Antalya / Gazipaşa

ANTALYA GAZİPAŞA ASAT'IN HUKUK ZAFERİ

ASAT’ın hukuk zaferi Gazipaşa Sugözü’nde HES olmayacak.

ANTALYA GAZİPAŞA ASAT'IN HUKUK ZAFERİ

Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’nde bulunan Sugözü kaynağının suyu üzerinde HES işletilmesi teşebbüsü Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’nün açtığı dava ile son buldu. Sugözü Kaynağı enerji üretimi amacıyla değil, içme ve kullanma suyu olarak bölge halkına hizmet vermeye devam edecek.

Davacı tarafın Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü olduğu dosya, Ankara 12. İdare Mahkemesi tarafından görüldü ve karara bağlandı. Mahkeme Sugözü kaynağının Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) amacıyla işletilmesi için GÜÇBİR A.Ş. ile DSİ arasındaki anlaşmanın ve Enerji Piyasası Kurulunca verilen ön lisansın iptaline hükmetti.

ÖN LİSANSIN İPTALİ İSTENDİ

DSİ ile GÜÇBİR A.Ş. arasında yapılan ve Antalya-Gazipaşa-Sugözü kaynağının hidroelektrik enerji santrali amaçlı olarak kullanım/işletme hakkının devrini öngören 13/02/2015 tarihli “Sugözü Hidroelektrik Enerji Üretim Tesisinin Su Kullanım Hakkı ve İşletme Esaslarına İlişkin” anlaşma yapılmıştı. Söz konusu anlaşmanın iptali ve Sugözü kaynağının HES olarak devri yerine içme ve kullanma suyu amaçlı kullanılması için dava açan ASAT, başvurusunda DSİ ile şirket anlaşmasının "hukuka ve mevzuata açıkça aykırı olduğunu" belirten pek çok gerekçe öne sürdü. Sürecin bir parçası olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından şirkete verilen ön lisansın da iptali istendi.

YETKİ VE SORUMLULUK ASAT’TA

Sugözü kaynağı üzerinde bulunan ve dosyada ayrı ayrı parsel kayıt numaraları ile belirtilen araziler 6360 sayılı kanunla birlikte ASAT'a devredilmişti. Bu yönden kaynakta yetki ve sorumluluğun kendilerinde olduğunu belirten ASAT yönetimi, Gazipaşa İlçesi'nde geniş bir bölgenin içme ve kullanma suyunun bu kaynaktan sağlandığını vurguladı. Sugözü kaynağının HES amaçlı kullanımı için kurum görüşü alınmadan kamu yararının hilafına bir kararla kullanma ve işletme hakkının bir enerji firmasına devredildiği belirtildi. Üstelik DSİ tarafından 2000 yılından itibaren Sugözü kaynağından çıkan suyun içme ve kullanma amaçlı hizmete sunulması için tahsis edildiği, su isale hatlarının döşendiği ve halen bu suyun bölge halkının içme suyu olarak hizmet verdiği hatırlatıldı.

KAZANAN GAZİPAŞALILAR OLDU

ASAT Genel Müdürlüğü’nün kararlı ve titiz şekilde hazırlanarak katıldığı dava neticesinde kazanan taraf Sugözü kaynağından gelen kaynak suyunu evlerindeki musluklardan içen Gazipaşalılar oldu ve mahkeme ASAT'ı haklı bularak dosyayı karara bağladı. Civarda aynı kalitede, verimde ve ekonomik başka bir kaynaktan su temini yapılamayacağı vurgulanırken, kaynağın HES olarak kullanımına yol veren anlaşma “üstün kamu yararı” gözetilerek iptal edildi. DSİ’nin ASAT’ın yetki alanına giren konuda usulsüz bir uygulama yaparak şirketle anlaşma yaptığı, EPDK’nın da bu anlaşmaya istinaden ön lisans verdiği belirtildi. Dolayısıyla bu ön lisansın da geçersiz olduğu karara bağlandı.

İÇME SUYU KULLANIMI ÖNCELİKLİ

Karar metninde Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşması İmzalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in maddeleri ve Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği sıralanarak bunlara atıflar yapıldı. Ayrıca 2019 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Tahsisleri Hakkında Yönetmelik'in

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Bahçeşehir Koleji Burdur Kampüsü Öğrencisi Sude Balaban, University of Manchester'a Kabul Edildi!
Bölgesel

Bahçeşehir Koleji Burdur Kampüsü Öğrencisi Sude Balaban, University of Manchester'a Kabul Edildi!

Bahçeşehir Koleji Burdur Kampüsü Fen Lisesi öğrencisi Sude Balaban, University of Manchester Economics and Business bölümüne kabul alarak büyük bir başarıya imza attı.

Muhittin Böcek, sel mağdurlarını unutmadı! Hesaplara nakit destek yatırıldı
Bölgesel

Muhittin Böcek, sel mağdurlarını unutmadı! Hesaplara nakit destek yatırıldı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kepez ve Muratpaşa ilçelerinde meydana gelen sel felaketi sonrasında 574 kişiye 10 bin TL nakit yardım yapıldığını duyurdu.

İlkay Güngör'den sahte hesap uyarısı!
Bölgesel

İlkay Güngör'den sahte hesap uyarısı!

Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay Güngör, sosyal medyada kendi adına açılan sahte hesaplar ve sayfalar olduğunu duyurdu.

Zamlı bayram ikramiyesi Resmi Gazetede! Bu tarihler arasında hesaplarda
İş Dünyası

Zamlı bayram ikramiyesi Resmi Gazetede! Bu tarihler arasında hesaplarda

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesi gerçekleşti! Emeklilerin bayram ikramiyeleri 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltildi. Yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Ramazan Bayramı'ndan önceki hafta 1-9 Nisan tarihleri arasında SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki tüm emeklilere ikramiyelerinin yatması bekleniyor.

295 Milyon TL Tarımsal Destekleme Ödemesi Çiftçilerin Hesaplarında!
İş Dünyası

295 Milyon TL Tarımsal Destekleme Ödemesi Çiftçilerin Hesaplarında!

Tarım ve Orman Bakanlığı, 295 milyon TL tutarındaki tarımsal destekleme ödemelerini çiftçilerin hesaplarına aktardı. Su ürünleri, hububat, baklagil, yem bitkileri, hayvan gen kaynakları ve kırsal kalkınma yatırımı gibi alanlarda yapılan desteklemelerden 1 milyondan fazla çiftçi faydalanacak.

Yeni Torba Yasa İle Emekli Maaşlarına Büyük Zam! SSK ve Bağ-Kur'da En Düşük Emekli Maaşı yükselecek
İş Dünyası

Yeni Torba Yasa İle Emekli Maaşlarına Büyük Zam! SSK ve Bağ-Kur'da En Düşük Emekli Maaşı yükselecek

Meclis'te ele alınan torba yasa ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine müjdeli haber! En düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükselecek. Emekli kök maaşı yüzde 42,6'ya çıkıyor. Detaylar ve zam ödeme takvimi burada!