Adalet Bakanı Akın Gürlek, TBMM Başkanlığı'na sunulan Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi hakkında yaptığı açıklamada, düzenlemenin hiçbir kişi ya da yapıya özel statü sağlamadığını belirterek, "Meclisimizin gündemine gelen teklifte terör talimatı verenler ile güvenlik güçlerimizi şehit edenlere ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır. Hiçbir kişiye özel statü tanınmamakta, düzenleme başka yapılara teşmil edilmemektedir." dedi.
Sosyal medya hesabından yayımladığı görüntülü mesajda konuşan Bakan Gürlek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda ilerlediklerini belirterek, Terörsüz Türkiye vizyonunun milletin huzurunu, devletin güvenliğini ve ortak geleceği esas alan milli bir devlet politikası olduğunu söyledi.
Terör tehdidinin güvenlik güçlerinin kararlı mücadelesi sayesinde büyük ölçüde etkisiz hale getirildiğini ifade eden Gürlek, oluşan güven ortamının kalıcı hale gelmesi için hukuki, sosyal ve kurumsal adımların atılmasının ortak sorumluluk olduğunu vurguladı.
Bakan Gürlek, Adalet Bakanlığı'nın hazırlıklarına katkı sunduğu 12 maddelik kanun teklifinin 360 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu belirterek, düzenlemenin toplumsal dayanışmayı güçlendirmeyi, ortak aidiyet duygusunu pekiştirmeyi ve terörün yeniden istismar edilebileceği zeminleri ortadan kaldırmayı amaçladığını kaydetti.
Kanun teklifinin belirli soruşturma, kovuşturma ve infaz süreçlerine ilişkin düzenlemeler içerdiğini ifade eden Gürlek, teklif hükümlerinin uygulanabilmesi için terör örgütünün fiili varlığının tamamen sona ermesi gerektiğini söyledi.
Gürlek, örgütün kontrolündeki tüm silah ve mühimmatın eksiksiz ve geri dönülmeyecek şekilde imha edilmesinin şart olduğunu belirterek, bu durumun güvenlik kurumlarınca tespit edileceğini, tespitin ise Milli Güvenlik Kurulu tarafından teyit edildikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanacağını açıkladı.
Teklife göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında bir kurul oluşturulacağını belirten Gürlek, TBMM bünyesinde kurulacak izleme komisyonunun da sürecin işleyişini takip edeceğini ve gerektiğinde tavsiye kararları alacağını ifade etti.
Düzenlemenin anayasa ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde yürütüleceğini vurgulayan Bakan Gürlek, şehit aileleri ile gazilerin hassasiyetlerinin sürecin temel ölçüsü olacağını söyledi.
Kanun teklifinin hiçbir kişiye özel statü tanımadığını yineleyen Gürlek, terör talimatı verenler ile güvenlik güçlerini şehit edenlere yönelik herhangi bir düzenleme bulunmadığını belirterek, bütün işlemlerin milletin hassasiyetleri gözetilerek yürütüleceğini dile getirdi.
Terörsüz Türkiye hedefinin yalnızca güvenlik politikası olmadığını ifade eden Gürlek, sürecin daha güçlü ekonomi, daha güçlü demokrasi, daha güçlü yatırım ortamı ve daha güçlü kalkınma anlamına geldiğini söyledi.
Toplumsal dayanışmanın güçleneceğini belirten Gürlek, hedefe ulaşıldığında kazananın Türkiye ve 86 milyon vatandaş olacağını ifade etti.
Terörsüz Türkiye vizyonunun bölgesel etkilerine de değinen Gürlek, bunun terörden arındırılmış bir Suriye, daha istikrarlı bir Irak, daha huzurlu bir Orta Doğu ve daha güçlü bölgesel iş birliği anlamına geldiğini söyledi.
Terör örgütlerinin vekil güç olarak kullanıldığı bir dönemden geçildiğini belirten Gürlek, terörün sona ermesinin dış müdahale alanlarını daraltacağını, ticaret koridorları, enerji projeleri ve ulaştırma hatlarının güvenliğini artıracağını kaydetti.
Erdoğan, Bahçeli ve Siyasi Partilere Teşekkür
Açıklamasının sonunda kanun teklifinin hayırlı olmasını dileyen Bakan Gürlek, sürece liderlik ettiğini belirttiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını sundu. Gürlek ayrıca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, teklifin hazırlanmasına katkı veren siyasi partilere, paydaşlara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Karacaören Baraj Gölü’nden paylaşılan görüntüler sosyal medyada gündem oldu.
Burdurlu öğretmenlerin Kaş’ta çektiği teke zortlatması videosu ilgi gördü.
Dereboğazı yolunda yeni önlemler alınsa da kalıcı çözüm bekleniyor.
Burdur Ağlasun’da öğrenciler harçlıklarını DMD hastası için topladı.
Doğal temizlik nedir? Sirke ve karbonat gerçekten işe yarıyor mu?
Sosyal medya içerikleriyle tanınan ve “ilyassmutluu” kullancı adlı Bucaklı fenomen Survivor hayali için Bucak’tan İstanbul’a yürümeye başladı.
Yorumlar (0)