Ankara

Ali Babacan: “Milletimizin Onuru NATO’dan Büyüktür”

Babacan, vatandaşın temel hak ve özgürlüklerinin uluslararası zirveler gerekçe gösterilerek sınırlandırılamayacağını belirterek, “Milletimizin onuru NATO’dan büyüktür” dedi.

Ali Babacan: “Milletimizin Onuru NATO’dan Büyüktür”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM )Yeni Yol Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada NATO Zirvesi kapsamında alınan güvenlik  önlemlerinden ekonomi yönetimine, yargı reformundan İsrail’in 1915 olaylarına ilişkin aldığı karara kadar birçok konuda hükümete sert eleştiriler yöneltti. Babacan, vatandaşın temel hak ve özgürlüklerinin uluslararası zirveler gerekçe gösterilerek sınırlandırılamayacağını belirterek, “Milletimizin onuru NATO’dan büyüktür” dedi.

“Türkiye’deki Bütün Güvenlik Güçleri Ankara’ya Yığıldı”

NATO Zirvesi nedeniyle başkentte alınan olağanüstü güvenlik tedbirlerini eleştiren Babacan, geçmiş yıllardaki uluslararası zirvelerle bugünkü uygulamaları kıyaslayarak, şehirde adeta olağanüstü hal görüntüsü oluştuğunu söyledi.

İktidarın NATO’yu halktan korumaya çalıştığını öne süren Babacan, “Güçlü devlet kendi vatandaşından korkan değil, vatandaşına güvenen devlettir. Hukuku askıya alan değil, hukuku ayakta tutan devlettir. İktidar milletin karşısına devleti dikemez” ifadelerini kullandı.

“Hukuk Varsayımlarla Değil Delillerle İşler”

Zirve öncesinde gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklamalara da değinen Babacan, savcılık sevk yazılarında “olabilir”, “belki”, “potansiyel” gibi ifadelerin yer almasını eleştirdi.

Hukukun ihtimaller üzerinden işlemeyeceğini vurgulayan Babacan, “Suç işlenmeden, yalnızca işlenebilir düşüncesiyle hiç kimse gözaltına alınamaz. Hukuk delille işler, varsayımlarla değil” dedi.

Üniversite yurtlarının boşaltılması ve zirve kapsamında yapılan harcamalara da tepki gösteren Babacan, yalnızca havaalanındaki düzenlemeler için 10 milyar lira harcandığını belirterek bunun kamu kaynaklarının israfı olduğunu savundu.

“Yargı Reformu Artık Kaçınılmaz Hale Geldi”

TBMM’ye sunulan 12. Yargı Paketi’ni de değerlendiren DEVA Partisi lideri, paketin toplumun temel adalet beklentilerine cevap vermediğini söyledi.

İnfazda eşitlik, uzun tutukluluk süreleri, hasta tutuklular, KHK mağduriyetleri, Covid düzenlemesinden kaynaklanan sorunlar ve adil yargılanma hakkı gibi başlıkların pakette yer almadığını belirten Babacan, “Türkiye’de mağdur olan herkesin hakkını teslim edecek kapsamlı bir yargı reformu artık kaçınılmaz hale gelmiştir” diye konuştu.

İsrail’in Kararına Tepki: “Savaş Suçluları Tarafından Onanmış Bir Karar”

Babacan, İsrail hükümetinin 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyan kararını da sert sözlerle eleştirdi.

Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme sürecinin devam ettiği bir dönemde alınan kararın siyasi olduğunu ifade eden Babacan, “İsrail hükümeti kendi ayıbını, kendi suçunu örtmek için geçmişte çare arıyor. Bu karar, soykırım sabıkalıları tarafından alınmış, savaş suçluları tarafından onanmış bir karardır” dedi.

Gazze’de yaşananların uluslararası hukuk önünde hesap vereceğini savunan Babacan, sorumluların er ya da geç yargılanacağını söyledi.

“Ara Zam Verilmemesi Kabul Edilemez”

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde asgari ücret ve emekli maaşlarına dikkat çeken Babacan, yıl başında 33 bin lira olan asgari ücretin alım gücünün hızla eridiğini belirtti.

En düşük emekli aylığının da güncellenmesi gerektiğini ifade eden Babacan, “1 Temmuz’da hem asgari ücretliye hem de en düşük emekli maaşı alan vatandaşlarımıza ara zam verilmelidir. Bu adaletin gereğidir” dedi.

“Bu Ekonomi Yönetimi Değil, Fakirliği Yönetmektir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyüme verilerine ilişkin açıklamalarını da değerlendiren Babacan, sosyal yardım alan kişi sayısındaki artışın ekonomik tabloyu ortaya koyduğunu savundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre yılın ilk beş ayında sosyal yardımlar için 190 milyar lira harcandığını ve yaklaşık 26,8 milyon kişinin sosyal yardım talebinde bulunduğunu hatırlatan Babacan, “Başarı sosyal yardımları artırmak değil, yardıma ihtiyaç duyan insan sayısını azaltmaktır. İnsanları yoksullaştırıp sonra yardım dağıtmak ekonomi yönetimi değildir. Bu sadece fakirliği yönetmektir” ifadelerini kullandı.

Reeskont Kredisi Eleştirisi

İhracatçılara yönelik reeskont kredilerindeki artışı da eleştiren Babacan, günlük kredi limitinin 4,5 milyar liradan 5 milyar liraya çıkarılmasının 168 bin ihracatçı firma dikkate alındığında firma başına yaklaşık 3 bin liralık ilave destek anlamına geldiğini söyledi.

Enflasyonla mücadele kapsamında reeskont kredilerinin sınırlandırılmasını yanlış bulduğunu belirten Babacan, Türkiye’de enflasyonun temel nedeninin talep değil, üretim maliyetlerindeki artış olduğunu savunarak, yanlış ekonomi politikalarının bedelini emeklilerin, çalışanların ve üreticilerin ödediğini ifade etti.

 

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.