Isparta'da yaşayan 51 yaşındaki bir vatandaş, 42 yıllık güvercin tutkusunu 'Güvercin Apart' adlı işletmeye dönüştürdü. Güvercin beslemeye vakti olmayanlara kiraya verdiği 10 apart kümesten oluşan tesis kısa sürede büyük ilgi gördü. Isparta'ya özgü 'dolapcı güvercin' cinsini de yaşatan vatandaş, 20 yıllık motosiklet tamirciliğini bırakarak hobisini mesleğe dönüştürdü. Tesisiyle hem kuşların konforunu hem de sahiplerinin kolaylığını sağlıyor. Apartın aylık ücreti, güvercinlerin hastalık masrafları kiracıya ait olduğunda ortalama bin lirayı buluyor.
42 yıldır güvercinlerle iç içe yaşayan Çivici, "Yaklaşık 40-42 senedir bu güvercin hobisiyle ilgileniyorum. Daha önce bizim evde de güvercinlerimiz olduğu için kendimi hatırladığımdan beri bu güvercin işiyle uğraşıyorum. Yıllarca bir 20-22 sene motosiklet tamirciliği yaptım. Ondan sonra bu mesleğimi bırakıp güvercin işiyle uğraşmaya başladım. Neden güvercin işiyle uğraşmaya başladım bilmiyorum ama çok sevgiden mi artık, çok hobiden çıkıp da profesyonelliğe mi bilmiyorum artık. Böyle güvercin apartları yapmaya karar verdik" şeklinde konuştu.
Çivici, "Önceki belediye başkanımız sağ olsun rahmetli, bize burayı tahsis etti. Biz de böyle bir güvercin apartları yapmaya karar verdik. Dışarıda apartmanı olup da güvercin besleyemeyen arkadaşlarımız var. Onlara bazılarını tahsis ettik" dedi.
"Güvercin Apart"ın sadece bir barınak değil aynı zamanda bir sosyalleşme alanı olduğunu belirten Çivici, "Meslek haline getirdik bu işimizi. Ve dahilinde yıllardır kırılmamış bir ırka çalışıyoruz. Isparta güvercini olarak, dolapçı olarak. Bu ırka gönül verdik. Böyle devam ediyoruz. Önceki dönemde bizim güvercin beslememize izin vermiyorlardı. İşinden, kaydından olur, okulundan olur diye. Ama şimdiki gençlere diyoruz ki suç işleyip yere bakacağına güvercin besleyip havaya baksınlar" ifadelerini kullandı.
Tesisin, farklı meslek gruplarından da yoğun ilgi gördüğünü belirten Çivici, "Önceden iki tane kümesimiz vardı. Üçe çıkardık. Sonradan 12-13 lira çıkardık. Neden? Apartmanda besleyemeyen arkadaşlarımız var. Memur arkadaşlarımız var, polis arkadaşlarımız var, jandarma arkadaşlarımız var. Onlara kiraya vermeyi düşündük" dedi.
Tesisin, şehir dışından gelen güvercinseverlere de hizmet verdiğini belirten Çivici, "İl dışına giden, tatile giden arkadaşlarımızın biz devamlı burada olduğumuz için, ben olmasam elemanlarım ilgileniyor. Üye arkadaşlarımızdan da güvercinlerimiz de gelip yemlerine, sularına ilgilenebiliyorlar. Gözleri arkada kalmıyor yani" şeklinde konuştu.
Çivici, ekibinin güvercinlerin tüm bakımını profesyonelce üstlendiğini belirterek, "İğnesidir, ilacıdır, karma ilaçlarıdır. Bunları takip etmek zorunda kalıyoruz. Öldüğünde insan üzülüyor. Her şey maddiyatta değil yani. Hayvanın o kötü durumda bir can çekiştirmesinde veya yaşamasında bir veteriner kadar yakın bir profesyonelliğimiz var" ifadelerini kullandı.
Güvercinlerin kökenine de değinen Çivici, Isparta'ya özgü "dolapçı güvercini" hakkında, "Yıllar evvelinden bizim ağabeylerimizden, amcalarımızdan kalma. Hatırladığım 40-45 sene evvelinden damızlık güvercinlerimiz var bizim. Bu güvercinler, Isparta dolapçı güvercini diye adlandırdığımız. Biz önceden bunları Kirman diye adlandırıyorduk. Sonradan dile gelen bu internetlerde, yayılmalarda ismine dolapçı ismi konuldu. Dolapçı demek ne demek? Dönme, güvercinin dönme etsini etrafında. Nenelerimizin kirman diye adlandırdıkları, ip doladıkları kirman vardır onun ismini verdik. Kirman gibi dönüyor diyorduk. Sonradan bunları dolapçı diye adlandırdık. Bizim bu dolapçılarımız ayrı bir ırk. Isparta'ya özgün bir ırk olduğu için biz bunları başka ırkta besliyoruz" şeklinde konuştu.
Ömer Çivici'nin "Güvercin Apart" girişimi, hem güvercin kültürünü yaşatıyor hem de benzeri olmayan bir sosyal dayanışma ortamı sunuyor. Çivici, sevdasını mesleğe dönüştürerek Isparta'da örnek bir başarı hikâyesine imza atıyor.




Burdur’un en yüksek noktası olan Kestel Dağı, 6 Aralık 2025 itibarıyla etkili olan yağışların ardından beyaz örtüyle kaplandı. Bucak ilçesi sınırlarındaki zirvede kış manzarası gece yarısı itibarıyla kendini gösterdi.
Cinsel fonksiyon bozuklukları, sanıldığından çok daha yaygın bir sağlık sorunu olarak hem kadınları hem erkekleri etkiliyor. Uzmanlar, fizyolojik ve psikolojik faktörlerin bu sorunun temelinde yer aldığını belirtiyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle büyük ölçüde çözüm mümkün. İşte detaylar…
Türkiye A Milli Futbol Takımımız, 2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri E Grubu’nda ilk sınavına çıkıyor. Gürcistan deplasmanıyla başlayacak serüvende futbolseverlerin gözü kulağı maçın saatinde ve yayın kanalında olacak. İşte 2025 milli takım maç takvimi ve Gürcistan-Türkiye karşılaşmasının tüm detayları.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde 30. dönem kazı çalışmaları başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yıl boyunca sürecek kazılarda, Türk, Amerikan ve İtalyan ekipler ortaklaşa çalışacak. Antik kentte ortaya çıkarılan mozaikler ve mezarlar, bölgenin tarihî önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
İstanbul’da öğrenim gören Burdurlu üniversite öğrencileri, İstanbul Burdurlular Derneği’nin düzenlediği dondurma ve çay programında bir araya geldi. Etkinlikte iş insanlarıyla öğrenciler tanışma fırsatı bulurken, samimi bir dayanışma ortamı oluştu.
Antalya’nın Serik ilçesinde hasta taşıyan 112 ambulansı, yoğun trafikte ilerleyemedi. Araçların yol vermemesi nedeniyle dakikalarca beklemek zorunda kalan sağlık ekiplerinin mücadelesi cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntüler, trafikteki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi.
Yorumlar (0)