ORDU (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2024 yılı için açıklanan fındık rekolte tahminlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bu zamanlarda açıklanan rekoltelere ne üreticilerimiz, ne de kamuoyu itibar etmesin, bunlar gerçeğe yakın rekolteler değildir. Bunlar maalesef fındık fiyatları üzerinde bazı spekülasyonlar, fiyatlar üzerinde algı oluşturma, fiyatların oluşmasında olumsuz yönde üreticilerimizin maalesef moralini bozmak ve üreticilerimizi zor durumda bırakmak için oynanan oyunlar diyebiliriz” dedi.
Geçen haftalarda Dünya Kuru ve Sert Kabuklu Meyveler Kongresi'nde (INC) yapılan açıklamada, 2024-2025 sezonu için dünya genelinde 1 milyon 349 bin 200 ton fındık rekoltesi beklendiği, bunun yüzde 785 bin tonunun Türkiye'den geleceği belirtilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise 2024 yılında fındık üretiminde yüzde 5,4 artış beklediğini belirterek, toplam rekoltenin 770 bin ton olacağını duyurdu. Ancak açıklanan tahmini rekoltelerin gerçeği yansıtmadığı, tahminler için şu an erken olduğu belirtildi.
“Gerçeği yansıtmıyor”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, açıklanan bu rekoltelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Soydan, “Bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan fındıkta hasat zamanına doğru giderken mayıs ayı geldiğinde bazı kurumlar tarafından rekolteler açıklanıyor. Bir kurum tarafından 785 bin ton, diğer kurum tarafından açıklanan 770 bin tonluk bir rekolte var. Maalesef stok ile beraber 900 bin tonun üzerinde Türkiye’de fındık olacağı söyleniyor. Bakıldığında mayıs ayında açıklanan bu rekolteler gerçekten fındık daha yeni doğmuş, çotanaklarını ayırırken, kahverengi kokarca zararlısının, fındık kurdu zararlılarının, külleme zararlılarının ve hasarların başladığı süreçlerde hiç bahçeler gezilmeden ve çotanaklar sayılmadan açıklanan rekoltelere itibar etmiyoruz çünkü rekolte bu tarihlerde açıklanmaz” diye konuştu.
“Gerçek rekolte tahmini temmuz ayında belli olacaktır”
Rekolte çalışmalarının bahçeler gezilip, çotanakların sayılması ile yapılacağını ifade eden Soydan, “Bölgenin sahil, orta ve yüksek kesimli rakımlarına göre tespitler yapılarak rekolte çalışması yapılır. Bu çalışmalar da haziran ayının sonlarında başlar, temmuz ayının ortalarında bitirilir. Bu çalışmalar bakanlığın başkanlığında, tarım il müdürlüklerinin koordinesinde, en az 10 tane sektör temsilcisi kurumların teknik ekipleriyle oluşturulan komisyonların marifetiyle çalışmalar yapılır, gerçeğe en yakın rekolte olarak da açıklanır” ifadelerine yer verdi.
“Fındık fiyatlarında olumsuz algı oluşturmak için yapılıyor diyebiliriz”
Ne üreticilerin, ne de kamuoyunun bu zamanda açıklanan rekolte tahminlerine itibar etmemeleri gerektiğine değinen Soydan, “Bunlar maalesef fındık fiyatları üzerinde bazı spekülasyonlar, fiyatlar üzerinde algı oluşturma, fiyatların oluşmasında olumsuz yönde üreticilerimizin maalesef moralini bozmak ve üreticilerimizi zor durumda bırakmak için oynan oyunlar diyebiliriz. Üreticilerimiz bunlara itibar etmeyecektir. İtibar edilecek olan rekolte bakanlığın mevzuatlarına göre bitirilen ve çalışılan rekolte tahminleridir. Bunların haricindeki rekolte tahminlerinin gerçeğe yakın olması mümkün değildir” şeklinde konuştu.
Antalya Altın Portakal Film Festivali geri sayımı başladı! Festivalin simgesi altın Venüs heykelleri, kentin en işlek noktalarına yerleştirildi. Antalya, sinema tutkunları ve sanatseverler için adeta bir açık hava galerisini andırıyor.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)