Burdur / Ağlasun

1200 kişinin çalıştığı Ağlasun Mamak'ta çilek üreticileri kan ağlıyor

Türkiye’de üreticilik (tarım) Devlet tarafından teşvik edilmekte ve desteklenmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı illerdeki ilgili kurumlarla her zaman üreticinin yanında olmak için adeta seferberlik ilan etmiştir.

1200 kişinin çalıştığı Ağlasun Mamak'ta çilek üreticileri kan ağlıyor

Türkiye’de üreticilik (tarım) Devlet tarafından teşvik edilmekte ve desteklenmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı illerdeki ilgili kurumlarla her zaman üreticinin yanında olmak için adeta seferberlik ilan etmiştir.
Hatta zaman zaman coğrafi işaretlerle yörede üretilen tarım ürünlerini koruma altına alırken iç piyasa ve ihracat kapılarınıda aralayarak üreticinin elinden tutmuştur.

 

BİR DOKUNDUK BİN AH İŞİTTİK.

Şöyleki;
1-Mamak toprağının adeta altın gibi kıymetli ve bereket fışkırmakta olduğunu öğrendik. Allah’ın büyük bir lütfu olmalı ki, Mamak toprağı çilek sektörü için arayıp da bulmakta zorluk çektiğiniz çok önemli bir hazine gibidir.
2- Ama Mamak’ta sektör can çekişmektedir. Büyük heveslerle ürettikleri onlarca milyon çilek fidesi üreticileri adeta kan ağlamaktadır.
3- AKEDAŞ’ın ilgili müdürü (şimdi Isparta’da) üreticiler için söz verdiği birkaç trafoyu bile kurmaktan kaçmıştır. Adeta çilek üreticileri kendi kaderlerine terk edilmiştir.
Transformatör (trafo) Nedir? - Elektrikde4- 400 KW'lık iki yada üç adet trafonun kurulmamasıyla Mamak çilek üreticileri jeneratörlerle vaziyeti kurtarmaya çalışmış olsalarda sonuç hüsran olmuştur. Çilek seraları böylelikle sondajlardan su temini sürekli ve yeterli olmayınca çilek üretiminde sıkıntılı bir süreç yaşanmıştır.
5- O nedenle ortalama 7 milyon liraya kurulacak iki adet trafonun çok acil olarak devreye sokulması gerekmektedir.

MAMAK TÜRKİYE'NİN ÇİLEK ÜRETİM MERKEZİDİR

ARDCHANNEL Portfolio: Stock Photos, Vectors, Video, Audio | Depositphotos
Eğer yapımı yeni tamamlanan Mamak Göletinde bu yıl doluluk oranı %90’lara ulaşırsa Hisarköy Göleti ile su sorunu önemli ölçüde giderilmiş olacaktır. Yeterki AKEDAŞ birkaç senedir kurum sözü verdiği 2 yada 3 adet 400 KW’lık trafoyu geciktirmeden kursun.
Sayıları iki elin parmaklarının iki katını geçmeyen ama yılda 20 milyona yakın çilek fidesi üreten babayiğitler yalnız kalmaz ve Devlet baba yanlarında olursa üretim artışı katlanacağı gibi Devletimizde alacağı vergilerle milli bütçeye katma değer kazandıracaktır.
MAMAK’TA ÇİLEK FİDESİ ÜRETİMİ DEMEK;
1- Her yıl 1200 kişiye (aileye) ekmek kapısı demektir. Zira Ağlasun dışından Bucak, Antalya, Isparta ve çevre köylerden hergün taşınan 1200 kişinin yöreye bilhassa Mamak ve Ağlasun’a kazandırdığı ekonomik katkının büyüklüğü tartışılmaz bir gerçektir.
Çilek - VikipediOrtalama 70-80 kuruşa maledilen bir çilek fidesinin iki liradan iç piyasaya sürülmesi demek Mamak ve Ağlasun’a en azından 35-40 milyon lira ekonomik girdi demektir.
Eğer elektrik sorunu çözülürse ve göletlerdeki doluluk oranı yakalanırsa Mamak’ta çilek üretiminin katlanmaması hiçte zor olmadığını buradan siz değerli kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.
2-Mamak çilekçiliği Türkiye’de çok önemli bir yer edinmişken bu yıl çözüm odaklı sorunlar yüzünden zarar üstüne zarar yaşamıştır.
Zira çilek üreticileri ürettikleri fidelerin yarısını sadece 50 kuruştan (yani zararına) satmak zorunda kalmışlardır.
3-Eğer 2023 tedbirleri şimdiden alınmazsa çilek üretimi büyük oranda azalacak ve 1200 işçi yerine 500-600 kişinin çalıştığı bir daralma yaşayacaktır. O nedenle Devletimizin büyük önem verdiği istihdam politikası Mamak’ta sekteye uğramış olacaktır.
Biz inanıyoruz ki, Burdur’un çok önemli etkili ve yetkilileri Mamak çilek üreticilerinin yanında olacak ve seslerine kulak vereceklerdir.

SEKTÖR DUAYENLERİ İÇİN NİÇİN ÇİLEK HALİ KURULAMAZ?

Hergün 1200 Kişinin Çalıştığı Mamak /Ağlasun'da Çilek Üreticileri Kan Ağlıyor

Marketlerde kilosu 20 ile 90 lira arasında satılan çilek için Mamak çilek fidesi üreticileri Devletimiz bizim yanımızda olursa ve elimizden tutarsa çilek fidesi üretimimizi meyveye dönüştürmek ve yüzlerce milyon katma değer ortaya koymak istiyoruz derlerken tek istedikleri bir şey var: HAL...
Mamak’lılar 3800 m2'lik bir yerinde HAL kurulması için Devletin ellerinden tutmasını beklediklerini dinledik.
4 milyon liraya inşaa edilecek "ÇİLEK HALİ"nin ilk katı çilek üreticilerine, ikinci katıda düğün vd. sosyal aktiviteler için düşünülmektedir.
Projesinin bile hazır edildiği HAL inşaatının başlaması için Mamak’lılar Devletin ilk adımı atmasını beklerlerken kendilerinden istenen katkıdan da çekinmeyeceklerini ifade ettiler.

SONUÇ:

Ağlasun Sırma Su Fabrikasının kapanma kararından sonra yeni bir ekonomik kayıp yaşamak istemiyorsa rahmetli Demirel’in ifade ettiği gibi; “SORUNLAR ÇÖZÜLMEK İÇİN VARDIR” diyoruz ve bundan böyle yaşanacak gelişmelerinde yakın takipçisi olacağımızı Mamak’lılar ve Ağlasun’lulara söz veriyoruz.

NOT: Çilek seralarına araç giriş ve çıkışlarının adeta imkansız hale geldiği yaklaşık 50 km’lik yolun çağıllanması sözünü veren Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri değerli insan Sayın Asım Ertilav’a da Mamak’lı çilek üreticileri adına teşekkür ediyoruz.

Küreselakdeniz

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Çilek üreticileri için 7 trafo yatırım programında
Bölgesel

Çilek üreticileri için 7 trafo yatırım programında

Burdur'un 'Ağlasun ilçesine bağlı Mamak köyünde çilek üreticileri kan ağlıyor' haberiyle ilgili Burdur Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden açıklama geldi.

Müdür Cemal Acar'dan, Ulu Çınar İbrahim amcasına duygu dolu sözler
Bölgesel

Müdür Cemal Acar'dan, Ulu Çınar İbrahim amcasına duygu dolu sözler

Burdur İl Özel İdaresi Yazı İşleri Müdürü Cemal Acar, 5 dönemdir Uğurlu Muhtarı olarak görev yapan İbrahim Mutlucan'ın muhtarlık görevini bırakmasının ardından duygularını paylaştı.

Burdur'da trafikte 30 bine yakın araç kontrol edildi
Bölgesel

Burdur'da trafikte 30 bine yakın araç kontrol edildi

Burdur İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 1-14 Nisan 2024 tarihleri arasında il genelinde trafik denetimi ve eğitim faaliyeti gerçekleştirdi. 21 Jandarma Trafik Timi ve 52 personelin katılımıyla yapılan uygulamalarda 29.939 araç ve sürücü kontrol edildi.

Bucak Mermer Sektörü İzmir'de Kendini Gösterdi! Başkan Meçikoğlu fuara katıldı
Bölgesel

Bucak Mermer Sektörü İzmir'de Kendini Gösterdi! Başkan Meçikoğlu fuara katıldı

Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu önderliğinde bir heyet, İzmir'de düzenlenen MARBLE "29. Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı"'na katıldı.

Burdur'da Sahra Çölü'nden Toz Fırtınası! Hava Kalitesi Düştü!
Bölgesel

Burdur'da Sahra Çölü'nden Toz Fırtınası! Hava Kalitesi Düştü!

Burdur merkez ve Bucak ilçesinde Afrika’dan gelen çöl tozları etkili oldu. Bugün itibariyle Afrika’dan gelen çöl tozları Akdeniz Bölgesi’nde etkisini göstermeye sabah saatlerinden itibaren başladı.

Artık Her Duyuru Cebinizde! Burdur'da Cepte Anons Uygulaması
Bölgesel

Artık Her Duyuru Cebinizde! Burdur'da Cepte Anons Uygulaması

Burdur Belediyesi, gelişen teknolojiye ayak uydurarak vatandaşlara kolaylık sağlamak ve görüntü ile gürültü kirliliğini azaltmak amacıyla "Cepte Anons" uygulamasını başlatıyor.