İYİ Parti Sözcüsü Kavuncu: “Kamu Gücünün Kötüye Kullanılması Normalleşti”
İYİ Parti Sözcüsü Buğra Kavuncu, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada kamu yönetiminde liyakat, denetim ve kuvvetler ayrılığı vurgusu yaptı. Kavuncu, partizanlık, yolsuzluk, adam kayırma ve torpilin normalleştiğini savunarak, kamu gücünün kötüye kullanılmasının yönetimin farklı alanlarına sirayet ettiğini söyledi.
İYİ Parti Sözcüsü Buğra Kavuncu, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada kamu yönetiminde liyakat, denetim ve kuvvetler ayrılığı vurgusu yaptı. Kavuncu, partizanlık, yolsuzluk, adam kayırma ve torpilin normalleştiğini savunarak, kamu gücünün kötüye kullanılmasının yönetimin farklı alanlarına sirayet ettiğini söyledi.
“Devlet Adamları, Devleti Temsil Eden Temel Aktörlerdir”
İYİ Parti Sözcüsü Buğra Kavuncu, TBMM Genel Kurulu’nda kamu görevlileri ve devlet yönetimindeki anlayışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Devlet adamları ile kamu görevlilerinin devleti temsil eden temel aktörler olduğunu belirten Kavuncu, yönetim kadrolarının ülkenin yönetim anlayışını doğrudan şekillendirdiğini ifade etti.
Mevcut iktidarın yönetim anlayışını eleştiren Kavuncu, bu anlayışın Türk devlet geleneği ve devlet felsefesiyle bağının zayıfladığını savundu. Kavuncu, “Tek adamlık anlayışı da aslında buradan geliyor” dedi.
“Partizanlık, Yolsuzluk ve Liyakatsizlik Normalleşti”
Devlet yönetiminde milletin çıkarlarının öncelikli olması gerektiğini vurgulayan Kavuncu, partizanlık, yolsuzluk, liyakatsizlik, adam kayırma ve torpilin yönetim anlayışının parçası haline geldiğini ileri sürdü.
Kavuncu, en büyük sorunun ise bu uygulamaların toplumda normalleşmesi olduğunu belirterek, “Milletin çıkarları önceliklenmemiş. Ama ne var? Partizanlık var, yolsuzluk var, liyakatsizlik devam ediyor, adam kayırma ve torpil var ve en kötüsü de bütün bunların normalleşmiş olması çok korkunç” ifadelerini kullandı.
“Kamu Gücünün Kötüye Kullanılması Her Yere Sirayet Etmiş Durumda”
Kamu gücünün siyasi parti çıkarları doğrultusunda kullanılmasının görev ve yetkinin kötüye kullanılması anlamına geleceğini savunan Kavuncu, kamu görevlilerinin yetkilerini kullanma biçimine ilişkin eleştirilerde bulundu.
Tutuklama görüntülerinin kamuoyuna sunulması konusunda da değerlendirmelerde bulunan Kavuncu, bazı görüntülerin adeta kurgulanarak organize edildiğini öne sürdü. Devlete emanet edilen telefonlardaki bilgilerin hukuki süreç tamamlanmadan basına servis edilmesini de eleştiren Kavuncu, bu uygulamaların kamu gücünün kötüye kullanılmasına örnek oluşturduğunu söyledi.
Çerçeve Yasa Eleştirisi: “18 Saate Sıkıştırmak da Görevi Kötüye Kullanmaktır”
Kavuncu, TBMM komisyonunda görüşülen çerçeve yasa teklifine ilişkin de eleştirilerde bulundu. Böylesine önemli bir düzenlemenin çok kısa sürede görüşülmesini eleştiren Kavuncu, komisyon çalışmalarının gece boyunca sürdürülmesine tepki gösterdi.
Kavuncu, “Bu kadar önemli görüyorsanız kendinize güvenin, korkmayın. Komisyonu bunu 18 saate sıkıştırmak, bir gece bütün milletvekillerini üç buçukta öğleden sonra başlayan görüşmeleri sabah saat 9 uçağına kadar sürdürmek ve buna mahal vermek de görevi kötüye kullanmaktır” diye konuştu.
“Kuvvetler Ayrılığı Zayıfladı”
Kamu gücünün kötüye kullanılmasının tek bir nedene bağlanamayacağını belirten Kavuncu, etkin denetim mekanizmalarının önemine dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kuvvetler ayrılığının zayıfladığını savunan Kavuncu, bunun kamu yönetimindeki denetim mekanizmalarını da olumsuz etkilediğini ifade etti.
“Gençlerin Siyasi Bağlantıya İhtiyacı Olmamalı”
Ekonomik koşulların iyileştirilmesinin liyakat ve fırsat eşitliği açısından da önem taşıdığını belirten Kavuncu, üniversite mezunu gençlerin siyasi bağlantılara veya tanıdıklara ihtiyaç duymadan iş bulabileceği bir düzen kurulması gerektiğini söyledi.
Kavuncu, gençlerin eğitimlerini tamamladıktan sonra önlerinde farklı ve eşit fırsatların bulunması gerektiğini belirterek, “Elinde diplomasını aldığı zaman alternatifleri olacak. Çok boyutlu bir meseledir. Önemli, destekliyoruz” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.