehit Polis Halil İbrahim Eriç’in de en yakın arkadaşlarından birisi olan Kırmış, atölyesinin en güzel yerine hem bağlama ustası Sazcı Hasan’ın hem de Şehit Eriç’in resmini asarak vefa örneği de sergiledi.

Özel Haber - Muhammed YAVAŞ

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.