Ankara

Bakan Gürlek: 13. Yargı Paketinde Yargının Hızlanmasına Yönelik Çalışmalar Yapacağız

Adana Adliyesi’ni ziyaret eden Adalet Bakanı Akın Gürlek, hakim ve savcılarla bir araya gelerek yargı hizmetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gürlek, ekim ayında çıkarılması planlanan 13. Yargı Paketi’nde yargılamaların hızlandırılmasına yönelik düzenlemelerin yer alacağını açıkladı.

Bakan Gürlek: 13. Yargı Paketinde Yargının Hızlanmasına Yönelik Çalışmalar Yapacağız

Ankara Adana Adliyesi’ni ziyaret eden Adalet Bakanı Akın Gürlek, hakim ve savcılarla bir araya gelerek yargı hizmetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gürlek, ekim ayında çıkarılması planlanan 13. Yargı Paketi’nde yargılamaların hızlandırılmasına yönelik düzenlemelerin yer alacağını açıkladı.

Bakan Gürlek, yargı mensuplarından gelen önerilerin mevzuat ekibi tarafından değerlendirildiğini belirterek, “Sizlerden gelen öneriler mutlaka Ankara'da bizim mevzuat ekibimizle birlikte kanun paketine işleniyor. 13. Yargı Paketinde de yargının hızlanması adına mutlaka bu konuda çalışmalar yapacağız” dedi.

“Dosyaların Hedef Süre İçerisinde Karara Bağlanmasını Önemsiyoruz”

Yargıda atama ve terfi sisteminde yapılan değişikliklere de değinen Gürlek, yeni sistemde yargı hizmetlerinin etkinliği ve verimliliğinin esas alınacağını söyledi.

Atamalarda puanlama sistemine geçildiğini belirten Gürlek, hakim ve savcıların dosyaları makul ve hedef süreler içerisinde sonuçlandırmasının önemine dikkat çekti. Gürlek, “Biz öncelikli olarak meslektaşlarımızın makul süre içerisinde, hedef süre içerisinde dosyaların karara bağlanmasını çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Hızlı Karar Değil, Adaletli Karar Verin”

Yargılamaların hızlandırılmasının tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Gürlek, verilen kararların isabetli ve adaletli olması gerektiğini belirtti.

Gürlek, “Hızlı karar vermek demek sadece hızlı bir şekilde dosyayı bitirmek değil, aynı zamanda da adaletli karar vermek gerekiyor. Vermiş olduğunuz kararların istinaftan ya da Yargıtay’dan onanması da size artı puan olarak gelecek” diye konuştu.

Atama ve Terfilerde Yeni Puanlama Sistemi

Yeni sistem kapsamında yargı mensuplarının mesleki performanslarının atama, terfi ve unvanlı görevlerde dikkate alınacağını ifade eden Gürlek, teşkilatın yaklaşık 27 bin 500 kişiden oluştuğunu söyledi.

Gürlek, yeni dönemde hakim ve savcıların hedef süre içerisinde karar vermesini ve kararların isabetli olmasını istediklerini belirterek, mesleki başarı ve terfilerde puanlama sisteminin uygulanacağını kaydetti.

135 Alo Adalet Sistemi Devrede

Vatandaşların adalet hizmetlerine ilişkin taleplerine daha hızlı yanıt verilmesi amacıyla 135 Alo Adalet sisteminin hayata geçirildiğini belirten Gürlek, sistem üzerinden özellikle dosyalardaki gecikmelerin nedenlerine ilişkin bilgi alınmasının amaçlandığını söyledi.

Gürlek, yargı hizmetlerinin daha hızlı ve etkin şekilde yürütülmesi için yeni uygulamaların devreye alınacağını ifade etti.

“Çalışan ve Çalışmayan Hakim-Savcıyı Birbirinden Ayıracağız”

Atama ve terfi süreçlerinde görevlerini aksatan, hedef sürelere uymayan ve mesleki açıdan yetersiz performans gösteren hakim ve savcıların durumlarının da değerlendirileceğini belirten Gürlek, çalışan yargı mensupları ile görevlerini gerektiği şekilde yerine getirmeyenlerin birbirinden ayrılacağını söyledi.

Hakim ve savcıların büyük bölümünün özveriyle görev yaptığını ifade eden Gürlek, mesaiye riayet etmeyen ve dosyaları hedef süre içerisinde sonuçlandırmayan personelin de bulunduğunu belirterek, yeni sistemde bu durumların puanlamaya yansıyacağını kaydetti.

Adana’ya 60 Yeni Lojman İçin Talimat

Adana’daki hakim ve savcıların çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin talepleri de dinleyen Gürlek, lojman ihtiyacının giderilmesi için çalışma başlatıldığını açıkladı.

Bu kapsamda ihtiyaç doğrultusunda 60 lojmanın alınması konusunda talimat verdiklerini belirten Gürlek, lojman sorununun kısa sürede çözülmesini hedeflediklerini söyledi.

Adana’ya Yeni Hakimevi Projesi

Bakan Gürlek, Adana’daki hakim ve savcıların sosyal imkanlarının geliştirilmesi amacıyla yeni bir Hakimevi projesinin de başlatılacağını açıkladı.

Projenin mesleğin onuruna uygun şekilde hazırlanacağını belirten Gürlek, tesisten hakim ve savcıların yanı sıra diğer kamu görevlilerinin de yararlanabilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Gürlek, “Burada çok güzel, sizlere yakışır, mesleğin onuruna yakışır bir hakimevi projesini başlatıyoruz. Sosyal anlamda hakimlerimiz, savcılarımız, diğer kamu kurumu mensupları gibi inşallah oradan da yararlanabilecek” ifadelerini kullandı.

“Biz Büyük Bir Aileyiz”

Yargı mensuplarının görüş ve taleplerini dinleyen Gürlek, çalışma şartlarının iyileştirilmesine önem verdiklerini belirtti.

Hakim ve savcılardan dosyaların hedef süreler içerisinde sonuçlandırılması konusunda hassasiyet göstermelerini isteyen Gürlek, “Sonuçta biz büyük bir aileyiz. Sizler de bu ailenin bir ferdisiniz. Hepiniz özverili çalışıyorsunuz. Fedakarlık gösteriyorsunuz” diyerek yargı mensuplarına teşekkür etti.

Programa Adalet Bakan Yardımcıları Sedat Ayyıldız ve Abdullah Aydoğdu, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Adalet Komisyonu Başkanı Savaş Tek ile yargı mensupları katıldı.

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Editörün Seçimi

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu
Haber

Daha Popüler Bir Burdur Mu? Karacaören Barajı Gündem Oldu

Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı
Haber

Burdurlu iki öğretmen sosyal medyayı salladı

Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol
Haber

Dereboğazı Yolu İçin Kritik Rapor: Denetimler Rekor Seviyede Ancak Kesin Çözüm Bölünmüş Yol

Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek
Haber

Ağlasunlu minik yüreklerden büyük destek

Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?
Haber

Doğal temizlik gerçekten işe yarıyor mu? Sirke ve karbonat yeterli mi?

Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı
Haber

Bucaklı Fenomen Survivor hayali için Bucak’tan yola çıktı

Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.