Ankara

Ali Babacan: “Kadro Değişmeden Güveni Tekrar Sağlamak Mümkün Değil”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gazeteci Fatih Altaylı’nın programına konuk olarak sermaye piyasalarında yaşanan fon krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Faizsiz sistem vaadiyle mağdur edilen vatandaşların sorunlarına da değinen Babacan, piyasalarda güvenin yeniden tesis edilmesi için mevcut kadrolarda değişikliğe gidilmesi ve özel bir görev gücü oluşturulması gerektiğini söyledi.

Ali Babacan: “Kadro Değişmeden Güveni Tekrar Sağlamak Mümkün Değil”

Ankara DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gazeteci Fatih Altaylı’nın programına konuk olarak sermaye piyasalarında yaşanan fon krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Faizsiz sistem vaadiyle mağdur edilen vatandaşların sorunlarına da değinen Babacan, piyasalarda güvenin yeniden tesis edilmesi için mevcut kadrolarda değişikliğe gidilmesi ve özel bir görev gücü oluşturulması gerektiğini söyledi.

Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bağımsız kurumların yönetimlerine ilişkin yetkilerine dikkat çekerek, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yönetiminin değiştirilebileceğini savundu.

“Kararnameyle o yetkiyi kendine aldı Cumhurbaşkanı. Daha sonra da o yetkiyi kullanarak bir sürü atamalar yaptı. İlk Merkez Bankası'ndan başladı. Hatırlarsanız bir günde Merkez Bankası'ndan 3 tane başkan yardımcısı aynı anda değiştirildi.”

Babacan, Cumhurbaşkanı’nın SPK kurul üyelerinin tamamını görevden alarak yeni bir kurul oluşturabileceğini belirterek, “Merkez Bankası başkanını bu gece değiştirebilir. SPK kurul üyelerinin tamamının görevine son verip yeni kurulu bu gece kurabilir. Bunların hepsi yetkisinde” ifadelerini kullandı.

“Kadro Değişmeden Güveni Tekrar Sağlamak Mümkün Değil”

Fon krizinin ardından sorumlu kurumların başındaki isimlerin değiştirilmesi gerektiğini savunan Babacan, görevden alınacak kişilerin suçlu olup olmadığından bağımsız olarak güvenin yeniden oluşturulması gerektiğini söyledi.

Babacan, yaşanan süreci trafik kazası örneği üzerinden değerlendirerek, “Şu anda bu işi yönetenler büyük bir kazaya uğradı. Güveni yeniden oluşturmak istiyorlarsa, şu anda yeniden güven diyorlarsa bu işten yakından ya da uzaktan sorumluluğu olan, suçlu olsun olmasın, masum olsun kasıtlı olsun fark etmez. Kadro değişmesi lazım. Kadro değişmeden güveni tekrar sağlamak mümkün değil” dedi.

Babacan: “Mehmet Bey’in Bu İşlerden Haberdar Olmaması Diye Bir Şey Düşünemiyorum”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de kadro değişikliğinin kapsamında olup olmayacağı sorulan Babacan, Şimşek’in yaşanan sorunlardan haberdar olmamasının mümkün olmadığını ifade etti.

Babacan, “Mehmet Bey'in bu işlerden haberdar olmaması diye bir şey düşünemiyorum. Çünkü bütün bunlar bana geliyorsa… Bütün bu olanlar ta 2 yıldır bana gelip insanlar dert anlatıyorsa, ‘Böyle sıkıntı var, böyle problem var’ falan” diye konuştu.

“Erdoğan’a Tavsiyem: Kimsenin Gözünün Yaşına Bakmasın”

Fon piyasalarında yaşanan sorunların daha önce bilinip bilinmediği yönündeki değerlendirmeye de yanıt veren Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulundu.

Babacan, “Burada Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir karar vermesi lazım. Bu bir dönüm noktasıdır Türkiye ekonomisi için ve piyasalar için. Tekrar güveni inşa etmek istiyor mu, yoksa ‘Böyle gelmiş böyle gider’ diyerek korumacı bir refleksin içine girecek mi, girmeyecek mi? Benim eski bir çalışma arkadaşı olarak ve bütün bu işin mevzuatını, yasalarını çıkarmış, sistemi ilk kurmuş insan olarak kendisine tavsiyem budur: Kimsenin gözünün yaşına bakmasın” ifadelerini kullandı.

“Yargı Yönetemez, Yargı Denetler”

Fon krizinin yalnızca yargı süreçleri üzerinden çözülemeyeceğini belirten Babacan, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun da devreye girmesi gerektiğini savundu.

Babacan, “Bu sadece yargı denetimiyle olmaz. Yargı yönetemez, yargı denetler” dedi.

Sermaye piyasalarında uzmanlaşmış kurumların sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirten Babacan, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107’nci maddesine işaret ederek, piyasa dolandırıcılığı konusunda SPK’nın tespit ve sorumluluk mekanizmasının önemine dikkat çekti.

“Krizi Yönetmek İçin Özel Bir Görev Gücü Gerekir”

Babacan, fon krizinin yönetimi ve sonrasında ortaya çıkabilecek sorunların çözümü için tam yetkili özel bir görev gücü kurulması gerektiğini söyledi.

Görev gücünün sermaye piyasaları ve bankacılık alanında deneyimli kişilerden oluşturulmasını öneren Babacan, “Çok sağlam bir 7-8 kişilik heyet koyacaksınız. Başına da yine sapasağlam, bu işi bilen bir insan koyacaksınız” ifadelerini kullandı.

Kriz yönetiminin üç aşamada ele alınması gerektiğini belirten Babacan, önleme, kriz anının yönetimi ve kriz sonrasının çözümü şeklinde bir model önerdi.

Babacan, “Şu an krizin ortasındayız. Artık önlemler olmamış. Krizin ortası. Bu krizi yönetmek için ve kriz sonrasını çözümlemek için özel bir görev gücü gerekir. Bu görev gücünün tam yetkili olması gerekir” dedi.

“56 Milyar Dolar Faiz Ödeyen Devlet, 20 Milyar Dolarlık Sorunu Çözebilmeli”

Fon krizinde gündeme gelen yaklaşık 20 milyar dolarlık kayıp iddialarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Babacan, devletin faiz ödemelerine dikkat çekti.

Babacan, “Bu seneki bütçede bugünün kurlarıyla tam 56 milyar dolar faiz ödeyen bir devlet var şu anda. Sadece devletin ödediği 56 milyar dolar faizi devlet ödüyor” dedi.

Bireysel yatırımcılar açısından ise daha küçük miktarların dahi önemli olduğunu belirten Babacan, “Şahıslar bazında 70 bin lira bugün bir esnafımız için büyük paradır. Öbür tarafta bir sanayicimiz için 50 milyon lira, 70 milyon lira büyük paradır” diye konuştu.

“Çözüm Reçetesinin Raporunu Yazarız, İsim İsterlerse Veririz”

İktidarın talep etmesi halinde çözüm önerilerini paylaşabileceklerini belirten Babacan, “Çözüm reçetesinin raporunu yazarız, göndeririz, isim isterlerse veririz. Çünkü bu bizim hepimizin memleketi” ifadelerini kullandı.

Babacan ayrıca, ödemelerde küçük yatırımcılara öncelik verilmesinin gerekçelerini anlattı. Büyük miktarda yatırım yapan kişilerin bilgiye ve ilgili kurumların yöneticilerine erişiminin daha kolay olduğunu belirten Babacan, “Küçüklere öncelik vermede de bir adalet var” dedi.

“Şu Andaki İktidar Kime Höt Diyeceğini İyi Bilsin”

Fon ödemelerini üstlenen Ziraat Bankası ve İş Bankası’nın yaşayabileceği hukuki süreçlere ilişkin değerlendirmede de bulunan Babacan, kamu gücünün doğru şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

Babacan, “Şu andaki iktidar kime höt diyeceğini iyi bilsin. Dolayısıyla höt dediği herkes oturur yerinde, hiçbir şey olmaz” ifadelerini kullandı.

Faizsiz Sistemle İlgili Yapılara Ayrı İnceleme Çağrısı

Katılım Evim ve benzeri yapılar üzerinden mağduriyet yaşayan vatandaşlara da değinen Babacan, bu konunun fon krizinden ayrı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Babacan, devlet denetimine güvenerek birikimlerini bu tür yapılara emanet eden vatandaşların bulunduğunu belirterek, özellikle faizsiz sistem arayışı nedeniyle bu yapılara yönelen kişilerin yaşadığı mağduriyetlerin ayrıca incelenmesi gerektiğini ifade etti.

“Faizsiz bir sistem diye güvenip de bugüne kadar mağdur olan milyonlar var bu ülkede.”

“Ya Bunlar Olmazdı ya da Ben Çoktan Ayrılmış Olurdum”

Kendisinin ekonomi yönetiminde görev yaptığı döneme ilişkin de konuşan Babacan, benzer sorunların yaşanması halinde görevde kalmayacağını söyledi.

“Ben zaten ya bunlar olmazdı ya da ben çoktan ayrılmış olurdum” diyen Babacan, 11 yıl Türkiye ekonomisinin başında görev yaptığını belirtti.

2008-2009 küresel finans krizine de değinen Babacan, Türkiye’de o dönemde bankacılık sisteminin krizden etkilenmemesinde uygulanan düzenlemelerin ve denetim mekanizmasının etkili olduğunu savundu.

“Siyasetin Öncü Olma Gibi Bir Görevi Var”

Programda siyaset anlayışına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Babacan, siyasetin yalnızca toplumun mevcut eğilimlerini takip etmekle sınırlı olmadığını söyledi.

Babacan, “Siyasetin bir de öncü olma gibi bir görevi var. Sadece sıradan bir siyasetçi değil, aynı zamanda bir devlet adamı sorumluluğunu hissediyorsanız o zaman biraz da, tamam insanların kanaati olabilir, ağırlıklı toplumun bir kesimi bir yerlerde bir olabilir ama onlara öncülük etme, ‘Öyle ama bakın biz doğrusunun böyle olduğunu düşünüyoruz’ diye ısrarla, inatla toplumun önünde gitme gibi bir sorumluluğu da olduğuna ben inanıyorum” dedi.

“Siyasette Hedefiniz Doğru Olacak”

Toplumdaki güven duygusuna ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Babacan, siyasetçilerin hedef kadar izlediği yöntemin de önemli olduğunu belirtti.

Babacan, “Siyasette hedefiniz doğru olacak ama o hedefe doğru attığınız her bir adım da helal ve doğru adımlardan oluşacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de toplumdaki güven duygusunun zayıfladığını savunan Babacan, siyasetin bu tabloyu beslemek yerine toplumsal güveni güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

“Ben Seni Aldatmadım” Vurgusu

Babacan, siyasi hayatında temel aldığı anlayışın, seçmene doğru bildiğini söylemek olduğunu ifade etti.

Babacan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çünkü yarın evlatlarımın yüzüne bakarken, milletin yüzüne bakarken, yarın bir emeklimizin yüzüne bakarken içimde şu rahatlık olmak zorunda: Ben seni aldatmadım, söyledim. Her şeye inanarak konuştum. Doğru bildiğimi konuştum.”

Babacan, siyasi hedeflere ulaşırken kullanılan yöntemlerin de doğru ve meşru olması gerektiğini belirterek, DEVA Partisi olarak “temiz kadrolarla” ülkeyi yönetmeye talip olduklarını söyledi.

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.