Ankara

Ankara, Aski’den Keçiören’in 40 Yıllık Sel Sorununa Kalıcı Çözüm

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Başkent’te yıllardır yaşanan altyapı sorunlarını kalıcı yatırımlarla çözmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Ankara, Aski’den Keçiören’in 40 Yıllık Sel Sorununa Kalıcı Çözüm

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Başkent’te yıllardır yaşanan altyapı sorunlarını kalıcı yatırımlarla çözmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda Keçiören’in Basınevleri Mahallesi’nde, özellikle yoğun yağışlarda yaklaşık 40 yıldır sel ve su baskınlarının yaşandığı Gülhane, Selçuklu ve Gün Sazak caddelerinde kapsamlı altyapı çalışması başlatıldı.

40 Yıllık Soruna Zorlu Mühendislik Çözümü

Basınevleri’nde yürütülen çalışma, yalnızca eski boruların yenilenmesinden ibaret değil. Bölgedeki kaya zemin, yoğun konut dokusu, mevcut yollar ve yer altındaki diğer altyapı sistemleri, çalışmaları teknik açıdan daha da güçleştiriyor.

ASKİ ekipleri, sert kaya zemini kırarak 2 bin 800 milimetreye ulaşan yağmursuyu hatları ile 800 milimetrelik atık su hatlarının imalatını gerçekleştiriyor. Büyük çaplı hatların döşenmesi için geniş ve derin kazılar yapılırken, mevcut altyapının çalışır durumda tutulması, trafik ve yaya güvenliğinin sağlanması için çalışmalar kontrollü şekilde yürütülüyor.

Ankara, Aski’den Keçiören’in 40 Yıllık Sel Sorununa Kalıcı Çözüm

Kaya Zeminde Metre Metre İlerleniyor

Yoğun yerleşimin bulunduğu bölgede sert kaya zemininin ağır iş makineleri ve kırıcılarla açılması, altyapı çalışmalarının normal zemin koşullarına göre daha yavaş ilerlemesine neden oluyor.

Kaya kırma işlemleri sırasında ortaya çıkan gürültü ve titreşim nedeniyle vatandaşların günlük yaşamı ve dinlenme saatleri de gözetiliyor.

Kaya zemin, büyük çaplı borular, geniş kazılar, mevcut altyapılar, yoğun trafik ve sınırlı çalışma saatleri bir arada değerlendirildiğinde, Basınevleri’ndeki yatırım ASKİ’nin teknik açıdan en zorlu altyapı projeleri arasında yer alıyor.

Yağmur Suyu Hatlarının Kapasitesi 3 Kat Artırılıyor

Bölgedeki sel ve su baskınlarının temel nedenlerinden biri, mevcut yağmursuyu altyapısının özellikle yoğun yağışlarda yetersiz kalması olarak gösteriliyor.

ASKİ tarafından yürütülen çalışmalarla mevcut sistemin yerine 2 bin 800 milimetreye ulaşan yeni yağmursuyu hatları inşa ediliyor. Böylece yağmur suyunun geçiş kesiti yaklaşık 3 kat büyütülerek, yoğun yağışlarda oluşan suyun daha hızlı ve güvenli şekilde tahliye edilmesi hedefleniyor.

Yatırımla birlikte yalnızca mevcut taşkın sorununun çözülmesi değil, bölgenin gelecekte yaşanabilecek yoğun yağışlara karşı daha dirençli bir altyapıya kavuşturulması da amaçlanıyor.

Ankara, Aski’den Keçiören’in 40 Yıllık Sel Sorununa Kalıcı Çözüm

Atık Su ve Yağmur Suyu Hatları Ayrılıyor

Çalışmanın önemli ayaklarından birini de atık su ve yağmursuyu sistemlerinin birbirinden ayrılması oluşturuyor.

Mevcut altyapıda 300-400 milimetre çapındaki bazı atık su hatlarının yer yer yağmursuyu sistemine deşarj olduğu belirtilirken, yeni inşa edilen 800 milimetrelik atık su hattıyla bu yapı değiştiriliyor.

Yapılan çalışmalar kapsamında atık su deşarjlarının bir bölümü şimdiden yağmursuyu sisteminden ayrılarak atık su kolektörüne bağlandı. Çalışmaların tamamlanmasıyla yağmursuyu hattının yalnızca yağışlarla gelen suların tahliyesinde kullanılması hedefleniyor.

Sistemlerin ayrıştırılmasıyla taşkın riskinin azaltılmasının yanı sıra çevre kirliliği ve koku oluşumunun da önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Gülhane Caddesi Yeniden Trafiğe Açıldı

Gülhane Caddesi’nde 456 metre yağmursuyu ve 355 metre atık su hattının imalatı tamamlandı.

Altyapı çalışmalarının ardından ASKİ’nin kendi öz kaynaklarıyla asfalt serimi gerçekleştirilen cadde tamamen araç trafiğine açıldı.

Selçuklu Caddesi’nde 3 Kilometreden Fazla Yeni Hat

Selçuklu Caddesi’nde farklı çap ve kesitlerde toplam 1.525 metre yağmursuyu hattı ile 1.688 metre atık su hattının yapımı tamamlandı.

Cadde üzerinde 188 metre yağmursuyu ve 293 metre atık su hattının imalatı ise devam ediyor. Kalan çalışmaların kısa sürede tamamlanarak sistemin devreye alınması hedefleniyor.

Ankara, Aski’den Keçiören’in 40 Yıllık Sel Sorununa Kalıcı Çözüm

Gün Sazak Caddesi’nde Zorlu Çalışma Sürüyor

Gün Sazak Caddesi’nde 322 metre yağmursuyu ve 349 metre atık su hattının imalatı tamamlandı.

Cadde üzerinde ayrıca 442 metre yağmursuyu hattı ile farklı çaplarda toplam 5 bin 651 metre atık su hattının yapımı sürdürülüyor.

Amaç Sorunu Yönetmek Değil, Kaynağında Çözmek

Basınevleri Mahallesi’nde yürütülen yatırımla yalnızca eskiyen altyapı yenilenmiyor, bölgenin yağmursuyu ve atık su sistemi baştan sona yeniden kurgulanıyor.

Yağmursuyu geçiş kesitinin yaklaşık 3 kat büyütülmesiyle taşkın riskinin önemli ölçüde azaltılması, atık su ve yağmursuyu sistemlerinin birbirinden ayrılmasıyla da daha temiz ve sağlıklı bir çevrenin oluşturulması hedefleniyor.

Kaya zemin, yoğun yapılaşma ve büyük çaplı hatlar nedeniyle güç koşullarda sürdürülen yatırımın tamamlanmasıyla, Basınevleri Mahallesi’nde yaklaşık 40 yıldır devam eden sel ve su baskını sorununa uzun vadeli çözüm getirilmesi amaçlanıyor.

ASKİ, yıllardır kapsamlı biçimde çözülemeyen sorunu geçici müdahalelerle yönetmek yerine kaynağında çözmek için çalışmalarını sürdürüyor. Basınevleri’nin taşkınlara karşı daha dirençli, daha temiz ve güçlü bir altyapıya kavuşması için ekipler bölgede metre metre ilerliyor.

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.