Ankara

Asgari ücret memur zamları Temmuz'da herkesi memnun edecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Temmuz'da asgari ücret ve memur zamlarını ele alacaklarını açıkladı. İşte detaylar...

Asgari ücret memur zamları Temmuz'da herkesi memnun edecek

2023 yılı ilk 6 ayında geçerli olacak net asgari ücret 8 bin 500 lira olarak belirlenmişti.

Milyonlarca vatandaşa nefes olan yeni asgari ücretin ardından memur ve emekli zammı için de çalışmalar yapıldı.

Bunun üzerine gözler bir kez daha asgari ücrete çevrildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da açıklamalarında birçok kez temmuzda asgari ücrete zam yapacaklarını vurguladı.

CNN Türk'te gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Asgari ücret 500 doların altında olmamalı. Bizim memurlarımız bilsin ki Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlettir. Ocakta memnun oldukları gibi temmuzda da memnun olacaklar. Temmuzda asgari ücreti de ele alacağız. Yeni bir asgari ücret belirleyeceğimizi ifade etmek isterim" ifadelerini kullandı.

"Kamu işçilerimize bu ücretle ne kadar teşekkür etsek edemeyiz"

Bakan Bilgin'in açıklamaları şu şekilde:

Dünkü toplu sözleşme çok önemli. Kamudaki işçilerin sözleşmeleri farklı tarihte bitenler vardı. Hepsi birlikte yapılıyor. Sözleşmede kamu işçilerinin bir kısmı asgari ücret düzeyinde ücret alıyordu. 8 bin 500 lira alanların maaşları brüt olarak 15 bin liraya çıkarıldı. Bunun üzerine yüzde 45 zam yapıldı. Medyada yanlış anlaşılmalar oldu. Sabah çiçeklerle ziyarete geldiler. Ben de teşekkür ediyorum. Toplu sözleşme düzeni ülkede işliyorsa demokrasi göstergeleri değerli bir durumdur. Kamu işçilerine, yer altında çalışan maden işçilerimize bu ücretle ne kadar teşekkür etsek edemeyiz. Direğin tepesindeki enerji işçileri var. İşçilerimizi memnun eden bir sözleşme gerçekleştirdik. Onlara verilen ücreti fazla bulmak etik değil. Bunlar brüt rakamlar. Bazı yetersizlik sendromu yaşayan sendikalar var. Net memur maaşlarını koyup mukayese ediyorlar. Bu ahlaki değil. Daha erken yapacaktık deprem girdi araya. Şubat içerisinde çözecektik. Seçimle alakası yok. Yasal bir durum. Toplu sözleşme tarihleri vardır. Sosyal devletin temsilcisi olarak uzlaşma noktasına getiririz. Sayın cumhurbaşkanımız da beklentinin üzerinde bir zam yaparak açıkladılar.

"Temmuzda memura enflasyon farkı artı refah payı vereceğiz"

Memurlarla yaptığımız sözleşmenin dönemleri var. Temmuz ayında bitiyor yasal olarak. Kamu çalışanlarıyla ilgili memur sendikalarımızla temmuzda oturacağız. Enflasyon farkını vereceğiz. Türkiye tarihinde ilk defa sayın cumhurbaşkanımızın uyguladığı refah payı var. Asla memurları işçilerden düşük seviyede maaş alma uygulaması yapmayız. Yüzde 14 civarında refah payı. Temmuzda memura enflasyon farkı artı refah payı vereceğiz. Biz kazanırsak demiyorum, biz zaten kazanacağız. Hükümetimiz iş başındadır. Memurlarımız endişe etmesinler. Ben fabrika fabrika dolaşıyorum. Fabrikaların çoğunluğu ihracat yapan işletmeler. Geçen bir fabrikaya gittik. Ankara Çubuk'a TOGG ile gittim. Biz buna parça ürettik dediler. Türkiye neden her şeye rağmen ayakta duruyor. Türkiye sanayiye dayanarak büyüyor. Gittiğimiz her yerde alkışlarla karşılanıyoruz. Sayın cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorlar. Aşağıdaki ücreti yukarı tırmandırdığınızda yukarıdaki ücret de yukarı tırmanıyor. Gözlemlerime dayanarak ilk turda sayın cumhurbaşkanımız açık ara kazanıyor. Memurlar hiç endişe etmesinler. Sayın cumhurbaşkanımız talimat verdi, çalışmamız hazır. Temmuzda yasal olarak uygulamaya sokulacak. Ocak ayında verdiğimiz sözü nasıl tuttuğumuzu biliyorlar.

"Asgari ücret 500 doların altında olmamalı"

Öğrencilik yıllarımda bir fabrika duvarına asgari ücret vergi dışı bırakılsın yazmıştık. Bu bize nasip oldu. Tüm ücretlerden asgari ücret düzeyinde ücreti vergi dışı bıraktık. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) gibi parti bundan nasıl habersiz olur. Tarihsel bir adım olarak görüyorum. 8 bin 500 lira beklentilerin üzerinde bir artıştı. Dolar bazında baktığımızda ilk defa AK Parti döneminde en üst düzeye çıktı. Ben görevim gereği bunları sayın cumhurbaşkanımıza götürdüğümde anlattığımda kabul etti. Asgari ücret 500 doların altında olmamalı. Bizim memurlarımız bilsin ki Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlettir. Ocakta memnun oldukları gibi temmuzda memnun olacaklar. Temmuzda asgari ücreti de ele alacağız. Yeni bir asgari ücret belirleyeceğimizi ifade etmek isterim. Adaleti sağlayacak artış oranı yapacağız. 3600 ek gösterge verdik. Ona bir düzenleme daha ekleyeceğiz. Birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanları ek göstergeye gelecekler. Emeklilere de 7 bin 500 üzerinde olanlara farklı oranlarda düzenleme yapacağız.

ensonhaber

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 3
    BEĞENMEDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

İlgili Haberler

Erdoğan'dan milyonları ilgilendiren asgari ücret açıklaması
Bölgesel

Erdoğan'dan milyonları ilgilendiren asgari ücret açıklaması

Milyonların merakla beklediği asgari ücret zammı için ikinci görüşme 19 Haziran'da yapılacak. Asgari ücret hakkında konuşan Erdoğan, asgari ücretin tüm tarafların içine sineceğini belirtti. Asgari ücretle birlikte memur maaşı ve yaşlı aylıklarının ödemesine ilişkin de açıklamada bulundu.

Asgari ücret zammında, milyonları heyecanlandıran sözler
Bölgesel

Asgari ücret zammında, milyonları heyecanlandıran sözler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 saat süren Kabine Toplantısı sonrasında, temmuz ayında yapılacak olan asgari ücrete ara zam ve emekli zamlarıyla ilgili milyonlarca vatandaşı heyecanlandıran ifadeler kullandı.

Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması gözler o tarihe çevrildi
İş Dünyası

Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması gözler o tarihe çevrildi

Milyonların gözünün çevrildiği asgari ücret ara zam toplantılarıyla birlikte, ilerleyen süreçte asgari ücret belli olacak. Asgari ücret ne kadar olacağı merakla beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması geldi. İşte detaylar...

Kritik eşiğin belirlendiği asgari ücret ne kadar olacak
Yaşam

Kritik eşiğin belirlendiği asgari ücret ne kadar olacak

Asgari ücret zammı için gündemde hareketliliğin başlaması ile birlikte, asgari ücret zammı için dün ilk toplantı yapıldı. Asgari ücret ara zammı ne kadar olacak ? İşte asgari ücret zammı ile oluşacak net ve brüt rakamlar...

CHP, asgari ücret için zam talebini açıkladı
Yaşam

CHP, asgari ücret için zam talebini açıkladı

Asgari ücret zammının gündeme gelmesi ile birlikte CHP kanadından, asgari ücret zammına dair rakam geldi. Asgari ücret ara zammının 12 bin 751 TL ile 14 bin TL arasında olması gerektiği ifade edildi.

Asgari ücrette kritik toplantı! Bakan başkanlarla bir araya gelecek
Yaşam

Asgari ücrette kritik toplantı! Bakan başkanlarla bir araya gelecek

Dün resmen start verilen asgari ücrete ara zam çalışmaları kapsamında, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, pazartesi günü ÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı ile bir araya gelecek.