Adıyaman

Adıyaman Üniversitesi'nden sağlıkta yapay zeka projesi

Adıyaman Üniversitesi tarafından hazırlanan ‘Deprem Sonrası Psikolojik Etkilerin Yapay Zeka ile değerlendirilmesi” başlıklı proje desteklenmeye değer görüldü.

Adıyaman Üniversitesi'nden sağlıkta yapay zeka projesi

ADIYAMAN (İHA) - Adıyaman Üniversitesi tarafından hazırlanan ‘Deprem Sonrası Psikolojik Etkilerin Yapay Zeka ile değerlendirilmesi” başlıklı proje desteklenmeye değer görüldü.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş ve Pazarcık merkezli depremlerden etkilenen illerdeki insanlara travma sonrası stres bozukluğunun teşhisi yapay zeka aracılığı ile konulacağı öğrenildi.
Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Saadin Oyucu’nun yürütücülüğünü yaptığı, ‘Deprem Sonrası Psikolojik Etkilerin Yapay Zeka ile Değerlendirilmesi: Anksiyete, Depresyon ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tespiti” başlıklı proje, “TÜBİTAK 1001 - Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı - Binbirçaba ’ çerçevesinde desteklenmeye değer görüldü.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Saadin Oyucu, tıp ve yapay zekanın buluştuğu, Tıp Fakültesi ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ortaklığında yürütülen projenin Adıyaman Üniversitesi’nde disipliner çalışmaların önünü açacağını, bilime “Adıyaman Üniversitesi” damgasını vuracağına inandıklarını söyledi.
Dr. Öğr. Üyesi Oyucu, “Depremlerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini değerlendirmek, bu etkilerle başa çıkma süreçlerini anlamak ve toplumların psikolojik dayanıklılığını artırmak, yapay zeka algoritmalarının kullanımıyla depreme maruz kalmış bireylerin ruh sağlığının değerlendirilmesi ve analiz edilmesi ile mümkündür. Araştırmamızda, 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerin etkilediği kişilerde ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) tanısı alan katılımcılarda dil ve konuşma bozukluklarının tanımlanması amacıyla yapay zeka algoritmaları kullanılması planlanmıştır. Depremlerin neden olduğu travmatik olaylar, psikolojik sağlık sorunları depremden etkilenen bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Depremlerin neden olduğu travmatik olaylar, psikolojik sağlık sorunlarının hızla ağırlaşmasına neden olmaktadır. Erken teşhis, etkilenen bireylere daha hızlı ve etkili yardım sağlamak için gereken önlemlerin alınmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca erken teşhis, toplumda psikolojik sağlık sorunlarına karşı farkındalığın artmasını ve destek sistemlerinin daha etkili bir şekilde oluşturulmasını sağlayacaktır. Proje sonrasında elde edilecek sonuçlarla birlikte Travma sonrası stres bozukluğu teşhisi konan bireylerin uzaktan izleme, süreç takibi yapılabilmeye imkan sağlanacaktır. Ayrıca, yapay zeka modellerinin çağrı merkezi video konferans sistemlerine entegre edilerek, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan insanlara ulaşımın kolaylaştırılması hedeflenmektedir” dedi.
Projede; Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ferdi Doğan, Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Behiçe Han Almış, Tıp Fakültesinden Arş. Gör. Dr. Erkan Göçüm, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Hayriye Mihrimah Öztürk, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliğinden Doç. Dr. Hüseyin Polat, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Erguvan Tuğba Özel Kızıl’ın araştırmacı olarak, Hatice Sude Yıldız, Asude Şamlı, Emir Çağrı Çelikten ve Sümerya Beşen’in ise lisans bursiyeri olarak yer aldığı öğrenildi.

İHA İHA
İhlas Haber Ajansı
Bu haber İHA tarafından hazırlanmış olup habere Habernnc.com tarafından hiçbir editöryal müdahalede bulunulmamıştır. İHA tarafından hazırlanan bütün haberler sitemizde hazırlandığı şekliyle otomatik servis edilmektedir. Bu nedenle haberin hukuki muhatabı İHA kurumudur.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

BAKA'dan 621 projeye 1 milyar 400 milyon'dan fazla destek
Bölgesel

BAKA'dan 621 projeye 1 milyar 400 milyon'dan fazla destek

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Nisan Ayı Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı'nda önemli kararlar alındı. Toplantıda 2023 yılı faaliyetleri ve 2024-2028 Bölge Planı ele alındı.

Eskişehirli lise öğrencileri 4 ödül aldı
Bölgesel

Eskişehirli lise öğrencileri 4 ödül aldı

Eskişehir Fatih Fen Lisesi öğrencileri, 'Prof. Dr. Aziz Sancar Fen Bilimleri Araştırma Projeleri Yarışması'nda fizik ve kimya projeleri ile 4 ödül aldı.

“Her program farklı bir konuyu ele alacağız”
İş Dünyası

“Her program farklı bir konuyu ele alacağız”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kariyer Merkezi başarılı projelere imza atmayı sürdürüyor. Yeni Nesil Mentorluk Projesi ile üniversiteli gençlerle profesyonel yöneticileri ve kurumsal markaları bir araya getiren Kariyer Merkezi, Toros Üniversitesi İİBSF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Hazır ve bir lojistik firmasının insan kaynakları müdür yardımcısı Birce Gökmen’i konuk etti.

Nazilli'de '1 Kitap 1000 Pencere' Etkinliği Yapıldı
Etkinlik

Nazilli'de '1 Kitap 1000 Pencere' Etkinliği Yapıldı

Aydın’ın Nazilli ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘1 Kitap 1000 Pencere’ kitap okuma etkinliği gerçekleştirildi. Yüzlerce öğrenci ilçe protokol üyeleri ile birlikte parkta 1 saat süresince kitap okudu.

Şile'de Türk Diyanet Vakfı Tarafından Gazze Şehitleri İçin 10 Bin Fidan Dikildi
Yaşam

Şile'de Türk Diyanet Vakfı Tarafından Gazze Şehitleri İçin 10 Bin Fidan Dikildi

İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de şehit olan Filistinliler için, Türk Diyanet Vakfı tarafından ‘1 İyilik 1 Fidan' projesi kapsamında düzenlenen fidan dikim töreniyle Şile'de 10 bin fidan dikilerek hatıra ormanı oluşturuldu.

KBÜ TEKNOKENT'ten Yerli ve Milli Nano Helikopter Projesi
Bölgesel

KBÜ TEKNOKENT'ten Yerli ve Milli Nano Helikopter Projesi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Teknoloji ve Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde faaliyet gösteren Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji firması tarafından geliştirme aşaması devam eden "İnsansız Nano Helikopter" Türkiye’nin dışa bağımlılığını sona erdirecek ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) gücüne güç katacak.